Beyaz Toros, Türkiye Hafızasında Neden Kötü Bir Şöhrete Sahip?

Renault Toros'un beyaz renkli olanı, kısaca Beyaz Toros, yakın Türkiye tarihine dair hiç iyi şeyler hatırlatmıyor.

beyaz toros'un ifade ettiği bir diğer anlam da, binip gidenin (götürülenin) bir daha geri gelemediğidir.

hatırlayan, bilen vardır. doğuda, özellikle güneydoğuda ağır arazi şartlarına uygun (sağlam) bir araç olması dolayısıyla kolluk kuvvetlerince tercih edilir toros. station wagonları bilhassa... bu aracı, bir tür van olarak düşünebilirsiniz. sağlamdır, dayanıklıdır; bir o kadar hantaldır, konforsuzdur; fakat 'insan yükü'nü taşımak için birebirdir. altı yere sürtene kadar yükleyebilirsiniz. parçası da ucuzdur. zaten kolay kolay da bir şey olmaz.

velhasıl, kırsalda tercih edilen bir otomobildir toros. biliyorum, tüm bu yazdıklarım toros'u anlatan şeyler, beyaz olanın hikayesine gelirken kafanızda daha net bir şekil oluşturmak adına detaylara girdim.


beyaz toros'un anımsattıkları maalesef ki, güneydoğu bölgelerimizde acı dolu anlardır. yöre halkının anlattıklarına göre, 90'lı yıllarda oralarda öldürülmesi düşünülen kimseler beyaz toroslarla evlerinden, işyerlerinden alınırlar ve bir daha geri dönmezlermiş. failleri de asla bulunamazmış. bu sebeple, beyaz torosla götürülenler için bir daha dönemeyecek diye düşünülürmüş. o günden sonra, beyaz toros insanların hafızasında kötü adam rolüyle yer almaya başlamıştır.