Bilimsel ve Sade Bir Anlatımla: Geri Çekme Yöntemi Neden Çok Risklidir?

Oldukça güvensiz ve riskli bir doğum kontrol (?) yöntemi olmasına rağmen, geri çekme metodu sık olarak kullanılıyor.
Bilimsel ve Sade Bir Anlatımla: Geri Çekme Yöntemi Neden Çok Risklidir?
iStock

geri çekme yöntemi kesinlikle kullanılmaması gereken bir doğum kontrol metodudur.

- birincisi cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasına neden olur ki bu en kötüsüdür. 

- ikincisi ise hamile kalma oranı en yüksek yöntemdir. 

"ama ben içine boşalmadım ki" diyen arkadaşlara gebeliğin oluşmasından biraz bahsetmek isterim;

bilindiği gibi gebelik sperm ve yumurtanın birleşmesi ile başlayan bir süreçtir. peki bu sürece kadar olan olaylar nasıl gelişir. öncelikle kadınlara ve yumurta oluşumuna bakalım. kadınlar yaklaşık bir aylık süreçte sadece bir adet yumurta üretirler (süperovulasyon hariç). 4 evreyi kapsayan menstrural siklus dediğimiz 28 günlük süreçte yumurta oluşur ve döllenmek üzere fallop tüpüne atılır. kadınlar için önemli olan cinsel birleşmenin hangi evrede olduğudur. menstural siklus; mensturasyon, folikül, ovulasyon, corpus luteum evrelerini kapsar. eğer cinsel birleşme ovulasyon evresinde olur ise gebelik gerçekleşir. ovulasyon evresi ise kabaca regl dönemini takip eden 14. gün civarlarında olur. bir de erkeklerde durum nasıl, ona göz atalım. erkekler doğumdan itibaren öncül spermler üretilmeye başlar ve ergenlikle beraber olgun spermler penis aracılığı ile dışarı atılır. 


geri çekilme ile ilgili erkeklerin atladığı veya bilmediği en önemli nokta sperm hücrelerinin yalnızca semen ile atıldığı yanılgısıdır. cinsel birleşme sırasında boşalma anına kadar vücut, spermin geçeceği kanalları temizlemek, spermleri canlı bir şekilde rahme göndermek için bir çeşit seminal sıvı ile yıkar. boşalma öncesi penisten gelen sarımsı sıvıdır bu ve içerinde tahmininizden çok daha fazla sperm hücresi taşır. yani siz içine boşalmadım nasıl olsa bir şey olmaz derken spermleriniz rahim ağzını çoktan geçip yumurtaya doğru yol almakta olabilir. ama hiç hamile kalan olmadı diyenlere kadınların evrelerini bir daha okumalarını tavsiye ederim. yani olay sizle değil, kadının yumurtlama evresinde olmaması ile alakalıdır. 

kadın yumurtlama evresinde olmasına rağmen hamile kalmadıysa sperm sayınızı ve kalitesini bir ölçtürün derim ben. gerçi vaginada boşalmaya göre gebe kalma riski daha düşüktür ama sizin tahmin bile edemeyeceğiniz kadar yüksektir aslında oran.bu yüzden yine de bir kontrol ettirmekte yarar var.

Bu içerik de ilginizi çekebilir