Bir Dönem Birçok İnsanın Hayatını Kaybettiği Ölüm Yolu: Bolaman Virajları

Karadeniz'de, Ordu ile Fatsa arasındaki 26 km'lik bir hat olan Bolaman virajları, 2007 yılında açılan Nefise Akçelik Tüneli'ne kadar sıkça kullanılan bir yoldu ve maalesef pek çok cana mâl oldu.
Bir Dönem Birçok İnsanın Hayatını Kaybettiği Ölüm Yolu: Bolaman Virajları

karadeniz kıyısında, bolaman beldesinin adıyla anılan tehlikeli virajlardır bolaman virajları. 2008 yılında nefise akçelik tüneli'nin açılmasıyla eski aktifliğini kaybetmiştir.

bolaman-perşembe arası seri ve keskin, zaman zaman dik inişli-çıkışlı bir sahil yoluna sahiptir. zamanında çok zor şartlar altında açılan bir yol olduğu için çoğu bölümünde kaçabileceğiniz bir banket de yoktur. her iki istikamette de bulunan "dikkat! 42 km boyunca tehlikeli ve keskin virajlar..." tabelası maceranın başlangıcının habercisiydi, tünel açılmazdan evvel bu yol tek seçenekken. 


virajların girişinde kamyon, tır gibi bir ağır vasıtanın arkasında takılmanız virajlar boyunca sollama yapamamak ve azami 15 km hızla gitmeyi göze almak anlamına geliyordu. yer yer birinci vitese düşmeniz kaçınılmazdı. karşı istikametten gelen iki otobüsün aynaları birbirine teğet geçerdi.


sollamalar ekstra stratejik hamlelerdi burada. bu güzergahta sollama yapmak yetenek, tecrübe ve en önemlisi cesaret işidir. sollamaya başlanılmışsa tereddüte düşülmemeli, hızla işlem tamamlanmalıydı. virajlar bitene kadar gözler dört çarpı dört açılır, yola kilitlenilir, müziğin sesi çok açılmazdı ve terli terli su içilmezdi. virajlar bittikten sonra araba bir çeşme başında kenara çekin, el yüz soğuk suyla bir güzel yıkanır, iki rekat şükür namazı kılınırdı. geçmiş olsun. 


bunların yanında bu güzergahın manzarası müthiştir. virajlar boyunca deniz seviyesine inmeden ama denizin hemen yanından, dik uçurumların tepesinden ilerlersiniz. bir tarafınızda yemyeşil dağlar yükselirken, diğer tarafta karadeniz ayaklarınızın altındadır. 


tabii yol yerine manzaraya konsantre olursanız deniz suyu sıcaklığı hakkında da bilgi edinebilirsiniz, ama tavsiye edilmez. yine bu güzergahta yol kenarındaki ender düzlüklerde yer yer et-balık lokantaları mevcuttur. en meşhuru vonalı celal'in yeridir.


nefise akçelik tüneli'yle birlikte trafik hayli rahatladı ve meşhur bolaman virajları bir nevi yarı emekli oldu. ama bir gün yolunuz doğu karadeniz'e düşerse eski yolu kullanma alternatifi de unutulmamalı. çünkü yol otobüs kamyon gibi ağır vasıtalar haricinde halen kullanıma açık...


Bolaman Virajları'na ait 2016 yılından bir motosiklet videosu

Viraja Girerken Dikkat Edilecek Hususlar