Canan Karatay'ın Ekşi Sözlük Yazarlarına Verdiği Cevaplar
yemeğe alıştığımız birçok şeyin zararlı olduğunu söylüyorsunuz. zararlı dediklerinizin çoğu da çok lezzetli, vazgeçmesi çok zor. yenmesi zararlı dediğiniz şeylerden sizin de canınızın çektiği oluyor mu? (ketcap ve mayonezle beslenen koala)
benim canımı hiçbiri çekmiyor çünkü çocukluğumdan beri vücuda girdiği zaman vücudu bozan herhangi bir hazır, işlenmiş gıda verilmediği için biz bunu istemiyoruz. onun için de yemiyoruz ama aç da kalmıyoruz. önerdiğim gibi sağlıklı doğal gıdalarla vücudumuzu besliyoruz.
gıda intoleransı testi ve ayurveda hakkında ne düşünüyorsunuz? teşekkürler... (anise)
kilo vermek isteyen hastalarıma gıda alerji testi yaptırıyorum. çünkü genelde hastalıkların altında vücutta başlamış olan bir kronik yangı, mücadele var. onun sebebini çözmek için bunlara bakmamız gerekiyor. tabii en önemlisi gluten. tüm hastalıkların temelinde gluten yatıyor. o nedenle ben güvenilir bir yerde gıda alerjisi testi istiyorum hastalarımdan.
benim bahar alerjim var bu aylarda sürekli hap, sprey vb. kullanmam gerekiyor. gittiğim doktorlar bunun bir çaresi olmadığını ve verilen ilaçları kullanmam gerektiğini söylüyorlar. bunun için bir öneriniz varsa çok teşekkür ederim. sağlıkla kalın. (kemostapi)
vücutta bağışıklık sistemi çökmüşse, zayıfsa zaman zaman bu tetiklenir. birçok sebebi olabilir bunun. baharda, sıcakta, soğukta... bağışıklık sisteminiz güçlü olursa hiçbir alerjiniz olmaz. bağışıklık sistemini çökerten şekerdir, tatlılardır, aşırı kullanılan antibiyotiklerdir. bağırsaklardaki dost floraları mahveder. eğer kabızsanız, ishalseniz her türlü alerjiye maruz kalırsınız.
protein tozlarına savaş açmış durumdasınız. tozların kalbi büyüttüğü de dahil olmak üzere insan vücudu için çok zararlı olduğunu belirtiyorsunuz. bu söylediklerinizi kanıtlayacak bilimsel çalışmalarınızı paylaşabilir misiniz? sizin yoksa uluslararası arenada yayınlanmış ve kanıtlanmış herhangi bir makale de olabilir. teşekkürler. (woex)
tüm protein tozları zararlıdır. bunun için çalışma yapmaya gerek yoktur. tozların içinde trans yağlar bulunmaktadır. protein tozları protein değildir. halkı aldatmayın efendim.
trans yağlar en tehlikeli yağlardır. vücut buna reaksiyon gösterir. trans yağlar hakkında tonlarca araştırma yapılmıştır, benim kitaplarımda da vardır. araştırmanın sayısı değil, kalitesi önemlidir. benim çok önemli tıp mecralarında bu konuda çalışmalarım yayınlanmıştır.
“sağlıklı yaşam” söylemi bize sonsuzluk hülyası vadeden yeni din... hepimiz öleceğiz işte kabullenin! (biz erenlerden hal bekleriz)
tabii ki. hepimizin bir yaşam süresi vardır fakat bu süreyi kaliteli ve sağlıklı olarak yaşamak gerekir. kimseye yük olmadan. sevdiklerimizle, çoluk çocuklarımızla mutlu yaşamak gerekir. ben bunları anlatıyorum. bunlara da imkan vardır.
-aziz sancar’ın nükleer enerji konulu kamu spotu reklamında oynaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
- katıldığınız bir televizyon programında ‘’bana ne amerikan cevizinden, ben türk cevizine bakarım ’’ gibi bir ifade kullanmıştınız. bilim, insanlık için faydalı madde ararken cevizleri amerikan, türk, ingiliz diye ayırmaya başladı da bizim mi haberimiz olmadı?
- geçen gün annemle kahvaltı yaparken annemim yediği zeytinleri saydığını fark ettim. ‘’20 tane yemişim’’ dedi. 60 yaşındaki anneme yediği zeytinleri saydırdınız. beğendiniz mi yaptığınızı? (gacrux)
ben bütün ithal gıdalara karşıyım. türk ya da amerikan değil. yurt dışından ithal edilen bütün tahıllar, cevizlerde transport yapılırken ilaçlama yapılıyor. amerika, ukrayna'dan gelen cevizlerin üstü pırıl pırıl. zehir dolu. bunun milliyetçilikle hiçbir alakası yok.
yurt dışından gelen tüm gıdalar tankerlerle taşınıyor. o gıdaları fare yemesin, haşerat gelmesin diye üzerlerine ne sıkıyorlar...
senelerce önce ırak'a amerika'dan buğday ithal edildi tohumluk buğday. halk bunun tohumluk olduğunu bilmedi ve yedi. bağdat'ta büyük bir ölüm oranı oldu, zehirlenme oldu. çünkü bu buğdaylar zehirle doluydu. tüm halkı zehirlediler, bu örtbas edildi.
yıllarca tereyağı zararlı denildi bu ülkede. siz ise çok faydalı olduğunu söylüyorsunuz. benim branşım farklı olduğu için nedenlerini bilemeyeceğim fakat damak tadıma uygun olduğu için sık sık tereyağı tüketirim. -güveç yaparken en üst katmana tereyağ eklerseniz efsane oluyor mesela- (sicarken ilham gelen dahi)
yalnız tereyağ değil yumurta da kötülendi. en sağlıklı şeyler. bu bence emperyalizmin bir oyunuydu. çünkü esas besinler proteindir ve sağdır. vücudumuzun %60'ı sudur, %20'si proteindir, %19.9'u hayvansal yağdır. %60'ı saf su değil, tuzlu sudur. ve içi mineral doludur. bu nedenle bunlar insan sağlığını asırlarca yenmiştir hiçbir zaman bozmamıştır. fabrikasyon ürünler piyasaya sokulsun diye bunlar kötülendi.
henry kissinger der ki bir ülkeyi ele geçirmek istiyorsanız petrollerini ele geçireceksiniz. insanlarını ele geçirmek istiyorsanız yiyeceklerini ele geçireceksiniz
1940lardan sonra zeytin yağı kötülendi çünkü margarinler piyasaya sokulmak istendi vs. vs. bunlar yavaş yavaş metabolizmamızı kötü etkilemeye başladı.
aklımızı açacağız efendim, vücudumuzun ihtiyacı olan maddeleri bozulmamış olarak vücudumuza sokarsak sağlıklı kalırız.
vejeteryan besleniyorum. hiçbir zaman sizin anlattığınız ideal beslenme şeklini uygulayamayacağım. bu, sağlık açısından ne gibi riskler doğurur ve ne önerirsiniz? (bir aci)
ben vejeteryanlığa karşı değilim. o bir felsefe. ben yumurta öneriyorum, veganlar yemiyor ama siz yiyebilirsiniz. kuru fasulye yiyin, mercimek yiyin, hayvansal proteinlerinizi de yumurtadan tereyağından alın. daha ne istiyorsunuz. ekmek, makarna yemeyeceksiniz.
halbuki türk mutfağı, vejeteryanlar için en iyi mutfaktır. mercimek köftesi yiyin. zeytinyağlı yemekler yiyin. ben bunları öneriyorum. et yemeniz şart değil, o başka.
zaten ülkemizde biliyorsunuz ancak kurbandan kurbana et bulunuyor....
intermittent fasting konusunda ne düşünüyorsunuz, etkili veya sağlıklı mıdır? (apocollapse)
intermittent fasting uzun süre aç kalmak demek. yeni bir şey değil, ingilizce adı var diye yeni bir şey sanıyorsunuz.
ibni sina 11. yüzyılda diyor zaten 2 öğün yiyin, 3 öğün hastalıktır diye. insanın vücudu fizyolojik olarak buna planlanmıştır. 2 saatte bir yemeye değil.
3 günlük oruç (diyet orucu) faydaları varmı? bunu uygularken su dışında neler tüketebiliriz? bir de suya ingiliz karbonatı karıştırıp içmek de oldukça faydalı olduğu yazıyor sağda solda, ama abartırsak vücudun asit dengesi bozulurmuş, görünüşüz nedir ? (durbidakka)
evet. suya ingiliz bir karbonatı katıp içmek bence doğru değil. vücudun asit olmasını önlemek önemli. şeker tüketmeyeceksiniz, ekmek tüketmeyeceksiniz, pilav makarna tüketmeyeceksiniz, şekerli gazlı içecekleri tüketmeyeceksiniz efendim.
şeker dişi çürütür. binlerce yıl toprak altında kalan iskeletlerde her şey gider diş kalır. ancak siz dişi çürütüyorsunuz.
karatay diyeti bunları öneriyor. halk sağılığını düşünüyor karatay diyeti, cep sağlığını değil.
hakkınızda çıkan iyi/kötü haberler işinizi yapma motivasyonunuzu nasıl etkiliyor? (push)
beni mutlu ediyor efendim. beni herkes izliyor demek ki. iyi olsun, kötü olsun. reklamın iyisi kötüsü yoktur.
18. yüzyılda voltaire diyor ki fikrinizi rahatça söyleyebilmeniz için hayatımı veririm ama sizinle aynı fikirde olmak zorunda değilim.
günümüzde kentlerde yaşayıp sağlıklı beslenebilmek neredeyse imkansız hale geldi. her şeyin doğalını bulmak için çok ciddi mesai harcamamız gerekiyor. sizce bunun çözümü nedir? köye yerleşmek olabilir mi? (beklenti)
çözümü köye yerleşmek değil. arz ve talep meselesidir. biz talep ettikçe, siz aradıkça en doğal yiyecekleri şehirlerde dahi bulabilirsiniz. biraz efor gerekiyor. doğal marketlere, pazarlara gidebilirsiniz çoluk çocuğunuzla. çok güzel zaman geçirmiş olursunuz.
ara öğün yemek neden iyi değil? ben ara öğünlerde birkaç kuruyemiş, 1-2 tane de kuru kayısı yiyince kendimi daha iyi hissediyorum. bu kötü bir şey mi? (perdono fotefatofatoyokedo)
sağlıklı ara öğün tabii ki yiyebilirsiniz. özellikle başlangıçta. zaten daha sonra sağlıklı ve etkili bir kahvaltı yaparsanız ona da gerek kalmaz. eğer genç bir sporcuysanız, hamileyseniz vs. tabii ki yiyebilirsiniz. ara öğünü sağlıklı geçiştirmek lazım, pakete girmiş gıdalarla değil.
merhaba hocam, her diyetin kendine göre farklı öğün sayısı bulunmakta, doğrusu nedir? teşekkürler. (casillas the great)
karatay'ın önerileri diyet değildir. kitabın adı diyet yazıldı ki kitap satılsın... karatay diyeti vücudun normal fizyolojisini açıklamakta.
karatay'dan herkes memnun, göbekler gidiyor, tansiyonlar düşüyor, ilaçlar bırakılıyor. tabii ki hekimlerin kontrolü altında.
vücut geliştirmenin (kas oranını arttırmak) sağlığa zararı var mı? kas oranını arttırmak için protein tozlarının zararlı olduğunu söylemiştiniz yanlış hatırlamıyorsam. spor yapan bireyler kas miktarını arttırmak için ne yapmalıdır? nasıl beslenmelidir? (codemanageslife)
bir kere protein tozları, toz haline gelmiş her şey tehlikelidir. protein tozu protein değildir. dünyanın parasını istiyorlar sizden sonra kalbiniz büyüyor. kalp de bir adeledir, vücudunuzu geliştirirken kalbinizi de geliştiriyorsunuz. sporcular aniden ölüyor, kalpler büyürken. sporcuların beslenmesi çok önemlidir. sağlıklı yağ ve sağlıklı protein girecek vücutlara.
sorum şeker tüketimi ile ilgili. şekerden uzak durmamız gerektiğini biliyoruz fakat diyelim ki şekeri tükettik. buradan gelecek bütün kalorileri egzersiz ile hemen yakacak dahi olsak yine de zararlı mıdır? yoksa şeker tüketmememizin asıl amacı insülini salgılatmamak mıdır? (for the fun of it)
insülin master hormondur. şeker vücuda girdiği zaman tüm hücrelere toksiktir. beyin, göz, karaciğer, böbrekler, mide, rahim, ayaklar.... hepsini bozar. bu zehir her hücreye zararlı etkisi olmasın diye vücudumuz doğal tedbirini almıştır. pankreasımız insülin salgılar. insülinin en önemli görevi dolaşımdaki kan şekerini derhal dolaşımdan uzaklaştırmaktır. depoya gönderir, karaciğeri yağlandırır, göbeği, memeleri, kalçaları... şekeri yemememizin sebebi budur. yağdır bunlar, kilo alırsınız. bu depo olan yağlar 22 türlü hormon üretiyor. bu hormonların hepsi vücutta hastalık yapan hormonlardır. en baştaki de östrojen denen hormondur.
o nedenle şeker yemeyin diyoruz efendim.
yemek sofralarımızda sağlımız için kesinliklinle bulunması veya bulunmaması gereken besinler nelerdir? rica etsem bu durumu yaş kategorisi yaparak açıklar mısınız? (omer faruk cosar)
beslenme universaldir. yaş kategorisi diye bir şey yoktur. her vücut kendine hastır. ana rahminden itibaren sağlıklı beslenmemiz şarttır.
gayet basit; işlenmiş hiçbir gıdayı yemeyeceksiniz, fabrikadan çıkmış rafine olmuş. şekerli gazlı içecekler. en tehlikeli zehirlerdir bu içecekler. çocuklarımızın alkolüdür.
tıpta okurken bira göbeği denirdi, fakat şimdi artık 3-10 yaşında çocukların dahi karaciğeri yağlı, göbeği büyüyor. onlar alkol mü içiyor? hayır, şekerli gazlı içecek tüketiyorlar. hazır sıkılmış meyve dahi bunların etkisini yapar.
ramazan ayında sakın o meyve sularından koymayın sofranıza, ayranımız var, çayımız kahvemiz var.
kötü kolesterolü çok yüksek olan 30 yaşında bir erkeğim. 300'lerde dolaşıyor kötü kolesterol. ilaç içiyordum, sadece tv'de sizi dinleyerek ilacı bıraktım. ancak diğer doktorlar ısrarla ilaç kullanılmasını öneriyor. çok kararsızım, sanırım ilaca yeniden başlayacağım. ölüm korkusu her şeyin önüne geçiyor maalesef. siz de profesörsünüz diğerleri de profesör. neden aynı konu hakkında bu kadar çelişkili bilgiler var? (valentin17)
iyi kolesterol, kötü kolesterol diye bir şey yoktur. onun bir tek formülü vardır. insan vücudunun, hormonların temelinde kolesterol yatar. yüksek olması vücudunuzda bir yangının oldugunu söylüyor, onu size belirtmek için kolesterol yükselir. bir evde yangın çıktığı zaman oraya itfaiye dolar. o yangını itfaiye araçları mı çoğaltır? esas korkmanız gereken trigliseridlerdir. en tehlikeli yağlardır bunlar. yapılan hiçbir çalışma kolesterolün kalbi tıkadığını göstermedi.
ilaç firmalarının desteklediği hiçbir araştırmaya güvenmeyin.