Caz Müziğin Dinlerken Fazla Fark Edilmeyen, İlginç ve Düşündürücü Alt Metni

Cazın ifade ettiği şeylerin sadece müzikle sınırlı olmadığını anlatan kısa ama düşündürücü bir yorum.
Caz Müziğin Dinlerken Fazla Fark Edilmeyen, İlginç ve Düşündürücü Alt Metni

her müzik türünün bir veya birkaç ana enstrümanı vardır

mesela rap müzikte bu insandır. metal, rock ve blues’da ise gitar. klasik müzikte yaylılar öndedir. ister bas gitar olsun ister obua, isterse de mızıka. bunlar en fazla ana enstrümanlara eşlik eden ara enstrümanlar olabilirler bu müzik türlerinde. bireysel söz hakları çok özel eserler haricinde hemen hemen hiç yoktur. sesleri diğer enstrümanların oluşturduğu harmoni içinde erir gider. görevler ve söylenecekler baştan tayin edilmiştir. ara enstrümanların varlıklarının tek bir amacı vardır. ana vokal veya enstrümantal melodiyi desteklemek.


caz işte bu noktada diğer müzik türlerinden çok farklı bir yerde konumlandırır kendini

cazın diğer türlerin aksine bir ana enstrümanı yoktur. sahnede ne kadar enstrüman var ise sırası gelince spot ışıkları ona çevrilir ve kulaklar müzisyenin melodi formunda sunacağı fikirlerini dinlemek için dikkat kesilir. trompet saksafonun fikrine katılmayıp eseri bir anda bambaşka bir yere götürebilir. müzik bir anda alevlenebilir ve sönebilir de. cazda güzel olan da budur zaten. karşına ne çıkacağını bilmemek, müzisyenin zihnini müzisyenle birlikte keşfetmek. bazı anlar vardır, müzisyen de sizinle birlikte şaşırır içinden dökülenlere. o anda yüzlerdeki ifade tarif edilemez bir tatmin sunar iştirakçilere.

Charles Mingus

harmoniye ulaşmak için birkaç enstrümanı ön plana çıkarıp diğerlerinin sesini bastırmanın tek yol olmadığının kanıtıdır caz

bu yüzden batı müziğinin içinden çıkmış olmasına ve kökeninde sağlam klasik ögeler barındırmasına karşın ironik bir şekilde anti-klasiktir. klasik müziğin sabit kompozisyonlarının müzisyene dayattığı çarktaki bir dişli olma görevinin aksine caz müzisyeni bütünüyle özgürdür. doğaçlama ve bireysel yorum yapmak onun hakkıdır. işte caz budur. fikirler, melodiler ve diyalog. her nota bir kelimedir, her melodi bir fikir.


bu yüzden bu müziğe onu yaratan batılılardan çok biz ihtiyaç duyuyoruz

toplumsal uyum için birilerinin boğazını sıkmak, sesini kesmek zorunda değiliz. fikirler korkulacak düşünceler değildir. evet, bizi rahatsız eden fikirler hep var olacaktır. fakat mutlak özgürlük için bu fikirlere kulak vermek de şarttır.