Çernobil'den Sonraki En Büyük Çevre Felaketi: Baia Mare Siyanür Sızıntısı

2000 yılında Romanya'nın Baia Mare kenti yakınlarındaki bir madende meydana gelen siyanür sızıntısı, Avrupa'da Çernobil'den sonraki en büyük çevre felaketi olarak addediliyor.
Çernobil'den Sonraki En Büyük Çevre Felaketi: Baia Mare Siyanür Sızıntısı

2000 yılında meydana gelen, "çernobil faciasından sonra dünyadaki en büyük çevre felaketi olarak kabul edildiği söylenen", romanya'nın baia mare yakınlarında, avustralya'ya ait esmeralda exploration şirketi ve romanya hükümetinin ortak girişimi olan altın madenciliği aurul şirketi ikilisinin, altın çıkarma çalışmaları sırasında, şirketlere ait olan siyanür havuzu'ndan kaynaklı olarak, somes nehri'ne siyanür sızması olayı.

kirlenmiş sular nihayetinde tisza nehri'ne ve ardından tuna nehri'ne ulaştı; macaristan, sırbistan ve romanya'da büyük miktarda balık ölümüne neden oldu. bu sızıntı, çernobil felaketinden bu yana avrupa'nın en kötü çevre felaketi olarak adlandırıldı.

sızıntıdan sonra, somes'in siyanür konsantrasyonları izin verilen seviyelerin üzerindeydi, yaklaşık 700 kat. somes, tisza'ya, macaristan'ın ikinci büyük nehri olan tisza'ya akar, ardından tisza, tuna'ya akar. sızıntı, 2,5 milyondan fazla macar'ın içme suyunu kirletti. 

siyanürün yanı sıra, ağır metaller de nehre aktı ve çevre üzerinde uzun süreli olumsuz etki yaptı. tisza'da vahşi yaşam özellikle etkilendi: bir bölgede neredeyse tüm canlılar öldü ve daha güneyde, sırp kesiminde, sucul yaşamın %80'i öldü; bu nehirlerdeki balıkların 200 tonu idi bu! siyanür sızıntısından büyük miktarda balık öldü, 20'si koruma altındaki 62 balık türünü etkiledi.


romanya hükümeti, balıkların "soğuktan" öldüğünü ve suçsuz olduklarını iddia etti. macaristan'da, gönüllüler ölü balıkları kaldırmaya katılarak felaketin besin zinciri boyunca yayılmasını önledi, çünkü diğer hayvanlar, tilkiler, su samurları ve balıkları yedikten sonra ölmüşlerdi.

siyanür tuna'ya girdikten sonra, nehrin büyük hacmi siyanürü seyreltti, ancak bazı bölgelerde maksimum izin verilen konsantrasyonun 20 ila 50 katı kadar yüksek kalıyordu. sızıntıdan iki yıl sonra, ekosistem toparlanmaya başladı, ancak hala başlangıçtaki durumundan uzaktı; macaristan'ın balıkçıları, 2002'deki avlarının sadece orijinal seviyelerinin beşte biri kadar olduğunu iddia ettiler…

ve şimdi bizde olanın (erzincan) akibetini tahlil etmek zorundayız!

not: evrim ağacı, konu hakkında çok güzel bir video hazırlamış, izlemenizi öneririm.