Cinsel İlişki Sonrası Neden Karın Ağrısı Olur?

Seks sonrası olabilen karın/mide ağrısının nedenleri ve çözüm yolları.
Cinsel İlişki Sonrası Neden Karın Ağrısı Olur?

seksin harika hissettirmesi gerekir. bazen birçok nedenden dolayı durum her zaman böyle olmaz. seks yaptıktan sonra rahatsızlık hissedebileceğiniz bir nokta da "midenizdir" diyor uzmanlar.

seks sonrası midenizin neden ağrıdığını açıklayan 13 olası neden şu şekilde listelenmiş:

1. seks pozisyonu

yale new haven hastanesi'nde kadın doğum uzmanı olan mary jane minkin'e seks sonrası ağrı konusunda başvuran hastalara ilk olarak en çok hangi pozisyonda seviştiklerini soruyor. misyoner ya da doggy style sonrası, her zaman ağrınız oluyorsa, bunun nedeni derin penetrasyon olabilir.

ne yapmalı?

önce motrin veya tylenol gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları deneyin. uzmanlar, "seksten bir saat önce bir veya iki tane almak bazı kadınlar için çok yararlı olabilir" diyor. ayrıca cowgirl ya da face-off gibi üstte ve kontrolün sizde olduğu bir pozisyonu denemenizi öneriyor.
montefiore sağlık sistemi'nde kadın sağlığı ve doğum & jinekoloji bölümünde pelvik ağrı kliniği direktörü olan ja hyun shin, anahtarın penetrasyon derinliği ve sıklığı üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğunuz bir pozisyon seçmek olduğunu açıklıyor. ayrıca, daha sığ penetrasyona izin veren kaşık gibi yana doğru bir pozisyon denemeyi de öneriyor.

2. vajinal kuruluk

bazı doğum kontrol hapları (ve diğer ilaçlar da) vajinal kuruluğa neden olabilir. uzmanlar, daha yüksek dozda östrojenin burada yardımcı olabileceğini söylüyor. ve eğer menopoza doğru ilerliyorsanız, muhtemelen bunun bir nedeni de bu olabilir.

yapılacak şey:

kayganlaştırıcı jellerden yardım alın. bu işe yaramazsa, doktorunuza reçeteli seçenekleri sorun. uzmanlar, vajinal östrojen ve/veya vajinal dhea (dehidroepiandrosteron hormonu) ilaçlarının işe yarayabileceğini söylüyor.

3. yumurtalık veya pelvik kisti

birçok kadında yumurtalık kistleri vardır, ancak bunlar en sık menopozdan sonra ortaya çıkar. çoğu zararsızdır ve birkaç ay sonra tedavi olmaksızın kaybolur, ancak bazıları büyümeye devam edebilir ve ağrıya neden olabilir.

pelvik kistler biraz farklıdır. uzmanlar, pelvik kistin önceki ameliyatlardan kalan yara dokusundan veya muhtemelen pelvik bölgede sıvı biriken bir enfeksiyondan gelişebileceğini söylüyor. uzmanlar, ağrı söz konusu olduğunda "tüm pelvis ve vajina bölgesini tek bir birim olarak düşünün" diyor, çünkü bir yerdeki ağrı muhtemelen diğerini de etkileyecektir. "seks pelvisin diğer bölgelerinde ağrıya neden olabilir."

ne yapmalı

doktorunuz sorunu teşhis etmek için bir ultrason yapacak, ardından kistlerin tedavisi için bir laparoskopiye ihtiyacınız olabilir.

4. regl dönemi

uzmanlar, "adet krampları ve ağrıları seks sırasında hafiflese de, sonrasında bu semptomlar rahim kaslarının kasılması ve seks sırasında rahim ağzına baskı yapılması sonucu geri dönebilir" diyor.

ne yapmalı

birkaç seçeneğiniz var: cinsel ilişkiden önce ibuprofen almak veya sonrasında bir ısıtma yastığı uygulamak, belirli bir günde kramplarınız özellikle yoğun hissediyorsa cinsel ilişkiden kaçınmak gibi, adet sırasında ve sonrasında krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.

5. enfeksiyon veya geçmişte geçirilmiş iltihaplı bir hastalık

normalde vajinada bulunan bakterilerden, klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan kaynaklanan vajinal bir enfeksiyon, vajinanızdan rahminize, fallop tüplerinize veya yumurtalıklarınıza (diğer adıyla pelvik inflamatuar hastalık) yayılabilir. bir enfeksiyon yeterince kötü değilmiş gibi, size vajinal ağrı ve pelvis ağrısı verme eğilimindedir. uzmanlar, bu ağrının neredeyse sürekli olduğunu, ancak zaten tahriş olmuş bir bölgeyi daha da tahriş ettiğiniz için seksin ağrıyı daha da kötüleştirebileceğini söylüyor.

ve şunu bilin ki, bu tür bir ağrıya sahip olmak için mevcut bir vajinal enfeksiyona sahip olmanıza bile gerek yoktur. uzmanlara göre, önceki bir pelvik inflamatuar hastalık pelvik skar bırakmışsa seks sonrası pelvis ağrısına neden olabilir.

ne yapmalı

eğer bu bir enfeksiyon ise, sadece bir tur reçeteli antibiyotiğe ihtiyacınız vardır. ancak daha önce geçirilmiş bir pelvik inflamatuar hastalık söz konusuysa, kadın doğum uzmanınızın ağrı kesici ilaçlar yazması veya yapışıklıkları kesmesi (örneğin laparoskopi sırasında) gerekebilir.

6. anksiyete ya da huzursuzluk

uzmanlar, "seks sonrası ağrı, fiziksel bir nedenden ziyade duygusal sıkıntıdan kaynaklanıyor olabilir" diyor. "bazen önceki cinsel travma, seks sırasında veya sonrasında rahatsızlık veya acı hissine neden olabilir."

ne yapmalı?

uzmanlar, seksle ilişkili bu duyguları veya stres faktörlerini ele alma konusunda yardım almak için, size ihtiyacınız olan rehberliği sunabilecek lisanslı bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanızı öneriyor.

7. miyom

kadınların yüzde 20-70'i üreme yeteneğine sahipken miyomlara yakalanır. uzmanlar, miyomların rahmin iyi huylu (kanserli olmayan) tümörleri olmasına rağmen, "boyutlarına ve rahimdeki yerlerine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilirler" diyor. ayrıca kas kramplarına da neden olabilirler, bu da seks sonrası neden pelvik ağrı yaşadığınızı açıklayabilir.

ne yapmalı?

pelvis ultrasonu veya mri için doktorunuza görünün, ardından tedavi seçeneklerini görüşün. bunlar ria'dan histerektomiye kadar değişir.

8. endometriozis

endometriozis, office on women's health'e göre "rahim zarının rahim dışında büyümesiyle" ortaya çıkar. uzmanlar, seks sırasında ve sonrasında pelvik ağrının, durumun en yaygın semptomlarından biri olduğunu söylüyor. endometriozis kadınların yüzde 2-10'unu etkiler ve teşhis edilmesi genellikle 6 ila 10 yıl sürer.

pelviste şiddetli bir endometriozis formuna sahip olduğunuzda, pelvik bölgede yoğun yapışıklıklar (pelvik doku ve organların birbirine yapışması) olabilir. bu yüzden derin penetrasyon sırasında üzerlerine uygulanan baskı oldukça acı verici olabilir, diye açıklıyor. ancak endometriozis iltihaptan kaynaklanan ağrıya neden olduğu için bu yapışıklıklar olmadan da ağrınız olabilir.

ne yapmalı?

jinekoloğunuza gidin. mide ağrınız olsa bile, doktorunuz muhtemelen size genel vajinal ağrı geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. adet dönemlerinizde ağrınız oluyor mu? çok kanamanız oluyor mu?

daha sonra pelvisinizi incelemek için küçük bir ameliyat olan ultrason veya laparoskopi önerebilirler. uzmanlar, endometriozisi kesin olarak teşhis etmenin tek yolunun bu olduğunu söylüyor. tedavi etmek için doktorunuz muhtemelen size doğum kontrol hapları veya endometriozis ilaçları yazacaktır.

9. rahmin eğikliği

sakın korkmayın. uzmanlar, "kadınların en az yüzde 30'unun rahmi arkaya doğru eğiktir, yani bu anormal bir durum değildir" diyor. ancak rahminiz enfeksiyon veya endometriozis kaynaklı yara dokusu nedeniyle eğildiyse, "o zaman bu acı verici olur."

ama eğer bu anormal değilse, o zaman neden eğik bir rahim mide ağrısına neden olur?
uzmanlar, doktorların bunu tam olarak bilmediğini, ancak yara izinin organları diğer organlara -bağlı olmaması gereken organlara- bağladığını ve seks sırasında darbe alabileceklerini düşündüklerini açıklıyor. ve eğer bağırsaklarınız rahminize yara dokusuyla bağlıysa, seks sırasında itilebilir veya çekilebilirler. ve bu oldukça acı vericidir.

ne yapmalı?

doktorunuz rahminizin doğal olarak eğik olup olmadığını veya yara izi sonucu olup olmadığını size söyleyecektir. yara izi yoksa, daha sığ penetrasyonlu bir seks pozisyonu deneyin. yara izi varsa, muhtemelen endometriozise bağlıdır ve doktorunuz araştıracak ve sizin için en iyi tedaviyi belirleyecektir.

10. klamidya

cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan klamidyanın belirtilerinden biri alt karın ağrısı ve ağrılı cinsel ilişkidir.

ne yapmalı?

uzmanlar, "klamidya genellikle rutin yıllık pap smear testleri sırasında test edilir, bu nedenle bu randevuları yıllık olarak planlamak önemlidir" diyor. "klamidya kapmış olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, test yaptırmak ve uygun bir tedavi sürecine başlamak için derhal bir ob-gyn ile iletişime geçmelisiniz. klamidya bir antibiyotik kürü ile tedavi edilebilir."
-kendinizi olası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumak için cinsel ilişki sırasında daima korunun-

11. rahim sarkması

pelvik tabanınız her şeyi olması gereken yerde tutmak için "çok şey" yapar. prolapsus meydana gelirse, pelvik taban ve bağları gerilir ve artık rahmi destekleyemez. bu da rahmin vajinal kanala doğru hareket etmesine neden olabilir.

pediatrix medical group'ta kurul sertifikalı bir kadın doğum uzmanı ve tıbbi direktör olan jill purdie, "cinsel ilişki sırasında penis rahimle temas edebilir ve bu da iki nedenden dolayı mide ağrısına neden olabilir" diyor. "ilk olarak, temas nedeniyle rahme kramp girmesine neden olabilir. ikincisi, cinsel ilişki rahmi yukarı ve aşağı hareket ettirebilir, bu da genellikle seks sonrası donuk, ağrılı bir ağrıya neden olur."

ne yapmalı?

prolapsus rahatınızı ve günlük aktivitelerinizi etkilemiyorsa, tedavi etmeniz gerekmeyebilir. ancak mayo clinic'e göre, kegel yapmayı veya şişkin dokuları desteklemek için yerleştirilen silikon bir alet olan vajinal peser kullanmayı tercih edebilirsiniz.

uzmanlar, "genellikle pelvik taban fizik tedavisi, pelvik tabanı yeniden eğitmek ve güçlendirmek için çok yararlı olacaktır" diyor. "prolapsus vakalarında, bazı kadınların pelvik organı doğru konumuna geri yerleştirmek için cerrahi müdahaleye ihtiyacı olabilir."

12. gaz ve kabızlık

gaz ve kabızlık daha az şiddetli olma eğiliminde olsa da, yine de seks sonrası bazı rahatsızlıklara neden olabilirler. uzmanlar "kabız olduğunuzda, bağırsaklarınız vajinanıza baskı yapar" diyor. penetrasyonla birlikte gelen tüm hareketler rektumda da hissedilir ve bu da kramp ve karın ağrısına yol açabilir, diye ekliyor.

ne yapmalı?

dikkat etmeniz gereken en önemli şey beslenme düzeninizdir. uzmanlar, lif oranı yüksek yiyecekleri tercih etmenizi ve sizi gaz yapma eğiliminde olan yiyeceklerden uzak durmanızı öneriyor.

13. idrar yolu enfeksiyonu

idrar yolu enfeksiyonları (iye) başlangıçta harika hissettirmez, ancak seks sonrası kendinizi daha da rahatsız hissetmenize neden olabilirler. uzmanlar, "pelvik inflamatuar hastalık (pid) ve iye'ler bu enfeksiyonların en yaygın olanlarıdır" diyor.

ne yapmalı?

iye genellikle doktora gitmeniz gerektiği anlamına gelir. doktorunuz size ilaç reçete edecektir. mayo clinic'e göre ayrıca bol su içmeniz ve alkolden uzak durmanız önerilebilir.

**pelvik bölgede ağrı hissettiğinizde jinekoloğunuzla konuşmanız önerilir. uzmanlar, "muayene olmak için önemli bir zaman çünkü teşhis edilmediği takdirde ileride daha fazla ağrıya yol açabilecek çeşitli ciddi durumlar vardır" diyor.
uzmanlara göre dikkat edilmesi gereken birkaç spesifik semptom da var. bunlar şunları içerir:

* her seferinde veya hemen hemen her seks yaptığınızda mide ağrısı

* adet döneminizle ilgili olmayan seks sonrası kanama

* iki günden fazla süren kötü kokulu veya olağandışı akıntı

* ateş, titreme, mide bulantısı veya kusma ile birlikte ağrı olması

uzmanlar, "ağrınız cinsel ilişkiden sonra bir ila iki günden fazla devam ederse veya ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla geçmezse, doktorunuzu aramayı düşünmelisiniz" diyor.

kaynak