Diş Teli Kullanan Kişiler İçin Detaylı Bir Ağız Bakım Rehberi

Ağız ve diş bakımı, özellikle ortodontik tedavi sonunda teller çıkınca düzgün dişlerin yanı sıra temiz ve sağlıklı dişlere ve diş etlerine de kavuşmak isteyenlerin itinayla yapması gereken bir temizlik.
Diş Teli Kullanan Kişiler İçin Detaylı Bir Ağız Bakım Rehberi
iStock


ihtiyacımız olan malzemeler

- 2 adet ortodontik diş fırçası. (biri evde, biri de dışarıda kullanmak için. böylece diş fırçasını unutma sorunu ortadan kalkıyor ve diş fırçaları daha uzun süre dayanıyor.) tercihen oral-b, zaten bir tek o var sanırım. 

- 2 adet diş macunu (biri büyük, biri de tercihen dişçiden alınan numune. çünkü gidilen her yere diş fırçası ve macunu götürmek durumundasınız.)  

- 2 adet arayüz fırçası (yine küçük bir tanesi yanınızda taşımak için. eğer farklı boyutlarda arayüz fırçasına ihtiyaç duyulursa daha fazla da alınabilir. tedavinin ilk birkaç ayından sonra farklı boyutların olması gerektiğini düşünmeye başlıyorusunuz çünkü.) bunun çok markası ve çok çeşitleri var. ben evde kullanmak için oral-b'nin ucu değiştirilebilen fırça sapını ve uçlarını alıyorum. dışarıda kullanmak için de sabit uçlu olup, çok sayıda ucuz olanları alıyorum. her dişçiye gidişimden sonra (takriben 6 haftada bir) değiştiriyorum. zaten bir sonra deforme olduğu için sık değiştirmek gerekiyor.

Arayüz fırçası

- tekli kümelenmiş fırça. (ingilizcede single tufted brush olarak geçiyor, türkçe adını uydurdum.) (bundan bir tane alsanız yeter, akşamları daha ince temizlik yapmak için.) ben curaprox'un fırçasını aldım. belki başka markalar da vardır. ama onunkinin sapı güzel.

diş ipi. zaten dişlerinizi seviyorsanız diş ipi kullanmayı öğrenin ve kullanın.

ağız temizleme suyu. bunun da alkolsüz olanını alın.

- bir de yanınızda diş fırçası taşıyabilmek için diş fırçası kabı. bunun da güzel olanını alın. sürekli taşıyacaksınız, bari hoşunuza gitsin.

ideal temizlik için

- dişlerinizi ortodontik diş fırçası ile dişçinin göstereceği şekilde fırçalayın. ya da videoyu izleyin. ya da benim yaptığım gibi kendi stilinizi oluşturun. zaten diş fırçası sadece büyük parçaları alacak ve bütün artıkları braketlerin arasına dolduracaktır. bu nedenle çok işlevli bir şey değil. dişlerin braket olmayan iç taraflarını normal çapraz sıralanmış kılları olan bir fırça ile de fırçalayabilirsiniz. bu aşamada dili de fırçalamayı unutmayın.


- arayüz fırçasını tüm braketlerin 4 yanına, ve dişlerin sınır kısımlarına sürmek suretiyle braket temizliğini yapın.


- 'single tufted brush' ile braketleri dairesel hareketlerle temizleyin. girinti kısımlarını fırçayı dairesel olarak içten dışa sürttürerek temizleyin. diş etleri ile dişin birleştiği kısımları temizleyin. kısacası fırçayı nereye sokabiliyorsanız oraya sokun.

- şimdi iyice bir çalkalayın ağzınızı, normal su ile.

- azı dişleri de dahil olmak üzere tüm dişlere diş ipi yapın. bu aşamada diş ipi en güzel temizliği yapmakla kalmayacak aynı zamanda diş taşı oluşumunu da engelleyerek tedaviyi olumlu yönde etkileyecektir. çünkü dişçimin açıklamasına göre diş taşları dişleri çimento etkisi yaparak dişleri birbirine yapıştırıp ortodontik tedavinin belkemiği olan diş hareketini engelliyor. diş etlerine ve dişe olan zararından bahsetmiyorum bile.


- sabırla ve azimle tüm dişlerin arasını diş ipiyle temizledikten sonra ağız suyu ile (tadına dayanamıyorsanız sulandırarak da kullanabilirsiniz.) 30 sn. boyunca çalkalayın. tükürmeyi unutmayın.

- eğer renkli (mavi ya da yeşil) bir su kullanırsanız braketlere takılmış mavi/yeşil parçacıklar görebilirsiniz. bunlar (tahminimce) tüm o özenli temizliğe rağmen kalan artıklar. üşenmeden arayüz fırçası ile hepsini teker teker temizleyin. ve bir önceki adımı tekrarlayın, yine parçacık varsa yine temizleyin, yine çalkalayın.

bütün bu aşamalar yaklaşık 15 dk sürer. bu nedenle sadece akşamları bu kadar detaylı yapmanız yeterlidir. sabahları ve diğer tüm öğünlerinizden sonra 1. tercihe bağlı olarak da 2. ve 6. adımı uygulamak akıl sağlığınız açısından yeterli olacaktır. aksi halde obsesif bozukluklar gelişebilir. fakat sucuk, balık, sarımsak, cips, pastırma, gibi kokulu şeyler yediğiniz öğünlerden sonra sabahları da uygulayın.

tüm bu temizlikleri sabırla yaparsanız dişleriniz tedaviden sağlıklı olarak çıkar. düzgün dizili olması da cabası. 

extra olarak da 1-2 yıl sürekli uygulayacağınız adımlar sizde alışkanlık olacak, teller çıktıktan sonra bile dişlerinizi çoğu insandan daha temiz tutmaya başlayacaksınız. bu da uzun vadede daha sağlıklı dişler demek.

Bu içerik de ilginizi çekebilir