Meditasyona Farklı Bir Soluk Getiren Osho Dinamik Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz diğer meditasyonları unutun; Osho dinamik meditasyon, yapılışı ile diğer meditasyonlardan ayrılıyor. Peki bu meditasyon nedir ve nasıl yapılır?
Meditasyona Farklı Bir Soluk Getiren Osho Dinamik Meditasyonu Nasıl Yapılır?
YouTube/OSHO International

aktif meditasyonların en etkililerinden olan dinamik meditasyon, güne güçlü başlanmasını sağlar. sabah yapılması önerilir, bir saat sürer ve beş bölümden oluşur. yaşadığımız gerilimleri, bastırdığımız duyguları dışa vurmamızı sağlar ve fiziksel enerjimizi arttırır. dinamik meditasyon yaparken her an hazır, farkında ve bilincimiz açık olur. dolayısıyla bulunduğumuz durum bize kendimizi gözlemleyebilme fırsatı yaratır.


ilk on dakikasında nefese yoğunlaşılır, amaç o nefesin vücut içinde dolaşım ritmini algılamaktır. bacaklar omuz açıklığında durur, dizler hafifçe kıvrılır ve vücut tamamen doğal bir ritimle harekete başlar, çok hızlı nefes alınıp verilir, en derinden yine en derine.

ikinci on dakika patlama zamanıdır, içten gelen tüm duygular, istenilen şekilde dışa vurulur, bağırılır, ağlanır, gülünür, duvarlar yumruklanır, küfür edilir, ya da susulur, durulur, beklenir, içten gelen o anda ne ise. 


üçüncü on dakika en zor ve yorucu kısımdır, eller havada zıplamaya başlanır, hoo hoo mantrası eşliğinde durmaksızın on dakika, nefes nefese kalıp bitap düşene kadar.

bundan sonraki on beş dakika stop sesiyle başlar ve meditasyonu yapan donar kalır, hiç kıpırdamadan on beş dakika durur, önceki aşamanın terleri vücuttan ve yüzden akar, hareket edilmez asla. enerji kollardan ayaklara akar, yerde topraklanır ve temizlenir.


ve son on dakikada dansa başlanır, emprovize, belki yumuşak belki sert ama tamamen konsantre.

ilk yapan için son derece zordur, alışmak için en az üç gün üst üste yapmak gerekir, kesinlikle sabahları. ilk günler bacaklar son derece acır ama bu acı düzenli yapıldıkça yok olur ve yerini güce bırakır. muazzam bir enerji verir, çok sıkı kafein etkisi gibi, gün içi asla uyuşuk olunmaz, aynı zamanda stresi yok eder.

Bu meditasyonu deneyimleyen bir Ekşi Sözlük yazarı

osho dinamik meditasyonunu bugün ilk defa deneyimledim. beni en çok etkileyen kısmı kesinlikle ikinci on dakikaydı. böyle bir rahatlama ve içsel huzur bulmak çok zor. gözlerin kapalı ve alttan vahşet duygusunu artıran bir müzik ile kendinden geçiyorsun, çığlıklar ve bağırmalar ile etrafında oluşan negatif enerjinin vücudundan çıkışını hissedebiliyorsun.

osho, bu çeşit meditasyonun yoganın verdiği dinginliğin tam zıttı ile birleştirdiğini söyler.
benim fikrim ise önce kalp çakrası yapıldıktan sonra denenmeli. farkı görebilirsiniz...