Koltuk Altı Teri, Kokusu ve Deodorantlarla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Koltuk altı teri, kokusu ve deodorantlarla ilgili muhtemelen daha önce duymadığınız bazı bilgiler.
Koltuk Altı Teri, Kokusu ve Deodorantlarla İlgili Bilmeniz Gerekenler
iStock.com


koltuk altındaki ter bezlerinin ürettiği terin neredeyse tamamı sudur. kalan kısmı sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi elementleri içerir. bilinenin aksine koltuk altı terinin kokusu yoktur. kokunun asıl sebebi burada yaşayan bakterilerdir. bu bakteriler koltuk altı bezlerinden salgılanan yağ ve proteinler ile beslenirler. normalde bu yağ ve proteinler de kokusuzdur. ancak bunları besin olarak kullanan bakterilerin ürettiği propiyonik asitler ile bütirik asitler, terdeki hoş olmayan kokuların oluşmasına sebep olur.

kokuyu önlemenin 2 yolu vardır:

1) deodorant kullanmak,
2) ılık su ve sabunla koltuk altını her gün yıkamak ve her gün temiz elbise giymek.


deodorantlar, bu bakterilerin etkilerini azaltan etanol ve alüminyum tuzu kullanırlar. etanol, bakterileri doğrudan öldürür. alüminyum tuzu ise jel benzeri bir yapı oluşturarak ter bezi kanallarını tıkar. hatta bazen bu tuzlar bezlerin içinde doğru ilerleyip oralarda tıkaç vazifesi görür. hücrelerde ödem oluşturup kanalların tıkanmasına sebep olabilir. tüm bunlar belli bir zaman sürer ve bu tuzlar tekrar dışarı atılır ve deride sarımtırak lekeler oluşturur.

deodorantlardaki alüminyum bileşikleri meme dokusuna çok yakın olduğu için deriden emilir ve meme dokusuna geçer. meme kanserinde etkisi çok iyi bilinen östrojen hormonu benzeri etkiler gösterir.

deodorantlarda koruyucu madde olarak kullanılan parabenler, östrojen benzeri hormonal etki yapan bir maddedir ve bu nedenle kötü bir şöhrete sahiptir. eğer kullandığınız deodorantın içeriğinde paraben ile biten bir madde varsa(metilparaben, benzilparaben, propilparaben gibi) o ürünün paraben içerdiğini anlayabilirsiniz.


tüm bunlara karşın deodorontların kanseri doğrudan tetiklediğine ilişkin kesin bir bilimsel kanıt yok. abd ulusal kanser dairesi ve abd gıda ver ilaç dairesi tarafından deodorantlara ilişkin herhangi bir uyarı ve kısıtlama henüz yok.

eğer deodorantlara ilişkin çekinceniz varsa deodorant kullanmak yerine her sabah duş almak, koltuk altını her gün ılık su ve sabunla yıkamak ve her gün temiz elbise giymek, kokudan kurtulmak için daha sağlıklı bir çözüm olabilir.

ayrıntılı bilgi ve kaynak: bilim ve teknik, mayıs 2017 sayısı, s.72