Dünya ile İlgili İlginizi Çekebilecek Çeşitli "En"ler

Okuyunca "Aaa bu böyle miymiş?" diye şaşıracağınız bazı bilgiler. Sözlük yazarı "denize dik uzanmayan dag" anlatıyor.


1.
dünyanın en kısa adına sahip yerinin adı "å" dır. iskandinav kökenli bu harf ırmak anlamına geliyormuş.


2. dünyanın en uzun adına sahip yerinin adı da yeni zelanda'da bulunan "taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu"dur. tamı tamına 85 harften oluşur. (bu rekorlar kitabına giren, bir de tayland'da kitaba girmeyen 155 harflik bi yer varmış)


3. dünyanın yüz ölçümü en büyük şehri çin'de yer alan "hulunbuir"dir. tam olarak 263,953 km². bu da ege bölgesi ve iç anadolu bölgesinin toplamından biraz daha fazla bir alan demek.


4. dünyada tüm toprakları başka bir ülke toprağı içinde olan 3 ülke vardır. bunlar lesotho (güney afrika cumhuriyeti içinde), san marino (italya) ve vatikan (italya)'dır.

Lesotho
San Marino
Vatikan


5. dünyanın en soğuk denizi -2 derece ile rusya'daki "beyazdeniz" ve en sıcak denizi de 36 dereceye kadar çıkabilen iran ile arabistan arasındaki "basra körfezi"dir.

Beyaz Deniz
Basra Körfezi


6. insan eliyle açılmış en derin çukur rusya'da yer alan "sahalin-ı odoptu op-11 petrol kuyusu"dur. ulaşılan derinlik tamı tamına 12,345 kmdir.


7. dünyanın en uç noktası "chimborazo dağı zirvesi"dir. (yerkürenin merkezi baz alınarak ölçüm yapıldığında). yüksekliği de 6310 metredir. dünyanın en derin noktası ise 10,971 km'lik derinliği ile pasifik okyanusundaki "mariana çukuru"dur.

Chimborazo
Mariana Çukuru


8. dünyanın en uzun sıradağ zinciri ise "atlantik ortası sırtı" denilen dağ sılsilesidir. ayrıca sadece izlanda kısmı su üstünde olup çoğunluğu atlas okyanusu içindedir.


9. "sargasso denizi" atlas okyanusunda yer alan atlas okyanusu tarafından çevrelenen ve hiçbir kara parçasına sınırı olmayan okyanus içindeki denizdir. yüzü alglerle kaplı bu enteresan bölgeyi ilk keşfeden kristof kolomb olmuştur. okyanus ortasındaki bu karartıyı gören kolomb yine yanılmış ve karanın yaklaştığını düşünmüştür.


10. hiçbir su kaynağının beslemediği ya da çıkış yapmadığı "bosumtwi gölü"dür. göl gana'da yer alıyor ve bir meteor çarpması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.