Dünya Yuvarlaksa Dümdüz Uçan Bir Uçak Neden Uzaya Çıkamıyor?

Dünya yuvarlaksa havada dümdüz uçan bir uçağın mantıken uzaya gitmesi gerekmez mi? Açıklıyoruz.
Dünya Yuvarlaksa Dümdüz Uçan Bir Uçak Neden Uzaya Çıkamıyor?

öncelikle havacılıkta dümdüz uçmak diye bir tabir yoktur. yani ya tırmanırsın, ya da yaterli irtifaya ulaştıktan sonra düz uçuşa (cruise) geçersin.

tırmanabileceğin maksimum mesafe de bellidir. zaten 40 bin feet'in üzerine çıkamıyoruz. eğer çıkmak istersek, ya motorlar, ya da uçağın kendisi stall'a girer ve uçak havada süzülerek düşer.

detayları şu yazıda mevcut:


düz uçuşta ise barometrik irtifaya göre belirlenen sabit bir yükseklikten uçuyoruz. barometrik irtifa adı üstünde baro yani hava basıncına göre deniz seviyesinden ne kadar yüksekte olduğumuzu bize söyler. bu değer barometrik altimetre tarafından ölçülür ve uçaklar burada gösterilen yükseklik değerine göre uçuş yaparlar. uçaklar belli bir irtifa değerine tırmandıktan sonra düz uçuşa geçerler. atıyorum; düz uçuşta set edilen irtifa değeri 36 bin feet ise, bu bize deniz seviyesinden 36 bin feet yükseklikte olduğumuzu söyler. yani düz uçuşta da deniz seviyesi ile aramızda olan mesafe değişmediği için, uçakların atmosferin dışına çıkıp, uzaya gitmesi gibi bir durum da yoktur.

ayrıca uçaklar üç boyutlu olarak hareket eder. dümdüz demekten kasıt eğer iki nokta arası düz bir çizgi ise, bu da tek boyutlu bir düşünce olduğu için, bizi doğru bir sonuca ulaştırmaz.