Dünyanın En Pahalı Sıvıları

Pahalı denince akla ilk olarak değerli madenler geliyor ancak dünyada birçok değerli madenden daha pahalı olan sıvılar var. İşte dünyanın en pahalı sıvıları.
Dünyanın En Pahalı Sıvıları
At nalı yengeci kanı


10. insan kanı

neden pahalı? insanların doğrudan kan bağış kamplarında bağışladığı şeye ‘tam kan’ deniliyor. çoğu kan bankası şimdilerde bu tam kanı iki veya daha fazla bileşene ayırıyor. tipik olarak bunlar kırmızı kan hücreleri ve plazmasıdır.

birçok insan kanını ücretsiz olarak bağışladıktan sonra bile, bağıştan sonra kanın işlenmesi ve sürece giren iş miktarı da bu kadar pahalı olmasına neden oluyor.

litre başına maliyet: 400 usd

9. gama hidroksibutirik asit (ghb)

ghb ayrıca 4-hidroksibütanoik asit olarak da bilinir. ameliyatlar sırasında ağrıya karşı duyarsızlığa neden olmak için en yaygın anestezik olarak kullanılır. ayrıca narkolepsi, katapleksi, uykusuzluk vb. tedavisinde de kullanılır. ghb, fermantasyon sonucu bira, şarap, sığır eti ve küçük narenciye meyvelerinde küçük miktarlarda bile bulunur. ancak bu ilacın daha uğursuz bir kullanımı da var. ‘date rape drug' (tacevüzde kullanılan uyuşturucu) olarak kullanılmasıyla ünlüdür. bunun nedeni ise berrak olması, tespit edilmesinin zor olması ve az miktarda tüketildiğinde bile rasyonel karar verme yetisini kaybetmesine neden olabilmesidir.

litre başına maliyet: 660 usd


8. siyah yazıcı mürekkebi

günlük hayatta kullanılan yazıcılar çok pahalı olmamasına rağmen, tek bir mürekkep kartuşunun maliyeti açısından bile pahalı bir ofis aksesuarı olarak bilinirler. bunun nedeni ise birçok üretici firmanın yaptığı gibi, parasının çoğunu sonradan alacağınız yedek parçalara yansıtmasıdır. yazıcı kartuşları da bu durumdan nasibini almıştır.

ayrıca, mürekkebin yüksek fiyatı, şirketlerin her yıl "mürekkep araştırma ve geliştirme" için harcadıkları milyarlarca dolarla da doğrulanıyor.

litre başına maliyet: 720 usd

7. cıva

kullanım alanı ve çevremize yakınlı en bilinen yeri termometreler. yine, o kadar pahalı görünmüyor gibi dursa da aslında en pahalı sıvı elementlerden biri. neden pahalı? 

çünkü cıvanın yer kabuğundan çıkarılması ve işlenmesi oldukça zor ve maliyetli bir iştir. cıva, dünyanın her yerindeki yataklarda bulunur, ancak çoğunlukla zinober (cıva sülfür) formunda bulunur ve oda sıcaklığında sıvı formda bir metal olmanın ek zorluğuna sahiptir.

litre başına maliyet: 900 usd


6. insülin

bilindiği üzere insülin, pankreas tarafından üretilen ve kandan glikoz emilimini teşvik ederek karbonhidratların, yağların ve proteinlerin metabolizmasını düzenleyen bir hormondur. vücudumuzun düşük insülin üretmesi durumunda diyabet, insülinoma, metabolik sendrom vb. dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. bu durumlarda insülin vücuda, kesinlikle ucuza gelmeyen biyosentetik insan insülini şeklinde bir dış kaynak tarafından ve pahalı şekilde sağlanır.

litre başına maliyet:  3.900 usd – 26.400 usd arasındadır.

5. chanel no. 5

chanel no. 5 şimdiye kadar yapılmış en pahalı parfümlerdendir ve nesiller boyu rakiplere dayanan amiral gemisi ürünü olarak pazarlanmaktadır. ilk kez kimyager ernest beaux ve coco chanel işbirliğiyle üretildi. beaux, bu şaşırtıcı ve eşsiz olanı yaratmak için aldehitlerin kullanımına öncülük etti koku.

litre başına maliyet: 6.900 usd


4. at nalı yengeci kanı

at nalı yengecinin kanının alınması için önce hayvanların yakalanıp "kanının akıtılmasını" ve ardından serbest bırakılmaları gerekiyor.

kanları hemoglobin içermez, bunun yerine kanlarının rengini mavi yapan hemosiyanin içerir. bu yüzden de kanları, tıbbi uygulamalarda bakteriyel endotoksinlerin tespiti için kullanılır.

litre başına maliyet: 15,850 usd


3. liserjik asit dietilamit (lsd)

asit olarak da bilinen lsd, halüsinasyonlar, farkındalık değişiklikleri ve paranoya gibi psikolojik etkileriyle bilinen bir uyuşturucu türüdür. genellikle dietil aminin liserjik asit ile reaksiyona sokulmasıyla sentezlenir. tek bir lsd dozu 40-500 mikrogram arasındadır, kabaca bir kum tanesinin onda birine eşittir, ancak bu, alice'i harikalar diyarı'na gidip geri getirmek için yeterlidir!

litre başına maliyet: 32.500 usd

2. kral kobra zehri

yetişkin bir fili öldürme potansiyeline sahip olan bu zehir, dünyadaki en ölümcül zehirlerden biridir. buna rağmen, insanlar risk alıyor ve çok eşsiz bir protein olan ohanin içerdiğinden bu zehri topluyor. ohanin en iyi, gözlemlenebilir hiçbir yan etkisi olmayan, morfinden 20 kat daha güçlü bir ağrı kesici üretmek için ham madde olarak kullanılır.

litre başına maliyet: 40.400 usd

ohanin: yeni araştırmalara göre kral kobra zehirinde bulunan yeni bir proteindir ve farelerde hipolokomosyon ve hiperaljeziye neden olur.

1. akrep zehri

bilinen hemen hemen her akrep türü, öncelikle avlarını öldürmek veya felç etmek için kullanılan zehre sahiptir.

insanlar için akrep zehrinde bulunan proteinler, enflamatuar barsak hastalığı, romatoid artrit ve multipl skleroz gibi otoimmün bozuklukların tedavisinde kullanılır.

litre başına maliyet: 10.302.700 usd

kaynak