Eski Fotoğraflarda İnsanlar Neden Hiç Gülümsemiyor?

Günümüzün bol gülümsemeli fotoğraflarının aksine, fotoğrafın yeni olduğu eski zamanlarda insanların neredeyse hiç gülümsemediğini görüyoruz. Peki neden?

eski fotoğraflara baktığımız zaman genellikle donuk bir ifade ile bakan insanlar görürüz. yani eskiden insanlar fotoğraf çektirirken gülümsemiyordu. ama şimdi ise tam tersi, herkes fotoğraf çekerken gülümsüyor. bunun çok ilginç nedenleri var.

1. eski fotoğraf teknolojisinde pozlama uzun sürüyordu. o yüzden insanların sürekli gülümsemeleri rahatsızlık verici olurdu.


2. fotoğraf çektirmek çok pahalı idi.

çektirebilenler ise, hayatlarında bu şansı sadece bir defa yakalıyordu. o yüzden bu anı ciddi ve vakur olarak ölümsüzleştirmek istemişler.


3. fotoğraf sanatı, resim sanatından etkilendiği için, bir insanın donmuş haldeki sunumu olarak görülüyordu.

ayrıca ölüm sonrası fotoğrafçılığı o zamanlarda yaygın olup insanlar ölü gibi poz vermeye şartlanmıştır.

Ölü fotoğrafçılığı bir zamanlar yaygındı. Uzun pozlama esnasında ölüler tamamıyla hareketsiz oldukları için net, sağ insanlar ise az da olsa hareket ettiklerinden dolayı bu fotoğraflarda bulanık çıkmıştır.

4. geçmiş yüzyıllarda gülümsemek, şimdiki anlamından farklı olarak fakirlik, delilik, basitlik ve sarhoşluk göstergesi idi.

hatta aslında komik bir insan olan mark twain çektirdiği fotoğraflarda ciddi bir yüz ifadesi takınmıştır ve sacramento daily union'a yazdığı bir mektupta, fotoğraf önemli bir belge olduğunu ve sonsuza kadar aptalca bir gülümseme ile sabit kalmak istemediğini iletmiştir.

ABD'li yazar Mark Twain.

günümüzde ise gülümsemek mutluluk ve refah ile eşleştirilmektedir. ayrıca artık fotoğraf çok ucuz ve yaygın, insanlar her halini çekinmeden kayıt edebilmektedir.

kaynak
kaynak

Tarihe İz Bırakmış Anlardan Oluşan Orijinal Fotoğraf Kareleri