Evde Armutlu Tart Nasıl Yapılır?
tart denince aklımıza yıllardır hep aynı meyve geldi
fakat doğru armudu seçtiğinizde çok daha iyi sonuçlar almanız mümkün. kahrolsun emperyalist güçlerin kırmızı başlıklı elmalı tart'ı! yaşasın tüketimi ayılarla özdeşleştirilmiş, hor görülmüş fakat ses etmemiş çok içli armudumuz. işte bu yüzden armutlu tart efendim.
kural: "bütün malzemeler oda sıcaklığında olacak" kuralımızı bu reçetede terk ediyoruz. tart hamurunun püf noktası tereyağının keyfinde saklı. asla ama asla tereyağının yumuşamasına izin vermiyoruz.
ben çok beceriksizim diyenlerin bile yapabileceği tart hamurumuza başlayalım hadi
(gramajlar tarifin sonunda)
eğer hamurumuzu mutfak robotunda hazırlayacaksak robotumuzun boş haznesini daha önceden derin dondurucuda bir güzel soğutuyoruz. elimizde hangi malzemeler vardı? yumurta, şeker, un, file badem. heh işte bunları da buzdolabının +4 ünde soğutuyoruz. az sonra hepsini robotta yoğuracağız ama ısınmamaları lazım.
robotta yapmamızın sebebi elinizin sıcaklığı ile hamurun ısınacak olması. "-yok efendim biz robotla yapamayız" diye çıkışacağınız için buz ile dolu bir kaba ellerinizi sokarak ve ardından iyice kurulayarak el ile hamurumuzu açabiliriz ama bu işlemi sık sık yapmak gerekli.
tereyağımızı da küçük küçük parçalara ayırdıktan sonra donduruyoruz.
soğutulmuş mutfak robotunda unu, bademi, şekeri ve tuzu karıştırıyoruz.
küçük parçalara böldüğümüz soğuk tereyağını haznenin içerisine teker teker ekliyoruz. hamur küçük küçük parçalara haline gelecek.
şimdi karışıma sıvı malzemeleri eklemeden önce haznemizi tekrar derin dondurucuda soğutmamız gerekli. bunun için 10 dakika yeter. instagram falan takılın işte.
şimdi karışıma çırpılmış yumurtamızı ekliyoruz. bunu sicim şeklinde azar azar ekliyoruz. birden böyle lönnnk diye daldırma içine. azar azar. her eklediğimizde robotu 6 saniye çalıştırın ve sonra ekleyin. elle yoğuruyorsanız her 10 saniyede ellerinizi soğutun.
tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra elastikiyet kontrolü yapıyoruz. eğer hamurumuz talaş gibi birbirinden ayrıysa biraz daha yoğuruyoruz fakat avucumuza aldığımız hamur birbirine yapışıyorsa olmuş demektir.
en beceriksiz bile yapabilecek demiştik. bu yüzden size asla ama asla güvenmediğim için tekrar soğutmamız gerek. bu yüzden en az 45 dk hem dinlenmesi hem de eski soğukluğuna dönmesini için hamuru streçe sarıp tekrar buzdolabında atıyoruz.
hamuru tekrar çıkardığımızda merdane ile içten dışa doğru açıyoruz. burada da sürtünmeyi minimuma indirmemiz gerekli. bu ne demek? hamurla oynamayacaksın demek. açma işleminde hamurun altına ve üzerine serpilen un miktarı çok az olmalı.
şimdi burada yapacağımız şey tart mı yoksa turta mı, buna karar vermek. başlık tart için açıldı ama sen istersen daha geniş bir yuvarlak kalıpta turta yapabilirsin. kim ne derse desin aynı şey işte. defalarca yaptım ve defalarca kimse anlamadı. buraya yazınca vay efendim olur mu öyle şey.
şimdi hamurumuzu elimizde tart kalıplarına göre yaydık diyelim. tart hamurunu kalıbına yerleştirirken kenarlarını soğutulmuş kaşık ile düzeltebilirsiniz. buradaki olay hamuru eliniz ile sündürmemek. gerekirse bastırın ama kalıba denk getirmek için sündürmeyin.
kalıba yerleştirdiğimiz hamuru daha önce ısıtılmış fırında 190 derecede 17 dakika pişirip oda sıcaklığına alıyoruz.
şimdi, burada elma-armut-ayva fark etmiyor. önemli olan seçtiğiniz meyvenin tart için uygun olması. ben june beauty ya da deveci armutların kullanılması taraftarıyım. şimdi tatsız şeyler mırıldanmadan önce dinle. her iki armut ülkemizde bol miktarda var ve ismine aldanmayın. june beauty armut dünyaya anadolu'dan yayılmıştır. isimlerini yaz google görsel "aaa bu muymuş" diyeceksin. deveci kokusuz ve biraz daha çıtırdır ama diğeri kokulu. gayet iyi.
armutları doğradıktan sonra limon suyu, mısır nişastası, şeker ve tarçın karşımında biraz bekletiyoruz. bazı ismini vermek istemediklerim meyvenin püresini de kullanabiliyor. size kalmış. karışımda 20 dk beklettiğimiz armutlarımızın diziliş şekli pişirme aşaması için çok önemli. armutları başlangıç meridyeninin 179 derece doğusunda, 179 derece batısında göre diziyoruz. şaka yaptığımı fark edenler armutları istediği pinterest görseline göre dizebilirler. sonra kalan şurubu üzerine döküp üzerine yağlı kağıt kapatarak tekrar aynı derecedeki fırına sürüyoruz.
15 dakika sonra fırın kapağını açıp armutların pişip pişmediğini kontrol ediyoruz eğer yumuşama istediğiniz kıvamdaysa biraz kızartmak için yağlı kağıdı kaldırıp bir 13 dakika daha üzeri açık olarak fırının en alt katında pişiriyoruz.
artık armutlu tart yapmasını biliyorsunuz.
tart hamuru
50 gr file badem
140 gr pudra şekeri
350 gr un
yarım çk tuz
180 gr tereyağı
1 yumurta
armut harcı
13-14 adet armut (june beauty ya da deveci olacak)
4 adet limon
80 gr şeker
toz tarçın (isteğe bağlı)
2 çorba kaşığı nişasta