Evde Boya Badana Yapacak Olanlara Tavsiyeler

Evde boya nasıl yapılır? Usta çağırmayıp boya badanayı kendi yapmak isteyen kişilerin aklında olması gereken şeyler.
Evde Boya Badana Yapacak Olanlara Tavsiyeler
iStock
Ön not: Fiyatlar 2018 fiyatıdır.

boya yapmak az bir el becerisi olan; biraz zaman ve biraz çaba ile herkesin yapabileceği, zevkli ama yorucu bir faaliyet. ben önce 1 gün tek başına, ardından da 1 gün de sevdiceğin el atmasıyla yaklaşık olarak tüm evi 2 günde tamamladım. bu kapsamda aklıma gelenler tüyolar şöyle:

- kesinlikle su bazlı bir boya seçin. renk olarak ise pembe alt tonlu beyaz/ bej öneririm. tiner de almaya gerek kalmaz.

- boyalarda mutlaka fiyat araştırması yapın. gidip 10litre boyaya 300lira vermeyin. ben 2 farklı renkte totalde 17.5 litre boya, 2 küçük rulo, 1 büyük rulo, boya tablası, poşet, bant, zımparaya 200 lira gibi bir şey verdim.

- alması elzem olan ekipmanlar: büyük ve küçük rulo, kestirme fırça, köşe bandı, boya tablası, naylon mutlaka alın. duvarlarınızda soyulan/kalkan yerler var ise, zımpara da alın. vileda sapınız var ise evde, sopa almanıza gerek yok. vileda sapı ile ruloyu kullanabilirsiniz.

- önce evdeki küçük bir duvarla başlayın, deneme olsun. direkt gidip salondaki duvara gömülmeyin.

- ruloyu lönk diye boyaya batırmayın. sadece rulonun üzerini boyaya değdiriverin. eğer çok boya geldiyse rulo üzerine, boya tablasında seyreltin.

- dalgalanma olmaması için, geçtiğiniz duvardaki boyayı yukarı aşağıya çekerek düzgün bir kanvas görüntüsü elde edene kadar devam edin ve rulodaki boya bitmeden tekrar boyaya daldırmayın. zaten dalgalandığı zaman görüyorsunuz, o zaman da o dalgalandığı yerdeki boyayı daha sert ve hızlı frekanslarda yukarı aşağı çekerek dağıtmaya çalışın.

- tekniklere bence kasmayın. tek mantığınız şu olsun, yukardan aşağıya dikey çekin. çaprazlama gitmeyin, iz bırakma ve dalgalanma olasılığı çok yüksek.

- dediğim gibi teknik kasmayın, kişiden kişiye bunların değişebildiğini fark ettim. örneğin ben önce tavandaki kestirmeleri yapıp sonra büyük rulo ile duvarı boyamaya çalıştım. bu kapsamda rulo ve kestirmeyi bütünleştiricem derken, elimden kaçan rulo tavanda güzel bob ross darbeleri bıraktı (tecrübe oldu diyelim).

sevdicek yardıma geldiğinde, önce büyük rulo ile tavan ve tabana gidebildiği kadar boyadı. kuruduktan sonra da bana kestirme fırçayı verip, rulonun bıraktığı alanları boyattı. bu şekilde hem tavanda iz olmadı, hem de boya kuruduktan sonra overall da renk bütünlüğü oldu.

not: yoruculuk olarak kesinlikle kestirme fırça ile detay çalışmak>>> büyük rulo ile duvar boyamaktır.

kendime not: bir daha ev boyarsam kesinlike büyük ruloyu kendim yapıp, kestirme fırçalık işleri güçlü erkeğime yaptırıcam. pohpohlama metinlerini hazırladım...

evi bolca havalandırmayı ve yere damlayan boyaları çok geçmeden vileda yaparak temizlemeyi unutmayın. aklıma gelenler bu şekilde. herkese kolaylıklar gelsin...