Evde Sebze Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler

Evinizde bir şeyler yetiştirip, kendi yetiştirdiğiniz şeyleri yemek istiyorsanız Sözlük yazarı ''ihtiyatsiz adam''ın birkaç minik tavsiyesi işinize yarayabilir.
Evde Sebze Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler
iStock.com


zamanında domates, salatalık, brokoli, karnabahar ve envai çeşit yeşillik yetiştirerek katıldığım aktivitedir. balkonunuzda, terasınızda 50cm derinliğinde, 30 cm çapında bir kovada, saksıda hemen her sebzeyi yetiştirebilirsiniz.

önemli olan geçirgen, organik maddece zengin saksı harcı kullanmaktır.
kırmızı bahçe toprağı, kum, torf ve organik gübre karışımından yapacağınız saksı harcı bu işi görür.

sadece bahçe toprağı ya da alışveriş merkezlerinden alacağınız torfla yola çıkmayınız.


bahçe toprağı bitkinin yaşaması için gerekli organik ortamı sağlar, organik gübre toprağınızda eksik olan, sebzelerin ihtiyaç duyacağı elementleri sağlar, kum ve torf ise hem kök çalışması için yeterli geçirgenliği sağlar, hem su tutar, hem bitkiyi besler.

toprağı bulursunuz, o iş sizde.

torfu süpermarketlerin çiçek bölümünden almayın, mümkünse zirai ilaç satan bayilerden 50lt. ambalajlarda alın, klasmann gibi üst kalite ürün bulmaya çalışın.

yolum oralara düşmez, hem pahalı olur vs derseniz en güzeli blok halinde satılan hindistan cevizi torfu kullanmaktır. cocopeat olarak internette aratırsanız çok ucuz fiyatlara kapınıza getirtebilirsiniz, gittigidiyor'da vs. satılıyor.


cocopeat blok halinde gelir, onu bir keser ya da bıçak ile küçük parçalara bölüp, büyük bir kova suda bir gece bekletip, ertesi sabah suyunu süzüp kullanabilirsiniz. suda bekleyince liflerine ayrılacak ve hacmi genişleyecek.

yazılanların aksine bu torfun besleyici özelliği yoktur ama biz o konuyu organik gübre ve bahçe toprağı ile çözdüğümüzden hindistan cevizi torfu kullanabiliriz. klasmann gibi torflar çok pahalandığından ben son bir kaç sene hindistan cevizi torfu kullanmıştım.

kumu inşaatçılardan alabilirsiniz, ince, ipek gibi kum değil, iri taneli dere kumu almalıyız. dere kumu bulmak zorlaştı, kum diye ufalanmış taş satılıyor artık, onu istemiyoruz, ısrarla dere kumu soruyoruz satıcılara.


organik gübrede de köye gidip, bekletilmiş hayvan pisliği alma işi bitti, şimdi fermente edilmiş, pislikten, tohumdan arındırılmış organik gübreler kum gibi yada pelet halinde çuvallarda satılıyor. çamlı'nın ürünü biofarm humus çok iyi, zirai bayilerde benzerleri de bulunuyor. bunu alırken hap gibi şekillendirilmiş, pelet olanları değil, kum gibi olanları alın, peletler uzun vadede çözünüyor ama saksılarda dış etkenler az olduğundan çözünmesi zaman alıyor, o sezon tam randıman alamıyorsunuz.

harç işi böyle. hangi sebzeye nasıl bakmak gerek, nüanslar nedir, nasıl ışık görecek, nasıl sulama yapılmalı bu değişir, bu detayları da eksi gibi güzel bir başka oluşum olan agaclar.net'ten öğrenebilirsiniz, güzel insanlar var orada.