Eve Alınan Şekilli Eşyanın Kadınlar Tarafından Beğenilme Katsayısı: Wife Acceptance Factor
Tanımlayalım
wife acceptance factor... hi-fi'cıların kullandığı ve onlar tarafından icat edilmiş bir birim. kısaca w.a.f. olarak da bilinir. olayın açılımı şudur:
hi-fi sistemleri kimi zaman çok büyük ve ev dekorasyonunu değiştirebilecek parçalara sahiptir. mesela sisteminize eklemek istediğiniz bir hoparlörü evin neresine koyacağınız çok önemlidir. çünkü akustik, hi-fi'da mühim bir mevzudur. hi-fi ekipmanlarından her birinin kendine ait bir w.a.f. birimi vardır. evin düzenini belirleyen kişi evin hanımı yani eşiniz olduğundan, w.a.f. birimi yüksek bir cihazı evinize yerleştirmeniz daha kolay olacaktır. w.a.f. birimi yüksek bir cihaz demek, evin dekorasyonuyla uyum sağlayacak bir cihaz demektir.
Sektörde buna dikkat ediliyor
sony ve philips gibi büyük firmaların son yıllarda ürünlerini tasarlarken göz önünde bulundurduğu etken olan wife acceptance factor teriminin kısaltması w.a.f. olarak bilinir. özetle "nasıl bir tasarım yapalım ki kadınlar kocalarının almasına ses çıkarmasın?" şeklinde açılabilir, neredeyse her evli erkeğin derdi olan bir soruna derman bulma girişimidir, helal olasıcadır.
Bir örnek
kahvemi kendim yapayım dedim yalapşap araştırıp ofise ayrı, eve ayrı iki espresso makinesi aldım. sonuç hüsran oldu.
şimdi araştırıyorum. maalesef tek çözüm la marzocco linea mini olarak görünüyor. ama bu aleti alınca parasını çıkartmak için her sabah kahve içmem ve bunu 3,5 yıl aralıksız yapmam gerekiyor. bu hesaba kavrulmuş kahve çekirdeğinin fiyatı da dahil değil.
nasıl olacak bilemiyorum. yani etrafımda şu aleti aldım diye etkilenecek biri olsa, oradan alıp yürüyecek olsam gam yemeyeceğim. öyle bir durum da yok.
zaten kadınlar bu tarz "cool" aletleri fark edip etkilenmiyor. fark eden de anca ne kadar çirkin olduğunu, koyduğun yere yakışmadığını, piyasada daha küçük aletlerin olduğunu falan düşünüyor onu dile getiriyor. aynı durum hi-fi sistemler için de geçerli.
(bkz: woman acceptance factor)