Futbol Sahalarında Yaşanmış En Acı Olaylardan Biri: Heysel Faciası

29 Mayıs 1985'te Brüksel'de Juventus ile Liverpool arasında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Finali oynanacaktı ancak maç öncesinde yaşanan olaylar her şeyin önüne geçti.
Futbol Sahalarında Yaşanmış En Acı Olaylardan Biri: Heysel Faciası

juventus ile liverpool'un 29 mayıs 1985'te brüksel'de avrupa şampiyon kulüpler kupası'nda oynayacağı ve 60.000 kişinin izleyeceği maç için 700 kişilik jandarma polis kuvvetinin görevlendirilmiştir. 

bunun yanında belçikalı organizatörlerin söz konusu tribün için iki tarafa da karışık bilet satmaları sonucu yer kavgasıyla başlayan izdiham tribünün çökmesine, insanların ezilip ölmesine yol açmıştır. 

futbolcuların maçtan önceki faciadan tam anlamıyla haberi olmamıştır. onlar 1-2 kişinin öldüğünü zannederek sahaya çıkmış ve oynamıştır. hakem, boniek'in ceza alanı dışında düşürülmesine penaltı vermiş, liverpoollu futbolcular, maç öncesi olaylar nedeniyle mahçup oldukları için itiraz bile etmemişlerdir. platini'nin vuruşu juventus'a avrupa şampiyonluğunu getirmiştir. tansu polatkan konusuna da açıklık getirmek gerekirse... polatkan da diğer tüm meslektaşları gibi resmi yetkililer tarafından olaydan haberdar edilmemiştir. belçika televizyonu da ceset görüntülerini ekrana taşımamıştır. bu yüzden de yaklaşık 1 saat boyunca kargaşa içindeki tribünlerin ekrana verilmesi sonucunda tansu polatkan da top çevirmek zorunda kalmıştır. kısacası birçok eleştirilecek noktasını bulabileceğimiz polatkan bu konuda masumdur.

liverpool taraftarlarının bulundukları bölümün hemen yan tarafındaki "tarafsız" tribünü brüksel'de oldukça fazla sayıda bulunan italyan vatandaşlarının dolduracağını öngöremeyen belçikalı yetkilileri de ayrıca alkışlamak gerekiyor.

asıl kritik nokta ise tarafsız tribünü dolduran belçika gurbetçisi juventus taraftarlarının -torino'dan gelen en az liverpool taraftarı kadar fanatik juve taraftarına göre- sıradan seyirciler olmalarıdır.

önce karşılıklı taş atmalarla başlayan olaylar, liverpool taraftarının yan bölümdeki juventuslulara hücum etmesiyle büyümüş, holiganlıkla alakası olmayan gurbetçi juventusluların kaçarken bulundukları tribünün çökmesi sonucunda (stat 1930 yapımı, harabeden hallice bir şey) 39 kişi ölmüştür.

uefa'nın böyle kötü haldeki bir stada neden bu maçı verdiği hala tartışma konusudur. nispeten düzgün bir statta oynansa insanlar kaçarken tribün çökmeyecek ve bu maçta artık 80'ler klasiği haline gelmiş olan koltuksuz tribünler üzerindeki yüzlerce holiganlık olayından bir anı olarak kalacaktı. bir alkış da uefa yetkililerine.

olaylar sonucunda ingiltere takımları 5, liverpool da 6 yıl avrupa organizasyonlarından men edilmiştir. ayrıca italya ve belçika da para cezası almıştır. ölen 39 kişinin 31'i italyan, 7'si belçikalı biri de fransızdır.

bu olaydan sonra uefa'nın o meşhur stadyum kriterleri sıkılıştırılmıştır. çünkü faciadan sonra stadın böyle bir finale hazır olmadığı tespit edilmiştir. çökmüş olan duvarın zaten çatlaklar içinde olduğu, italyan taraftarların olduğu yerde aslında tarafsız seyircilerin bulunması gerektiği ve orda karmaşa sırasında hiç polisin bulunmadığı ortaya çıkmıştır.

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi