General Motors'un 1958'de Ürettiği Fütüristik Araba: Firebird III

1958 yılında üretilen bu araç, Firebird üçlüsünün General Motors üretim araçlarının tasarımına doğrudan etki eden tek örneği.
General Motors'un 1958'de Ürettiği Fütüristik Araba: Firebird III

1958 yılında üretilen bu araç, firebird üçlüsünün general motors üretim araçlarının tasarımına doğrudan etki eden tek örneğidir. etkisi 1959 cadillac'ta belirgindir.

minimal krom kullanılmış ve paralel çizgilerden kaçınılmış. araç ayrıca kuyruk yüzgeçlerini yeniden tasarlayarak onlara yenilikçi bir dokunuş katmıştır. general motors , tam boy ahşap şasi aşamasına ulaşan bir firebird ıv için planlar yaparken, firebird ııı'ün en kalıcı mirası, 1967'den itibaren pontiac pony car'larına adını vermesiydi.


başlangıçta, harley earl başkanlığındaki otomobil tasarımcıları, earl'ün ilhamını o dönemde savaş uçağı tasarımındaki yeniliklerden almıştı. general motors'un bu arabaları üretime sokma amacı yoktu, bunun yerine şirketin teknoloji ve tasarımda ulaştığı uç noktaları sergileme amacı vardı. firebird ııı, 1959 motorama'da ilk kez görücüye çıktı. 


bu konsept otomobilin, yedi kısa kanadı ve kuyruk yüzgeci olan fiberglas bir gövdesi vardı ve bu da ona fütüristik bir görünüm kazandırıyordu. 225 beygir gücünde whirlfire gt-305 gaz türbini motoruyla çalışan iki kişilik bir araçtı ve tüm aksesuarları çalıştıran daha küçük, iki silindirli, 10 beygir gücünde bir benzinli motora sahipti. geleneksel direksiyon yerine, otomobil iki koltuk arasına yerleştirilen bir joystick ile kontrol ediliyordu.


general motors , prototip otomobilleri michigan'daki sterling heights'ta bulunan gm miras merkezi'nde muhafaza etti. arabaların modelleri dearborn'daki henry ford müzesi'nin daimi koleksiyonunda yer alıyor ve arabalar hala düzenli olarak otomobil fuarlarında boy gösteriyor.


prototip araç sunma geleneği pontiac banshee serisiyle devam etti. 1967'den 2002'ye kadar gm'nin pontiac bölümü, firebird konsept otomobil serisiyle doğrudan bir ilgisi olmayan pony car serisini pazarladı.

kaynak