Gülse Birsel Tarzı Dizi Yapma Rehberi

Gülse Birsel dizilerinde belli başlı karakterler ve olaylar hiç değişmezler.
Gülse Birsel Tarzı Dizi Yapma Rehberi


öncelikle dizinin ana gövdesine zengin bir aile konulur

bu ailenin evleri, dükkanları olması şarttır. avrupa yakası'nda sütçüoğlu, yalan dünya'da kocabaş ve şu anki dizisinde özpamuk ailesi. bu aile lüks, nezih bir muhitte yaşamalıdır. sütçüoğlu ailesi nişantaşı, kocabaş ailesi cihangir, özpamuk ailesi de bebek, arnavutköy civarı bir yerde yaşıyor olmalı. sürekli istinye park karikatürü bir alışveriş merkezine gittikleri için böyle bir tahminde bulundum.


kesinlikle bir kürt şivesiyle türkçe konuşan biri ya da birileri yan karakter olmalıdır

avrupa yakası'nda şesu, şesu'dan sonra tanrıverdi yalan dünya'da selahattin ve şehmuz, jet sosyete'de derya karadaş isimli yetenek abidesinin canlandırdığı karakter. aynı karakteri yalan dünya'da da canladırıyordu btw. kesinlikle ama kesinlikle karadeniz şivesi olacak. yoksa o sitcom kahkaha efekti boşa gider. avrupa yakası'ndaki dursun karakterinin sadece adını değiştirip "reis" yapıp yalan dünya'ya koymuştu. replikleri bile aynıydı. ne oldi rengin soldi, x bir yönün var takdir edeyrum oni deyip durdu adamcağız 500 bölüm. jet sosyete'de tombik bir ablanın canlandırdığı karakter var. ömür arpacı herhalde "ehhh yeter be kardeşim bıkmadın mı?" demiş olacak ki o ablayı bulmuş. senaryoyu da ona göre yazmış.


gülse birsel efsanevi oyunculuk yeteneğiyle dizinin başrolü olacak ama adı jenerikte başrol olarak geçmeyecek

büyük tevazu sahibidir. kendisinin sesi kötü değil kendisi metot oyuncudur. bu yüzden sesi öyle rahatsız edici çıkar her dizisinde. özdeşleştiği karakterle alakalı yoksa munis bir sesi vardır. dublaj olayı metot oyunculuğu yüzünden teklif dahi edilemez zaten bilinir dünya'da metot oyuncu denilince 3-4 isim direkt aklınıza gelir ve bunlardan yalnızca birisi kadındır. daniel day-lewis, christian bale, eddie redmayne ve gülse birsel. takdir edersiniz ki kadın olan gülse birsel. eddie abimizin danish girl filmindeki karakteri sizi yanıltmasın.


dizide muhakkak bir oyuncu, iki karakteri birden canlandıracak

hatta mümkünse iki oyuncu, iki karakteri canlandıracak. canlandıran oyunculardan biri kati suretle kadın olacak ve bu kadın oyuncu hem yaşça genç bir karakteri hem de yaşlı bir karakteri canlandıracak. avrupa yakası'nda binnur kaya hem şahika hem de dilber hala'yı ata demirer, volkan dilber hala'nın adanalı sevgilisini oynamıştı. üstüne vural çelik de zıt karakterli gülenay/kubilay kardeşleri canlandırmıştı. yalan dünya'da aynı taktikle tıpkı gülenay/kubilay gibi olgun şimşek de selahattin ve ahmet adında zıt karakterli iki kardeşi oynamıştı ve tabi yine binnur kaya gibi gonca vuslateri de genç karakter olarak eylem'i yaşlı teyze olarak da vasfiye hanımı oynamıştı. jet sosyete'de hasibe eren biri genç(nispeten) biri yaşlı iki karakteri oynuyor. genelde ikinci çift karakterli oyuncu dizinin ortalarında beliriyor jet sosyete yeni sayılabilecek bir dizi olduğundan henüz çift karakter oynayan ikinci oyuncu yok. çağlar çorumlu'nun ya da cengiz bozkurt'un falan ikizi çıkar memleketten 10-20 bölüm sonra kesin.


şiveli lokomotif yan karakter mutlaka olacak

burhan altıntop karakteriyle ortaya çıkan bu ihtiyaç aslında gülse birsel'in yazmasıyla değil de engin günaydın'ın doğaçlamasıyla ortaya çıktığı çok belli. avrupa yakası'nı izleyenler hatırlar, burhan ilk başta kıl, şivesi çok batmayan, yalaka, abazan bir karakterdi. ama şesu varken öyleydi. güzel bir gözlemdi çünkü bu tip beyaz yaka şirketlerde hep böyle burhan muadili bir adam olur. engin günaydın ve bülent polat avrupa yakası'ndan önce zaga'da böyle komedi dükkanı'nın (tolga çevik'in 398329382 sezondur süren süper orijinal ve komik projesi) atası olan deneme skeçler yapıyorlardı okan bayülgen ile birlikte:


uyumları ordan olsa gerek ikisi müthiş atışıyorlardı. bülent polat avrupa yakası'ndan ayrılınca, yerine ikame edilen sarp apak'ın da yetenekleri kısıtlı olunca ona farklı bir karakter yazıldı ve burhan tek başına ilerlemeye başladı. artık şesu üzerinden paslaşamıyordu. artık abazanlığından çok hamaratlığı ön plana çıkarılmıştı. abazanlığını da sürekli zengin bir kadını kapaklayıp evlenmek isteme hırsıyla törpülediler. doğaçlama olduğunu da ilk iki sezon dizi bitip jenerik girince yanda komik çekim hatalarını gösterdikleri sırada incelerken fark ettim. engin günaydın ne zaman görünse farklı replikler konuşuyordu ve setteki herkes yarılıyordu. yani genel bir metin vardı evet ama engin günaydın rahatça dışına çıkabiliyordu kendisine bu özgürlük tanınmıştı çünkü başarılıydı. muhtemelen karakteri de kendisi yarattı. daha sonra burhan aşırı tutup bir ekol olunca gülse birsel devam etmek istedi ama engin günaydın tekrara düşmek istemediği için reddetti. işin cılkının çıkacağını kestirmiş sanırım.


daha sonra burhan muadili selahattin karakterini yazdı. olgun şimşek de tıpkı engin günaydın gibi gibi acemiliğini bir demet tiyatro'da yapmış, tiyatro kökenli ve epey iyi bir oyuncu. hatta alacakaranlık dizisinde engin günaydın ile ikisi komedi dışında ciddi rollerde birlikte oynamışlardı. yani beraber oynamışlıkları çoktu. büyük üstad "olgun da engin kadar iyi bu dizinin lokomotifi de o olsun ya" diye tasarlamış. adam güzel oynadı ama karakter o kadar basit, tek düze ve banaldi ki olgun şimşek gibi iyi bir oyuncu bile bayıyordu. çünkü aşırı zorlamaydı. zenginimsi ailenin çakalımsı damadı. evi o yönetiyor, kendisine bağlı bir karısı var falan 90'lı yıllardaki tırt komedimsi dizilerde bile o kadar işlenmişti ki bu 2012'de geçen bir dizide artık "öeehhhh" dedirtiyordu. aynı formül. şiveli, yanar döner, milletin arkasından iş çevirmeye çalışan, çakal geçinen ama safın teki olan falan bir karakter. yeni dizisinde de çağlar çorumlu aynı formülden gidiyor. bu sefer ağız da burhan'a yakın bir ağız. amasya tokat arası 1.5 saat var yok. şive nerdeyse aynı. karakter burhan'ın abazan olmayanı ve evli olanı. hamarat değil. burhan gibi tahsilli de değil orijinal bir tarafı yok. mavi yakayken şirketin genel müdürü yapılıyor, yanındaki arkadaşlarıyla ortam kurmaya çalışıyor, kendini ispatlamaya çalışıyor falan fişman.


erkek yan karakterlerin büyük çoğunluğu önüne gelene yazacak

bu da şaşmaz bir kural. avrupa yakası'nda volkan olsun, sertaç olsun, kubilay olsun, sacit, bülent bey olsun, şesu olsun, burhan hatta tacettin olsun hepsi önüne gelene yazıyordu. yalan dünya'da aynı formül vardı karakterler bara, pub'a hatta pavyona gidiyor ve önüne gelene yazıyorlardı. jet sosyete'de durum aynı. tamam reel hayatta durum daha farklı değil ama bu kadar da değil hiç mi sadık biri yok gerçekte? üstadın dizilerinde neredeyse yok.


orta yaş bunalımındaki oksijen alıp testesteron veren erkek karakterler kesinlikle olacak

avrupa yakası'nda bülent, yalan dünya'da çağatay, jet sosyete'de cengiz. bunların hepsi hafif monşer, kibar ve elittir. arkadaş bıkmadın mı ya. ben yazarken bıktım.


performerlar

avrupa yakası'nda genelde yılbaşı özel bölümlerinde olurlardı. az bilinen şarkıcılar ıvır zıvırlar gösteri yaparlardı ya da zaten ünlü ve kendini bir de orada göstermek isteyenler vardı daha sonra tanrıverdi'nin çalıştığı rock bar'a çıkarılan 3-5 grup oldu öyle başladı. yalan dünya'da aynı formül izlendi karakterlerin takıldığı mekanlarda az kişinin bildiği ya da bilinen şarkıcılar, gruplar sahneler alıp çıkış şarkılarını söylettirdiler. millet "aaa ne güzel şarkı kim bunlar..." diye merak etsin diye. jet sosyete'de de aynı ekol sürüyor. bu olumsuz bir şey değil az ünlü, az bilindik şarkıcılara ve gruplara bir kapıdır. lakin arkadaş torpili yapıp zaten aşırı bilinen ama bir süredir haber alınamayan tipler de "aaa bu yaşıyormuş ölmemiş" denilsin diye çıkarılıyor bu da hoş değil.


sarp apak ve hasibe eren kadroda kesinlikle bulunacak. her dizide abartılı oyunculuk ve mimik olacak

ben avrupa yakası'nı severim. yalan yok şimdi. bok atmayayım durduk yere. ama diğer iki dizi tırt. tekrar izlenmez. avrupa yakası'nı izlerken hasibe eren'in karakteri her çıktığında ileriye sardırıyorum. dayanamıyorum. kulaklarım kaldırmıyor sesini, gözlerim kısılıyor görmek istemiyor o oyunculuğu. bilmiyorum belki yeteneklidir ama sıdıka'dan başka bir şeyde göremediğimiz için bir şey demek istemiyorum. lakin gülse birsel dizileri(başka işi gerçekten yok baktım çok ufak şeyler var yalnızca) kadın hem yok hem de olduğunda aşşşşşşşıırı abaratılı ve rahatsız edici bir oyunculukla oynuyor. yönetmen falan demiyor mu ya hiç "ablacığım az azalt şu abartıyı" diye.

bir de son olarak

bir karaktere bir laf, bir cümle, bir hitap yapıştı mı 186 bölüm sıkılmadan o replikler, o hitaplar, o laflar yazılacak. her bölüm gerekirse o kelime 348 defa kullanılacak ama halktan esirgenmeyecek. örneğin:

burhan: yeaavrım, pabucumun x'i, delüğanlı, hey geri vs vs
selahattin: canım canımcım,
kubilay: biri beni durdursun, çok x gördüm kendimi
emir: çok sert
çağatay: vücut yağ oranım %12, yooo, ilahi komedya
dilber: hoşşik, soykası batasıca
sertaç: abi bir proje var
bülent: embesil, gece daha genç, kalem müdürü
tanrıverdi: çok pis dalarım, rock forever
iffet: soldan soldan geliyorlar
sacit: beni kontak etme
şahika: rahat mısın sen, paçoz
tülay: ezik miyim ben
vasfiye: ne çektin be

vs vs vs

karakterleri öyle düz ve basit yazacaksınız ki, karakterle özdeşlemiş hale gelen bir kelimeyi lugatından çıkarsanız karakter cümle kuramayacak halde olmalı. o kadar düz ve basit, çok karikatürize karakterler olacaklar. yoksa formül tutmaz. rehber bu kadardı. okuduğunuz için teşekkür ederim. bir de cenk ve erdem beylerden cenk olanına jingle yaptıracaksınız onu unutmuşum o da yalan dünya'dakini nil karaibrahimgil'e yaptırdığından. neyse, formüle dikkat ederseniz siz de 3-4 sezon oynayacak türk sit-com'u yapabilirsiniz. teşekkürü sonra edersiniz.

Bir Zamanlar Evlerimize Konuk Olmuş En Komik Dizi: Avrupa Yakası'ndan Akılda Kalanlar