Güvercinlerin II. Dünya Savaşı'nda Füze GPS Sistemi Olarak Kullanılması

İlginç askeri hile ve denemelerin en büyük kaynağı İkinci Dünya Savaşı'nda güvercinlerin, bir çeşit füze GPS sistemi olarak kullanılması hayli ilginç.
Güvercinlerin II. Dünya Savaşı'nda Füze GPS Sistemi Olarak Kullanılması

1944 yılında, ikinci dünya savaşında alman gemilerini vurmaya çalışan abd, gemilerin hızları yüzünden genelde vurma işinde başarız olduklarında, eğitim bilimci ve bilim adamı skinner (simpsonlar'daki okul müdürünün isminin de buradan geldiğini düşünüyorum ama bu başka bir konu) güvercinleri kullanarak gemileri sürekli hedefte ve kontrol altında tutmayı önerdi.

buna göre güvercinler şöyle eğitildi. güvercinler, önceleri önlerindeki ekranda beyaz bir noktaya gagasıyla dokunduklarında ödül alacaklarını öğrendiler. buna alıştıktan sonra önlerindeki panele bu kez hareket eden nokta koydular, güvercin hareket eden noktaya gagasıyla doğru biçimde dokunursa ödül alabiliyordu.


en sonunda güvercinlerin gagasına elektrikli bir tertibat yerleştirildi ve savaş gemisine doğrultmuş dürbünün önüne koyuldular. güvercin dürbündeki nokta gibi duran savaş gemisini gagalayarak tertibatı sürekli gemiye yönlendiriyor, böylece gemi sürekli hedefte kalabiliyordu. böylece ilk güdümlü füzeler güvercinlerin eğitilmesiyle ortaya çıkıyordu.

ilk etapta güvercinler başarılı olsa da yetkililer güvercinlere güvenmemeyi seçtiler, proje kısa süre sonra rafa kalktı ama savaş bittikten sonra, 1948 yılında proje tekrar hibe alarak geliştirilmeye çalışıldı. zamanla elektronik ve iletişim biliminin gelişmesiyle güvercinlere gerek kalmadı.

anlatmaya çalıştığım düzenek, kafanızda canlanmadıysa aşağıdaki videoyu referans olarak bırakıyorum: