İnsana Uyurken Bile Para Kazandıran Pasif Gelir Modeli Nedir?

Ünlü yatırımcı Warren Buffett'a göre bir insanın zengin olabilmesi için mutlaka var olması gereken pasif gelir kavramını inceleyelim.
İnsana Uyurken Bile Para Kazandıran Pasif Gelir Modeli Nedir?
iStock

pasif gelir (inactive income), önceden yaptığınız yatırım ve ayarlamalarla, işin başında bizzat bulunmadan para kazanmanızı sağlayan gelir türü. side hustle ile aynı değildir zira side hustle aktif de olabilir örnek: mesai sonrası başka bir işte çalışmak.

pasif gelir genel olarak iki ana kaynaktan gelebilir

1) kira gelirleri (araba, ev, oda, eşya gibi)

2) royalty gelirleri (stocks, kitap telif, blog gibi).

pasif gelir oluşturmak önemli, ve zengin olmak için elzemdir. amerikalı yatırım duayeni warren buffett'ın da belirttiği gibi uyurken para kazanmaya devam etmiyorsanız zengin olmazsınız.

bazı pasif gelir örnekleri

- hisse senedi/stocks/bonds/index funds/etfs
- dividends
- kripto, btc
- kira geliri (airbnb dahil)
- önce üretip ardından hit/izleme/okuma bazında size para kazandıracak aktiviteler (youtube video, ebook, app, udemy gibi)
- reit (amerika için, direkt ev almak yerine hisse alır gibi gayrimenkul yatırımı yapmak)
- otomat. kola, kahve veren makinelerin alınıp işletilmesi, laundromat vb.

pasif gelir, paranın sizin için çalışmasıdır

standart vatandaş için kira geliridir. biraz parası olan için faiz geliridir. eğer ana paraya dokunuyorsanız onu pasif gelir olarak saymayınız. pasif gelir yaşam standartınızı yükseltmelidir.

bir arsanız varsa ve 10 yıl sonra çok değerleneceğini düşünüyorsanız, bu pasif gelir değildir, yatırımdır. çünkü sizin elinize nakit para geçmez, ne ile geçineceksiniz? burada işte nakdin gücünü görürüz.

pasif gelir sizin borçlarınızı öder, alacağınız bir sonraki ev/dükkan için kredi çekmenizi sağlar. bir yatırım yapmadığınızda cebinizdedir. ünlü borsa simsarı gordon gekko'nun dediği gibi "para asla uyumaz".

son bir not

kira geliri dışında eğer bir işletmeye belli bir miktar yatırım yapıp yönetim faaliyetleri dışında duruyorsanız pasif geliriniz var demektir. ama bu işe maddi yatırım dışında bir şeyler kattıysanız mesela yönetilmesine, pazarlamasına vs. katkıda bulunuyorsanız, ne kadar az zaman ve efor harcarsanız harcayın, elde ettiğiniz gelir "pasif" olmaktan çıkar. bence telif hakkı pasif gelire en güzel örnek. şarkıyı yazdınız, bitti ama telif haklarından faydalanmaya devam ediyorsunuz.