İrmik Helvasını Mükemmel Bir Seviyeye Taşıyan Küçük Ama Etkili Detaylar
irmik helvasının tarifini pek kimseye vermem normalde. fakat insan düşününce ölüp gideceğiz, bizim de helvamızı kavuracaklar. bari millet yedikten sonra "helva da bok gibi olmuş" demesin. mahmut tuncer ve bakkal amcaya selam olsun. irmik helvası 101'e hoş geldiniz.
helvanın üç hilesi var aslında
konulan yağ miktarı, süt veya su oranı (ben helvada asla su kullanmam), kavurma eşiği. bu üç dozu iyi ayarlayabilirseniz helvanız şahane olur. tarifi de verelim kendime sakladığım hileleriyle birlikte.
- 5 kaşık tereyağı ama tepeleme,
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ (tereyağı yanmasın diye),
- 2 su bardağı irmik,
- 1,75 su bardağı şeker (1 bardağı önce kalanı sonra, az şeker sevenler o kalanı koymayabilir),
- 2 su bardağı süt, (daha yapışkan bir helva için maksimum sınır 2.5 bardaktır),
- 2-3 tepeleme kaşık kaymak (sert kıvamda olursa iyi olur ama çiğ krema da olabilir, kaymağın daha fazlası size kalmış),
- opsiyonel olarak çam fıstığı, ceviz veya tarçın.
* ben en klasiğini anlatayım. öncelikle irmiği kavurarak başlayacağız ki en büyük hata bu aşamada yapılıyor. hızlı kavurma pilav ya da helvaların can düşmanıdır!
* tereyağını ve sıvı yağı tencereye koyun. eriyip hafifçe köpürmeye başlayınca fıstık koyuyorsanız atın ama fazla çevirmeden irmiğini verin. çünkü irmik o kadar uzun kavrulacak ki fıstıklar da yavaş yavaş aromasını verecektir.
* başta irmik yağı komple çekecektir ama bir yerden sonra kusmaya başlar. 2 su bardağı irmiğin kavrulma süresinin yarım saat ila 45 dakika arasında olacağını düşünüyorum. ha ben bu kadar zaman bekleyemem diyorsanız sizin bileceğiniz iş. ben daha fazla kavurayım ve efsane lezzeti elde edeyim diyorsanız her yerinizden öpüyorum şükrü!
* irmiğin rengi koyulaşacak ama yanmayacak. kum gibi olacak, rengi dönecek ama yavaş kavurduğunuz için diğer helvalar gibi kararmayacak.
* kavrulmanın son yirmi dakikalık diliminde şerbeti hazırlayabilirsiniz. irmik sıcak şerbet sıcak operasyonu yapıyoruz. sütü ben az koyuyorum. 2 su bardağı süte (dediğim gibi sütü arttırmak size kalmış) 2 kaşık, isteğe bağlı olarak daha fazla kaymak (ben bazen çıldırıp dört beş kaşık koyasım geliyor) ve 1 bardak şekeri koyup 0.75 bardak şekeri kenarda tutuyorsunuz.
* helva kıvamını bulunca kaynayan şerbeti cosss diye döküyoruz ve hemen altını hafifçe kısıyoruz. en kısık göze alıyoruz. son bir karıştırıp topaklarını gideriyoruz. çünkü taşlı pilav yemiyoruz helva yiyoruz.
* helva şerbetini çekmeye başlayınca kalan şekeri ilave edip bir defa daha karıştırıp dem bezini koyuyoruz. tamamen şerbetini çekene kadar hiç karıştırmıyoruz. ikide bir kapağı açanın evine pusu kurarım.
* şerbet tamamen çekince tencereyi alıyoruz tıpkı yoğurt mayalar gibi bir beze sarıyoruz. beş dakikada bir kapağı açıyoruz, tahta bir kaşıkla alt üst edip helvanın bütünleşen kısımlarını dağıtıyoruz. kapağı kapatıp dinlendirmeye devam ediyoruz.
* ta ki toz gibi dökülen bir helva görünceye kadar. helva kıvamını bulunca ılık bir şekilde gömüyoruz. isteyen dondurma ya da çikolata koyabilir ki ben sadesini seviyorum.
afiyet olsun!