Jül Sezar'ın Korsanlar Tarafından Esir Alınmasının İlginç Hikayesi

Efsanevi lider Jül Sezar'ın (Julius Caesar) korsanlar tarafından kaçırılma hikayesi, kişiliği hakkında oldukça fazla ipucu içeriyor.
Jül Sezar'ın Korsanlar Tarafından Esir Alınmasının İlginç Hikayesi

mö 1. yüzyılda akdeniz'de ciddi bir suç problemi var. özellikle güney akdeniz'de, o zamanlar kilikya denen bölgede korsanlar cirit atıyor. yağmalamalar çok yaygın ve romalılar tarafından ciddiye alınan bir risk.

mö 75 yılında bir gurup kilikyalı korsan, ege denizi'nde kime denk gelir dersiniz? hitabet eğitimi almak için rodos yolunda olan 25 yaşındaki julius caesar'a. (o zamanki okunuşu kaysar'dır bu arada.)

38 gün boyunca korsanlar tarafından esir tutulan caesar, tüm bu zaman boyunca bir esir gibi davranmayı reddediyor. korsanlar kendisi için 20 talent fidye isteyeceklerini söylüyor. caesar "kimi esir aldıklarının farkında değil bunlar" diye gülüyor ve 50 talent'in daha mantıklı bir miktar olacağı cevabını veriyor. tarihte fidye miktarını kendisi artıran ilk esir olabilir.


caesar, korsanların arasına kaynaşıyor. onlarla genellikle arkadaş canlısı olsa da esir tutulmaktan hoşnut değil ve serbest kaldığında öcünü alacağını açık açık belirtiyor. arada emirler yağdırıyor, uyuyacağında bunları susturuyor falan. bununla da yetinmeyip korsanlara, esareti sırasında derlediği konuşmalarını ve şiirlerini dinlettiriyor. yeterli reaksiyonu alamadığını hissettiklerine okuma yazma bilmeyen aptallar diye hakaret ediyor. korsanların oyunlarına ve egzersizlerine dahil oluyor fakat onlara hep sanki komutanlarıymış gibi hitap ediyor. zaman zaman onları çarmıha germekle tehdit ediyor. onlarsa bunu kendine aşırı güvenen, kafadan çatlak esirlerinin bir şakası olarak algılıyor, gülüp geçiyorlar.

gerçek şu ki, caesar'ın şaka yaptığı falan yok. 38 günün sonunda fidye teslim ediliyor ve caesar serbest bırakılıyor. ilk işi milet'e gidip bir deniz kuvveti toplamak oluyor. işin ilginç yanı, o zamanlar milet'te herhangi bir resmi gücü de yok. deniz kuvvetiyle esir tutulduğu adaya çeviriyor rotayı. vardığında korsanları hala adada kamp halinde buluyor. hepsini toplayıp götürüyor; 50 talent fidyeyi ve tüm diğer varlıklarını da. o zamanın asya valisi marcus junius'dan korsanların idam edilmesini talep ediyor. junius ise buna pek yanaşmıyor çünkü korsanları köle olarak satıp, kazancı da kendi cebine atmayı daha makul buluyor. bunun üzerine caesar bergama'ya korsanların tutulduğu hapishaneye gidiyor ve hepsini tek tek çarmıha gerdiriyor. lakin hepsini çarmıha gerdirmeden önce ufak bir kıyak geçerek önce boğazlarını kesiyor.

kaynak: brittanica, timetravelrome