Kahve Makineleri ve Çaydanlıklardaki Kireç Nasıl Çıkarılır?

Espresso makineleri, filtre kahve makineleri, kettle'lar veya çaydanlıklardaki kireç oluşumu nasıl yok edilir? Nasıl temizlenir? Önce bu kirecin nasıl oluştuğuna, sonra da nasıl çıkarılabileceğine bir bakalım.
Kahve Makineleri ve Çaydanlıklardaki Kireç Nasıl Çıkarılır?
iStock

descaling... kireç çözme anlamındaki ingilizce bir kelime. aslında kireç çözme çok geniş bir kavram. çözmeden önce kısaca nasıl oluştuğuna bakalım; kireç, suyun içinde bulunan kalsiyum ve magnezyumun yüksek sıcaklıklara çıktığında kristalleşmesi. suyun buharlaşması ile bu kristaller yüzeye tutunarak kireci oluşturuyor.

yukarıda anlattığım kimyasal olaydan dolayı kireç oluşumu önlemek çok zordur. sadece geciktirilebilir. kendi içinde suyu ısıtmasından dolayı da espresso makinelerinde kireç oluşumu oldukça normal bir durum. kireçlerden kurtulmak basit ama hayati öneme sahip bir konu.

piyasada descaling etkiketi altında oldukça ürün var. urnex dezcal, durgol, delonghi ilk aklıma gelenler. fakat hepsinin içeriği aynı! konu değerli espresso makinelerine gelince insanlar daha hassas yaklaşıyorlar. haklılar. fakat üzgünüm ki bu temizleyici ürünlerinin hiçbirine gerek yok.

tek ihtiyacımız olan şey sitrik asit. diğer adıyla limon tuzu. annelerimizin kilerinde eksik olmayacak bir şey.

1 litre suya 2-3 yemek kaşığı sitrik asit eklenip karıştırılır. hazırlanan bu karışım espresso makinesinin su tankına boşaltılır. bundan sonra yapılacak tek şey makineyi çalıştırıp içindeki karışımın kireçleri çözerek akmasını sağlamak. buhar çubuğu veya varsa sıcak su musluğu için de uygulayınız. eklenen sitrik asit çözeltisi bittikten sonra bir miktar temiz su ile de kalıntıları temizleyebilirsiniz. evet işlem bu kadar.

dikkat edilmesi gereken tek bir husus var, 2-3 yemek kaşığından çok koymak çözeltinin asidikliğini arttıracağı için aşındırıcı etki yapabilir.

markaların satmış olduğu ürünler de pahalı değil fakat onları kullanmayarak doğayı ve biraz da cebinizi korumuş oluyorsunuz.