Kendi Dışkısını Konserveleyip Sergileyerek Satan Sanatçı: Piero Manzoni

İtalyan sanatçı Piero Manzoni, 1961 yılında kendi dışkısını konserve kutulara koyup, sergiledi. Çok iyi paralara satılan bu çalışma bize ne anlatmak istiyor?
Kendi Dışkısını Konserveleyip Sergileyerek Satan Sanatçı: Piero Manzoni

sanat üretimi ile insan üretimi arasındaki ilişkiyi araştıran italyan sanatçı piero manzoni, 1961 yılında 90 teneke kutudan oluşan ve her bir kutunun içini 30 gram kendi dışkısıyla doldurduğu bir dizi çalışmasıyla tanınır.


piero manzoni, "la merda d'artista (sanatçının boku)" adını verdiği ürünü kutulara koydu, mühürledi ve sergiledi. her kutuya italyanca, ingilizce. almanca, fransızca dillerinde içeriğin okunabileceği bir etiket koydu. 

etikette şöyle yazılıydı: "sanatçının boku, 30 gr, katkısız, tazeliği korunmuş. üretim ve ambalaj tarihi mayıs 1961." 


bir konserve fabrikası sahibi olan babasının, işlerin yolunda gitmediği bir dönemde "ne boktan iş" demesinden ilham aldığını belirten sanatçının bu çalışması, 2007 yılında sotheby's müzayede evi'nde yapılan açık arttırmada sadece 1 teneke 124.000 euroya, 2016'da milano'daki bir sanat müzayedesinde ise 270.000 euroya alıcı bulmuştur.

elbette bu çalışma bir şakaydı ve sanat piyasasını, sanatçının bir dahi olduğu inancını, tüketim kültürünü ve insanların ürettiği atığı hicveder nitelikteydi. bir sanatçının imzasını taşıyan her şeyin, içeriğinden bağımsız olarak değerli hale geldiği fikrini vurguluyor ve eleştiriyordu.


manzoni bu eseri, sanata verilen değer ve sanatçının toplumdaki rolü üzerine bir yorum olarak yarattı. dışkısını bir sanat eseri olarak satarak, sanat dünyasının nesnelere, içsel değerlerine veya anlamlarına bakılmaksızın, sırf "sanat" olarak kabul edildikleri için genellikle yüksek bir değer verdiğine dair bir açıklama yapıyordu.