Keops ve Gize Piramitlerinin Gölgesinde Kalan Enteresan Yapılar: Nubia Piramitleri

Pek bilinmez ama Mısır egemenliği altındaki Kuş Krallığı'nın da kendi piramitleri vardı.
Keops ve Gize Piramitlerinin Gölgesinde Kalan Enteresan Yapılar: Nubia Piramitleri

piramit kelimesini duyduğunuzda aklınızda ilk olarak mısırda bulunan gize piramitleri ya da güney amerikada bulunan aztek kültürüne ait piramitler şekillenir.

fakat nubia piramitlerini duymadığınızı düşünerek hemen konuya girelim isterseniz. meşhur nil nehrinin ana karaya uzanan kısmında meroe diye eksi bir şehir bulunmaktadır. bu şehir , tam olarak sudan'ın başkenti hartum'un yaklaşık 200 km kuzeydoğusunda, nubia olarak bilinen bir vadide bulunurken yaklaşık mö 590'dan ms altıncı yüzyıldaki çöküşüne kadar birkaç yüzyıl boyunca kuş krallığı'nın başkentiydi.


bu kuş krallığı meşhur mısır medeniyetinin komşularıydı hatta belli bir dönem nubia'nın çoğu, yeni krallık döneminde mısır yönetimi altına girdi. daha sonra mısır'ın geç tunç çağı'nın çöküşü sırasında dağılmasının ardından , kuşlular nubia'da bir krallık kurdular. tabii birlerine kız veren ve mısırın egemenliği altında yaşayan kuş halkı bir çok açıdan mısırlıların kültürlerden etkilenseler de aslında kendilerine has bir kültüre sahiptiler.

fakat bu kadar iç içe yaşadıktan sonra özellikle firavunlardan etkilenmemek elde değildi ve sonuç olarak mısır'daki gize piramitlerden daha az ünlü ve mısırlı kuzenlerinden daha küçük piramitler inşa ettiler, bu piramitler yaklaşık 2.500 yıl önce, mısırlılar firavun'larını büyük mezarlara gömmeyi bıraktıktan çok sonra inşa etmeye başladılar diyebiliriz, bununla birlikte, nubia kralları, bu dev yapılardan açıkça büyülenmiş ve onları taklit etmeye çalışmışlardır.


nubia'lılar, daha çok kendi krallarının ve kraliçelerinin mezarlarının üzerine, büyük ölçüde küçültülmüş yaklaşık 80 piramit inşa ettiler. yükseklikleri genel olarak 6 metre ile 30 metre arasında değişirken ve nadiren 7,5 metreyi aşan oldukça küçük bir temelden yükselirdi ve piramitlerin kenarları genelde dik bir açıyla yükselirdi. ayrıca nubia piramitlerinin mezar odaları genellikle piramitlerin içinde değil altında bulunuyordu ve mezar odalarının girişleri piramitlerin dışına gizlenmiş şekildeydi, mezar odalarına dik basamaklarla iniliyordu. muhtemel güvenlik ve yamalanma korkusundan olabilir diye düşünüyorum piramitlerin kendileri yani içi basitçe kir ve molozla doluydu. kuş hükümdarları için inşa edilen piramitlerin en büyüğü bir kadın olan, kraliçe shanakdakheto içindi ve piramitlerin süslemeleri, mısır, yunanistan ve roma kültürlerinden dekoratif unsurlarla bezenmiştir.


toplamda, kuş kültürü 250'den fazla piramit inşa etmişti. bu sayıya baktığımızda mısır piramitlerinden iki katından fazlaydı. hatta biraz açacak olursak nubia kralları da kendilerini mumyalattı ve gömülmeden önce aynı mısırlı komşuları gibi mücevherlerle kaplı ahşap tabutlarda kendilerini ebedi istirahatgahlarına yollattırdı.

kaynak: 1 / 2 / 3