Kibar Feyzo Filminde Sakine Kadın, Gülo'yu Neden Gelin Olarak İstemiyor?

Bir Türk sineması klasiği olan Kibar Feyzo filminde Sakine kadın, Gülo'yu neden sevmiyordu?
Kibar Feyzo Filminde Sakine Kadın, Gülo'yu Neden Gelin Olarak İstemiyor?

sakine kadın bilir ki; karnının doyması için feyzo'nun halvet olması değil, tarlanın sürülmesi lazımdır. bunun için de mevcut öküzün yanına bir tane daha ekleyip, iki öküzle sabanı daha etkin kullanmak ve iş gücünü ikiye katlayarak, işçiliği yarıya indirmeyi hedeflemektedir. bu sayede daha az çalışarak, daha kısa zamanda tarlayı sürecek donanıma erişecektir. 


lakin tüm çabalarına rağmen feyzo elinden kurtularak, hacı hüso'nun eline varıp da "on bin peşin, on bin senet" şeklinde anlaştığından mütevellit, öküz alınması gereken parayla "karı alınması" sonucu tüm hesapları boşa çıkmıştır. köy yeridir; söz senettir, dönmek olmaz. bu sebeptendir ki, antakya sıcağı altında sabanın boş olan yerine feyzo'yu koşarak hem bir nebze olsun hesaplarının işlemesini, hem de öküz alınması gereken paranın, iki tarafı da aynı gün çağırarak fiyatı yükselten hacı hüso'ya başlık parası olarak verilmesinin ceremesini feyzo'ya yükler.


düğünde böyle nemrut bakmasına çok da aldırmamak gerekir. zira finalde, maraba feyzo'ya; "gevura zor kullanmak sevaptır oğul!" diyerek, rahmetli babasının (patlamayan) silahını verir ve ağalık düzeninin yıkılması için, için için yanan o alevin kıvılcımını ateşler. ve der ki: "gelinimi almadan bi yere gitmem!"

sakine kadın gelenek göreneklerine bağlı, sorgulamayan, düzene itaat eden bir figürdür. içinde doğduğu dönemin şartlarını değiştirmek aklına bile gelmez, sadece karnını doyurma kaygısı taşır. oysa feyzo ne diyor hakime: "öküzü alırsak kimin tarlasını süriciyik, maho ağa'nın. mahsulatın 3 payı onun, 1 payı bizim. ama gülo'yu alırsak gülo'nun hepsi bizim. tepe tepe kullan. ömür boyu sür ha sür. afat da bassa kuralık da olsa hiç şaşmaz 9 ayda bir kunnar."

dolayısıyla feyzo, kendisine daha mantıklı gelen bir yatırım için para harcamayı gelecek beklentisi olarak faydalı bulmaktadır. hacı hüso ise elindeki malın (gülo) fiyatını arttırmak için ikisini aynı anda çağırıp talebi arttırma yolunu seçmiştir. tüm bunların yanında sakine kadının değerinden daha fazla fiyata satılan ve öküz almasına da engel olan gülo'dan hoşlanmaması hayatın olağan akışına oldukça uygundur.