Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Bayrağının Hikayesi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin halen kullandığı bayrağı KKTC'li bir ressam olan İsmet Vehit Güney'in tasarladığını biliyor muydunuz?
Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Bayrağının Hikayesi

1960 yılında kıbrıs ortaklık cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ortak bayrak ve hükümet amblemi için yarışma açılır. yarışmaya 500 civarındaki kişiyle birlikte, resimde ve grafikte yetenekli 37 yaşındaki ismet vehit güney de katılır ve kazanır.

İsmet Güney

dönemin kıbrıs cumhuriyeti cumhurbaşkanı makarios yanına çağırır. makarios şakayla karışık, "adada sadece ikimizin evlerinin olduğu yerleri noktayla gösterelim mi?" demiştir.

bayrağın tasarımında, iki milletin dostça yaşaması için zeytin dalı ve ada haritasını kullandı. bayrağın tasarımcısının kim olduğu, rum tarafında hâlâ çok bilinen bir konu değil.


ismet güney, ikinci dünya savaşı esnasında ingiliz ordusunda kıbrıs birliğindeyken filistin’e gider ve burada bir britanya kolejinde sanat dersleri alır. askerden sonra ressam ibrahim çallı’ya bir mektup yazarak, stüdyosunda öğrenci olmak istediğini söyler. böylece ünlü ressam ibrahim çallı onu istanbul’a davet eder.


ismet güney, çallı’yla birlikte dört yıl boyunca çalışır. ve sonrasında da sanat, sanat tarihi ve bazı ünlü ressamların tekniklerini öğrenmeye devam eder. sanatçı kişiliği bir yana türk lisesi’nde resim öğretmenliği yapar ve sanat, sanat tarihi ve fotoğrafçılık dersleri vermeye başlar. 23 haziran 2009'da hayata veda eder.

kıbrıs bayrağını o dönem diğerlerinden ayıran özellik; kosova bayrağı ortaya çıkana kadar ülke sınırlarının üzerinde gösterildiği tek bayrak olmasıdır.