Kışlık Mont ve Botlarda Gördüğümüz Waterproof, Softshell ve Gore-Tex Terimleri Nedir?

Ne anlama geliyor bu terimler? Kışlık alışverişlerde bilmeniz gereken bu terimlerin anlamlarını öğrenelim.
Kışlık Mont ve Botlarda Gördüğümüz Waterproof, Softshell ve Gore-Tex Terimleri Nedir?

kışın geldiği, kara bulutların yüzünü gösterdiği bugünlerde özellikle ayakkabı, mont ve bot alacakların sürekli karşısına çıkan waterproof, softshell ve gore-tex nedir?

"bot alırken hangisini tercih etmeliyiz" sorusunun cevabı, kışlık alışverişler için muhteşem bir aydınlanma sağlar... özellikle outdoor mağazalarının çoğalmasıyla birlikte şehir insanları, kış aylarında hem şehir içinde, hem de küçük yürüyüşlerde tercih edebileceği, aynı zamanda dayanıklı ve rahat olan ayakkabı, mont ve bot tercih etmeye başladı. ancak bu konuda bir çoğumuzun kafası karışık olduğu gibi her "su geçirmez" ürün de, bizim ihtiyacımızı karşılamayabilir. bunun nedeni yaşadığımız coğrafyanın iklim şartları, bizim kullanım amacımız ve fiziki özelliklerimize göre değişkenlik gösterebilir..

özellikle "su geçirmez" denilen ayakkabı ve botlar için sıkça karşılaştığımız terimler olan waterproof, softshell ve goretex'in anlamlarını bilmek ihtiyacımızı tam anlamıyla karşılamak için son derece önemlidir.

öncelikle şunu söyleyeyim alacağınız ürünün üzerinde sadece waterproof, softshell, goretex yazabileceği gibi waterproof ve softshell'i bir arada görebilirsiniz. şimdi gelelim bu etiketlerin kelimelerin anlamına ve tercihimizin şekline.

waterproof

bilindiği gibi, adı üzerinde "su geçirmez" demek.

peki waterproof etiketli ya da özellikli ürünleri tercih ettiğimizde, "ordu'nun dereleri üstümüze aksa ya da çarşamba'yı sel alsa da su geçirmez mi demek oluyor?" dediğinizi duyar gibiyim. cevabım hayır. evet waterproof su geçirmez demek oluyor ancak botunuzun üzerinde ya da ceketinizde waterproof yazması tamamen su geçirmeyeceği anlamına gelmiyor. kendi içlerinde de özellikleri mevcut. çoğunluğu 2 saatlik süren hafif bir yağmura dayanabilirken, kimisi ise dayanamıyor. işte burada yaşadığınız coğrafyanın iklimi ve sizin yağışa ne kadar maruz kaldığınız öne çıkıyor.

waterproof'un eksi yönü ise dışarıdan su almıyor ama dışarıya da hava vermiyor oluşudur.
tamamen kapalı bir kutu gibi düşünün. bu da bir müddet sonra ayaklarınızın terlemesine ve çoraplarınızın ıslanmasına neden olacaktır. eğer çok terleyen biriyseniz ya da "sabah ofise gelirken su geçirmesin ama ofiste de ayağım terlemesin" diyorsanız waterproof sizin için uygun olmayabilir..

softshell

yine su geçirmez özelliği olan şehir içi kullanımına uygun bir tür. su geçirmez özelliğinden bahsetmek gerekirse softshell suyu üzerinde tutmaz, kaydırır bir yapıya sahiptir.  suya dayanıklı demekten çok su almaz demek, su girişini engeller demek çok daha doğru olur..

softshell, daha esnek bir yapıya sahip olduğu için günlük kullanıma uygun, daha konforlu ve ayağı terletmeyen özelliklere sahip. waterproof'a göre daha rahattır, dediğim gibi su geçirmez özelliği vardır, suyu üzerinden atarak muhafazayı sağlar.

waterproof'a göre yağmura daha dayanıklıdır, rüzgarın büyük bir kısmını geçirmez, ayağınızı sıcak tutabilir ve terlemeyle oluşan buharı dışarı atarak ayağınızın nefes almasını sağlar. eğer ofis insanıysanız ya da okula giden bir çocuk için softshell etiketli ürünleri tercih edebilirsiniz.

gelelim gore-tex'e

gore-tex ürünler diğer ürünlere göre piyasada daha pahalıdır. kesinlikle su geçirmez ve saatlerce yağmura maruz kalabilir, rüzgarı kesin olarak engeller, aynı zamanda ayağınızı terletmez ve hafiftir... bu nedenle de çok konforludur.

gore-tex kumaşlar genelde 3 katmandan oluşur. en üst katman naylon veya polyesterden imal edilir. bu katman sizi soğuktan, rüzgardan ve yağmur gibi dış etkenlerden korur. orta katmanda gore-tex membran bulunur. bu kısım en üst katmandan su geçmesi halinde bariyer görevi görür ve terlediğinizde teri dışarı atmanızı sağlar. en alt katman ise ortadaki gore-tex katmanı koruyan astardır. bu astarda teri tutmayan, ter buharını hızlı bir şekilde üst katmanlara transfer eden kumaşlar kullanılır.


yani bir gore-tex ürününü giydiğinizde "ayağınızın ıslanmasından" şikayetçiyseniz, bilin ki o ürün ya yırtılmıştır ya da delinmiştir. doğa yürüyüşlerinde tercih edebileceğiniz gibi uzun süre rüzgarlı ve şiddetli yağmur ile baş etmek zorundaysanız gore-tex tercih edebilirsiniz.

işte sıklıkla karşılaştığımız ve alışveriş yaparken kafamızı karıştıran etiketlerin anlamları böyle. bundan sonra ihtiyaca ve içinde bulunduğumuz şartlara ve kesemize göre hangisini tercih edebileceğimizi ayırt edebiliriz.

özetle winter is coming sevgili okurlar, tercih sizin...

Fermuarların Üzerinde Bulunan "YKK" İfadesi Ne Anlama Geliyor?