Kokainin 1980'li Yıllardan Beri Enflasyondan Etkilenmemesinin Açık Sebebi

Kokainin kilosu bir zamanlar 75 bin dolarken uzun zamandır 10-15 bin dolarda sabitlemiş durumda. Nedenini birkaç cümleyle özetleyelim.
Kokainin 1980'li Yıllardan Beri Enflasyondan Etkilenmemesinin Açık Sebebi
iStock

şaşırtıcı bir tarih bilgisi: kokain enflasyondan etkilenmiyor

kokain abd pazarına ilk girdiğinde 10 gramının fiyatı 750 dolardı yani kilosu 75 bin dolara geliyordu. ülkedeki kokain satışı büyük ölçüde cia'in adamlarının tekelindeydi ve sattıkları kokainin parasıyla nikaragua başta olmak üzere birçok ülkedeki iç savaşları finanse ediyorlardı.

daha sonra meksikalı karteller kokainin ne kadar çok para getirdiğini görünce kokain işine girmeye başladılar. araya rekabet girince 1983'de kokainin kilo fiyatı 75 bin dolardan 70 bin dolara düşmüştü. 2 yıl sonra kolombiya'da da pazara dahil olunca kokainin kilo fiyatı 40 bin dolara kadar düştü. karteller arasındaki rekabet arttıkça kokain arzı arttı, kokain arzı arttıkça fiyatlar düştü.

Meksika'da uyuşturucu rotası.

üstelik amerika-meksika sınırı eskisine göre delik deşik olmuştu ve amerikan pazarına ulaşan kokain miktarı da giderek artıyordu. bu da arz-talep dengesini bozdu ve kokain fiyatları düşmeye devam etti. 1990'da kokainin fiyatı 20 bin doların altını gördü. 90'ların ortasından itibaren neredeyse bugüne kadar kokain fiyatı 10-12 bin dolar aralığında sabitlendi.

böylece kokain 1980'lerden itibaren dünyayı kasıp kavuran enflasyondan etkilenmeyen, aksine giderek fiyat düşüren bir emtia haline geldi. bu konuyu cia'in hikayesiyle beraber belgesel gibi izleyen güzel bir disney+ dizisi var. herkes öneririm.

şurada anlattım

 
kaynak