Mercedes-Benz Markasının Ortaya Çıkış Hikayesi

Dünyaca ünlü otomobil markası Mercedes-Benz'i kim, ne zaman kurdu? Logosunun anlamı ne? Şirketin otomobil sektörüne getirdiği yenilikler neler?
Mercedes-Benz Markasının Ortaya Çıkış Hikayesi

karl benz ve gottlieb daimler ortaklığıyla 1924 yılında kurulan, bana göre tartışmasız dünyanın en yenilikçi ve ileri görüşlü otomobil firması mercedes-benz.

olay, 1885 yılında karl-benz'in ilk ticari olarak satılabilir içten yanmalı motora sahip motorwagen'i üretmesi ile başlıyor. 3 tekerlekli bu aracı ilk kullanan kişi karl benz'in eşi bertha benz dünya tarihine adını otomobil kullanan ilk kadın olarak yazdırıyor. karl benz bu çalışmalarının ardından karbüratör, gaz/fren sistemi, buji ve radyatör gibi bir çok motor teknolojisi için hala vazgeçilmez olan sistemlerin patentini alıyor.

Benz Patent-Motorwagen 

aslında karl benz'le aynı dönemlerde gottlieb daimler ve beraber çalıştığı wilhelm maybachaynı şekilde içten yanmalı motorlar üzerine çalışıyorlar. bunu ilk başta bir bisiklet üzerinde deneyerek ilk araçlarını başarı ile çalıştırıyorlar fakat o dönem ki motor teknolojileri ile ilgili tüm patentleri karl benz hızlı davranarak aldığı için adamlar ürettiği ile kalıyor. bu ekibin geliştirdiği ilk araba 1982 yılında satılıyor daha sonrasında daimler abimiz başlarım lan böyle işe, biz bu kadar çalışalım ekmeğini hep karl denen y*vşak yesin deyip ortağı maybach ile birlikte 1893 yılında ortalıktan çekilme kararı alıyor. 1 sene sonra şirket çalışanlarının ısrarına ve evde aç bekleyen çoluk çocuğun durumuna dayanamayan daimler, ortağı ve baş mühendisi yancı maybach'i de tekrardan ikna ederek şirkete geri dönüyor.

bu süreçte daimler hasta adam canıyla cebelleşirken zaman içerisinde araçlarının şöhreti yayılmaya başlıyor. 1987 yılında fransız bir tüccar olan emil jellinek bu grubun ürettiği arabalardan sipariş veriyor. ilk gönderilen araba 2 silindirli 24 km/s azami hıza çıkan bir araç. jellinek aracı sürdükten sonra daimler'ı hafiften fırçalayan bir telgraf çekip adam akıllı araç üretmesi konunda tembihte bulunuyor. telgrafı alan daimler hırs yapıp çalışmalara koyuluyor. bu çalışmaların sonucunda ilk 4 silindirli azami 40 km/s hız yapabilen aracın üretimi gerçekleştiriliyor. jellinek'e bu hız da yetmiyor. adrenalin istiyorum ulan diye bağıran jellinek nice'de yapılan yarışlara katılmak için araç siparişi geçiyor. yalnız bu siparişten sonra bir ön koşulda bulunup yeni aracın isminin mercedes olucağına dair daimlere haber gönderiyor. daimler neden diye sorduğunda ise jellinek bu ismin onun kızının adı olduğunu bu şekilde sonsuza kadar adının kalıcı olacağını söylüyor. daimler kabul ediyor.

daha sonralarında 1900 yılına gelindiğinde jellinek'le anlaşarak total değeri tee o zamanın parasıyla 550.000 mark'a mercedes-daimler dağıtım şirketi kurulup 36 adet 8 silindirli otomobil siparişi geçiliyor. ama bu siparişten kısa süre sonra daimler hastalık yüzünden hayata gözlerini yumuyor. bu durum karşısında daha fazla dayanamayan yancı maybach ise şirketten çıkıp kendi yoluna devam ediyor. maycah'ın adı hala s-class'ın bir üst paketi olarak üretiliyor.

daimler'in şirketini çocukları devralmıştı. 1909 yılında gene babalarının düşünmüş olduğu 3 köşeli yıldız tasarımının telif hakkını aldılar. bu amblem karada, havada, suda mottosunu benimsiyordu. her alanda en iyisi !


aynı yıllarda patentlerin efendisi olan karl benz boş durmayıp çalışmaya devam ediyordu. bir yandanda ulan bu daimler ne temiz vole vurdu diyerek ortaklık fırsatlarını kolluyordu. ikiside almandı ikiside aynı pazardaydı. ne diye karı 2 ye bölüyorlardı ?

1924 yılında iki şirket ortaklığa gitme kararı aldı. benz'in şirketi benz & cie. ve daimlerin şirketi daimler motoren gesellschaft (dmg) birleşerek mercedes-benz markası altında daimler ag şirketinin bir parçası olarak kuruldu.

şirketin bu zamana kadar mercedes-benz birlikteliğinden sonra getirdiği ilkler şu şekilde

4 tekerlekte fren sistemi bulunan ilk yolcu aracı. 1924
ilk dizel motor uygulanan araç - 260d. 1936
ilk direk enjeksiyonlu benzinli motor - 300 sl. 1951
ilk güvenlik kafesi olarak adlandırılan şase tasarımı. 1951
ilk anti patinaj sistemi. 1959
ilk wankel motorlu araç-c111. 1969
ilk abs'li araç - 450sel. 1979
ilk airbag'li araç - s class. 1981
ön gerilimli emniyet kemeri - s class. 1981
ilk esp li araç - cl class. 1995
ilk 7 ileri kavrama - s class. 2003
ilk değişken geometrili turbo charger e320 cdi. 2003
pre-safe sistemi
dünya çapında litre başına düşen en yüksek beygir oranı 181hp - a 45 amg. 2013

bunlar sadece özet olarak geçilebilecek olan fakat kuşkusuz hepsi devrim niteliğinde olan yenilikler.

firmanın 2010 yılının ortalarında belirlediği ve hala devam eden sloganı ise "the best or nothing". sert, kendine güveni olan ve tam anlamıyla sloganının arkasında duran bir firma.