NBA 2019 Draft Kurası Bizlere Neler Anlatıyor?

20 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek NBA 2019 Draft'inde, seçim yapacak takımların sırası dün itibarıyla belli oldu. Draft'ten seçilecek bir yıldızın, takımın gidişatını değiştirdiği düşünülürse bu sıra oldukça önem kazanıyor.
NBA 2019 Draft Kurası Bizlere Neler Anlatıyor?

Öncelikle, tanking nedir?

içinde kumar olmadan, bilinçli şekilde kaybetmeyi tercih etmek anlamında kullanılan terim.
oyuncuların lige katılımı draft sistemi ile işleyen liglerde play off yapamayacağını anlayan takımlar maçlarını kazanmak için pek asılmayarak bir sonraki yıl mümkün olduğunca üst sıradan oyuncu seçmek isterler; biz de buna tanking deriz.

2019 nba draft kurası, en sonunda "tanking yapsınlar" diyenlerin bir şeyler öğrenmesini umduğum bir lotaryaya sahne olmuştur

bakın bir iki yorumcunun her söylediğini tekrardan başka bir şey bilmeyen nba severlere bir kez daha anlatalım: nba'de draft sistemi değişti. artık en kötü takım olmanız ilk sıradan seçme ihtimalinizi o kadar da artıramıyor.

işte lotaryaya girerken takımların ilk sırayı alma ihtimalleri

gördüğünüz üzere nba'in en kötü 5 takımı neredeyse aynı şansa sahip.

2019 lottery teams & odds:

team lottery odds
new york 14.0%
cleveland 14.0%
phoenix 14.0%
chicago 12.5%
atlanta 10.5%
washington 9.0%
new orleans 6.0%
memphis* 6.0%
dallas** 6.0%
minnesota 3.0%
los angeles lakers 2.0%
charlotte 1.0%
miami 1.0%
sacramento^ 1.0%

bu da oluşan draft sıralaması

1. new orleans
2. memphis
3. new york
4. los angeles lakers
5. cleveland
6. phoenix
7. chicago
8. atlanta
9. washington
10. atlanta (from dallas)
11. minnesota
12. charlotte
13. miami
14. boston (from sacramento via philadelphia)

yukarıyı dikkatle incelerseniz tanking yapan, yani spor ahlakına tamamen aykırı şekilde bilerek maç kaybeden takımların durumları ortada. ve berbat bir sezon geçiren takım büyük ihtimalle o berbat durumdan çabuk çabuk sıyrılamıyor. kaybeden takım olma kimliği yapışkan şekilde takıma kodlanıyor.

örnekler verelim

phoenix, amerika'nın en büyük 8. şehri ve basketbolu seven bir şehir. yıllardır durumları içler acısı. diğer taraftan nba'deki en zayıf şehirlerden utah hemen hiç tanking yapmadan her yıl iddialı bir takım kurabiliyor.

şimdi hemen tanking'in çare olduğunu söyleyenler philly 76ers örneğini verecek. bakın philadelphia gibi bir basketbol şehri "the process" için uzun yıllar nba tarihinin en kötü takımlarını kurdu. adeta hem basketbola hem nba'e ihanet etti.

The Process: Philadelphia 76ers'ın yeniden yapılanma dönemine verilen isim.

karşılığında bu kadar yıl sonunda nerlens noel, jahlil okafor ve markelle fultz'ları draft etti. elbette elinde joel embiid ve ben simmons var. ama sixers gibi bir takım nba'deki toplam yeteneğin bu kadar zirveye vurduğu bir dönemde 10 yılda mücadele ederek de bu düzeyde yetenekleri bulabilirdi. ve iddia ediyorum sixers bu çekirdekle istediği şampiyonluğu falan da asla elde edemeyecek. yani kaybeden takım olma alışkanlığına geri dönme riski de her an hortlayabilir.

bakın tanking tek bir sezon için hoş görülebilir. bir tim duncan için san antonio'nun tanking'i iyi bir örnek mesela. ama bunun dışında uzun süreli tanking, takımın kültürünü yok ediyor.

artık amerika'da hemen hemen herkes tanking'in değil floating'in daha doğru seçim olduğunu görüyor. yani elinizden gelen en iyi şekilde ayakta kalarak oyuncu çekebilen bir franchise olacaksınız.

son söz olarak şunu söyleyelim. her başarısız sezonda "tüm takımı dağıtıp tanking yapsın" demeyi bırakalım. nba'de sadece bir şampiyon çıkıyor ve her yıl tanking yapan takımlardan belki de sadece biri gerçekten sonraki sezonu değiştirebilecek bir oyuncu seçebiliyor. işte buyrun genç yeteneklerle dolu phoenix, 10 yıldır lotaryadan seçen sixers ya da sürekli ligin dibinde olan new york knicks. diğer yandan küçük bir şehir olan san antonio, büyük üçlüsünün emekli olması sonrası en büyük yıldızı kawhi leonard takas isteyince kawhi karşılığı draft hakkı değil, hazır oyuncu aldı. ve şehrine play-off'ta harika bir heyecan yaşattı. düşünün san antonio sözgelimi phoenix, chicago, atlanta gibi bir takımın draft hakkını alsa bugün ilk beşten seçemiyordu. ancak bu mücadeleci takım bir iki sezon içinde iyi oyuncuların free agency'de adresi olabilir. hakeza clippers'in duruşu ve mücadelesi onları da free agency'de harika bir adres yaptı.

New Orleans Pelicans, 1. sıradan oyuncu draft etme hakkını kazanarak avantaj yakaladı.

bu draftle beraber çok şey değişecek

öncelikle draft haklarının değeri çok daha fazla olacak. ilk 4'ten seçim yapma ihtimali %9.4 olan lakers'ın 4.sıradan seçmesi demek, lotaryaya düşen her hakkın ekstra değerli olması demek. sürünenin daha fazla şansı olduğu sistemde dahi son derece değerliydi haklar, şimdi bitcoin gibi değerleri delirmiş bir vaziyette artacak. özellikle lotaryaya düşmesine kesin gözüyle bakılan haklar (2020 memphis, 2021 miami) çok çok daha değerli olacak. demarcus cousins'ın buddy hield ve 1 tane 1.tur hakkına alınması başlangıçtı, artık en kral oyuncuların değeri bile seçim hakkıyla belirlenecek. dolayısıyla anthony davis için de an itibariyle elleri en güçlü takımlar celtics, clippers, lakers (4.sıra sayesinde) ve knicks (2021 dallas hakkı ve bu senenin 3. sırası). atlanta'nın bile kaydadeğer bir şansı var şu an, bu sene 8. ve 10.sıralar kendilerinin ve 2020 cleveland hakkı da korumalı şekilde kendilerinin. cleveland hakkı ilk 10 korumalı ve ilk 10'da çıkarsa 2 tane 2.tura dönüşecek ama sistem değişmiş durumda. eski sistem olsa belki de çok bir değeri olmayacaktı o hakkın ama an itibariyle o hak seneye 11. sıra seçimi olup atlanta'nın kucağına düşebilir, o hakkın bile değeri artmış durumda.

artık her şeyi draft haklarının belirlediği döneme girmiş durumdayız

belki tanking olayını rafa kaldırması açısından iyi oldu ama bundan sonra takas süreçleri inanılmaz zorlaşacak. lotaryaya düşecek haklar güç bela pakete dahil ediliyordu, artık belki de bahisleri bile geçmeyecek çoğu görüşmede. danny ainge'in 2013'teki soygunu sayesinde millet akıllandı ama bu yüzden takım değiştirmek daha da zorlaşacak muhtemelen. ama şu açıdan da iyi olmuş olabilir, artık chandler parsons, andrew wiggins gibi takımların maaş boşluğunun üzerine oturan adamlar biraz daha rahat takaslanabilirler. (john wall'un o kontratla 5 ilk tur hakkı gelse dahi yollanabileceğini düşünmüyorum)

ama ne olursa olsun manyak bir serbest pazar izleyeceğimizden şüphem yok. davis ve irving'i celtics'te de görebiliriz, ikisini birden lakers'ta da görebiliriz, şu an ortası yok bunun. umarım lakers'ta görürüz tabi o ayrı konu.

Duke Üniversitesi oyuncusu Zion Williamson'ın bu seneki draftte 1. sıradan seçilmesi bekleniyor.

Peki bu sıraları alan takımlar NCAA'den hangi oyuncuları seçebilir?

bence 1. sıradan zion willimson seçilir. şutu olan ve içerden dışardan oynayan acayip güçlü bir eleman. olağan dışı bir sakatlık yaşamaz ise ilk çaylak yılında 20 sayı ortalamasını rahat tutturur. ilk sene nba'de zach randolph etkisi yaratır. sonraki seneler için ise dış şutunu ne kadar iyi yapacağına göre karar verebiliriz.

2. sıra rj. barrett: ayakları çok hızlı ve atletik. oyun zekası da çok iyi. size olarak çok ince duruyor ama şutu iyi. nba'de biraz güçlenir ise lige çok iyi bir skorer katılmış olur.

3. sıra manute bol's: çok ince ama çok uzun bir oyuncu. dış şut tehlikesi de mevcut. yalnız çok zayıf ve ince olması sanki ağır bir sakatlık yaşama ihtimalini artırıyor. şu anda 3. sırada ama bence daha alt sıralarda seçilebilir. üst sıralar için çok lüks duruyor.

4. sıra rui hachimura: japon asıllı siyahi oyuncu. bunu görünce aklıma direkt naomi osaka geliyor. atletik ve hızlı bir oyuncu. bana göre şu anki hali ile 9-10 gibi sıralarda seçilir. izlediğim kadarı ile 4. sıra için ultra lüks. ancak içinden bir giannis antentekoumpo çıkmayacağının bir garantisi yok.

5. sıra cameron reddish: bana göre draftın yıldızlarından biri olacak. yaşına göre hem oyunu olgun hem de gerçekten iyi bir skorer. ilk 3'den seçilir ise şaşırmayacağım.

6. sıra nassir little: sıralama olarak bence daha aşağıdan seçilir. ancak kötü bir oyuncu olmayacak. sadece takımı tek başına sırtlamaz ama iyi bir takımda eksik olan her yeri tamamlar. sırtı dönük oyunu var ve mücadeleyi seviyor.

Boston Celtics, Yıllardır Süren Yapılanmayı Neden Başarıyla Sonuçlandıramadı?

Los Angeles Lakers, Neden Son Yıllarda İstediği Başarıyı Bir Türlü Yakalayamıyor?