Norveç'in Okuma ve Yazmaya Verdiği Önemi Gösteren Şahane Örnekler
norveç'in 5.2 milyon olan toplam nüfusu ankara ile hemen hemen aynı ama ülkede yaklaşık 400 yayıncı bulunuyor. yayıncılar birliğinin üye sayısı ise 70-80 arasında değişiyor. world data atlas’a göre norveç’te okuma yazma oranı %99. eğitim sistemi ile avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri olması, okur kitlesini yetiştirmek konusunda da başarılı olmasını sağlıyor.
yazarı ve yayıncıyı korumak için yeni yayınlanmış kitapların indirime girmesini yasaklayan bir yasa uygulanıyor. katma değer vergisi ise kitaplar için söz konusu değil. korsan yayınların önlenmesi için telif hakları ile ilgili kanunlar titizlikle uygulanıyor. bütün bunlara ilave olarak norveççe yazılmış kitapların tercüme giderlerinin yarısını norla (norwegian literature abroad -yurt dışı norveç edebiyatı) aracılığı ile hükümet karşılıyor.
ülkede sanatçılara düzenli devlet yardımı sağlanması amacı ile kurulmuş norveç sanat konseyi adlı bir kurum var. her yaştaki sanatçı, sanat konseyi’nin desteklerinden yararlanabiliyor. buna ilave olarak norveç’te yayınlanan her kitabın 1000 kopyası devlet tarafından satın alınarak, ülke genelindeki halk kütüphanelerine dağıtılıyor. söz konusu çocuk kitapları olduğundaysa devlet tarafından satın alınan kitap sayısı 1550’ye çıkıyor. bu alımlarım yapılabilmesi için tek şart, kitabın kalite kontrolden geçmiş olması. kuşkusuz destekten fayda sağlayan sadece yazarlar değil, bu uygulama sayesinde yayıncılar da desteklenmiş oluyor.
ayrıca diyelim ki siz bir kitap yazmak istiyorsunuz ama aynı zamanda da bir işte çalışıyorsunuz; devlete başvuruyorsunuz, devletin sizin için belirlediği bir süre oluyor, bu süre zarfında devlet sizin kitap yazmak için ayrıldığınız işinizdeki gelir kadar size maaş bağlıyor, kitabın basımına kadar bu maaşı alabiliyorsunuz.
kaynaklar:
https://www.newstatesman.com/…place-world-be-writer
https://www.buchmesse.de/en/international-business