Öğrenilmesi Gereken En İşe Yarar İkinci Yabancı Dil Hangisi?
hayatınızdaki gayeye göre değişir
- sürekli ticaret ile meşgul olacak birisiyseniz ve asya pazarıyla meşgul olursanız: çince
- enerji sektöründeyseniz ve ülkemizle yakınlaşmasını da değerlendirmek isterseniz: rusça
- dünyanın neresine gidersem gideyim 2 insandan birisiyle muhakkak anlaşayım diyorsanız: ispanyolca
- işsizlik artıyorken memleketimde iş bulayım diyorsanız: arapça
- çok özel nitelikli kişiler arasında yer alayım, bir gün işime yararsa iyi para kazanırım diyorsanız nordik diller
- otomotiv ve sanayi sektörlü işime yarasın derseniz: almanca
- müzik (özellikle klasik) ve sanat alanına ilginiz varsa: italyanca
dillerin ait olduğu aile konusu
türkiye'de eğer fransızca, ispanyolca, italyanca, almanca, ingilizce, arapça, ibranice ve farsça biliyorsanız, türkçeyle birlikte 9 dil biliyorsunuz demektir fakat avrupa'da dil konusu böyle yürümüyor. üstteki 9 dili öğrenmiş biriyseniz avrupa'da (benim direkt deneyimlediğim özellikle fransa'da) 5 dil biliyorsunuz demektir: ilki fransızca, ispanyolca ve italyanca (hint-avrupa / avrupa / latin), ikincisi almanca ve ingilizce (hint-avrupa / avrupa / germen), üçüncüsü arapça ve ibranice (hami-sami), dördüncüsü farsça (hint-avrupa / asya / hint-iran / iran) ve beşincisi türkçe (ural-altay / altay).
bundan ötürü eğer avrupa'da çalışmak üzere dil öğreniyorsanız (bence türkiye'de çalışmak istiyorsanız da aynı şekilde) dilleri kendi içlerinde öğrenmek yerine o dilin ait olduğu koldaki ya da ailedeki bütün dilleri öğrenin. en basitinden fransa'da bir iş görüşmesinde size bildiğiniz dilleri sorduklarında aynı koldan birkaç dil sayıyorsanız, bu onlar için fazla bir şey ifade etmeyecektir. ''fransızca, ispanyolca ve italyanca biliyorum'' dediğinizde ''eh, tek dil biliyorsunuz'' sözüyle karşılaşmanız olası. zaten dillere salt dil olarak bakmak yerine dillerin işleyişini, matematiğini ve sistematiğini öğrendikten sonra siz de farklı bir dil öğrenmediğinizi anlarsınız.
o nedenle ilk ve ikinciyi belirtmem gerekirse, öncelikle en az b2 derecesinde ana dili
1. latin veya germen
2. slav veya hami-sami
nüfus çoğunluğuna göre seçilmemesi gerekir
1. yaptığınız işe uygun olacak, mesela mühendislik okumuşsun bir açıp bakacaksın mühendise en çok iş veren ülke hangi ülke.
2. 3. dünya ülkelerinin dilleri olmayacak öğrenen yoktur yada çok enderdir ama gidip kimsenin bilmediği veya bilip bilmediğinizin pekte önemi olmadığı dilleri öğrenmeyin.
3. dilini türkiye'de az kişinin bildiği ekonomisi güçlü ülkelerin dillerini öğrenin. unutmayın ki ana dilinize de azda olsa talep var.
4. ileride yaşamayı düşünebileceğiniz ülkenin dilini öğrenin mesela gidip çok kişi biliyor diye çince öğreneceksin ama gidip orada yaşamayı ne kadar arzu ediyorsun? rusça öğrensen ileride rusyaya gidip yerleşme ihtimalin nedir? zaten hintçe falan hiç öğrenmeyin zaten ingilizce biliyor adamlar .