Penguenlerin Ayakları Neden Donmuyor?

En çok üşüyen yerlerinizden biri ayaklarınız olduğu için penguenlerin bu durumla nasıl başa çıktığını merak etmiş olabilirsiniz.
Penguenlerin Ayakları Neden Donmuyor?

aklımız her ne kadar bizi antarktika tundralarında yaşayanlara götürse de birçok penguen türü vardır ve ayaklarının donması her penguenin dert ettiği bir sorun değildir. hatta, bazı penguen türleri ekvatorda yaşarlar ve sıcakla baş edebilmek için ayaklarını serinletmeleri gerekir.

ekvator'da yaşayan galapagos penguenleri:


kar ve buzların içinde yaşayan zavallı penguenler içinse donma bir sorun teşkil etmez. vücutlarının çoğu su geçirmez olan tüylerle kaplıdır; bu da onları kutupların donduran esintilerinin soğukluğunda bile sıcak tutar. muhtemelen en tanınmış tür olan imparator penguenler santimetre kareye düşen 15 tüy ile en fazla tüy yoğunluğuna sahip olan türdür. bu rahat tüylerin altında ise ek bir battaniye gibi işlev gören bir yağ tabakası vardır. bu iki tabaka sayesinde penguenler sıcacık kalabilirler.

yalnız bu ısı penguenlerin iki bölgesinden kaçabilir: gaga ve ayaklar. bu aslında iyi bir şey. ısının kaçabileceği bölgelere sahip olmakla penguenler, kendi sıcaklıklarını ayarlayabilirler ve vücut ısılarının fazla ısınmasının önüne geçebilirler. sıcaklık kontrolünü sağlamasının dışında penguenlerin yalın ayak olmasının başka nedenleri de var. penguenler yalın ayakları sayesinde buzları tutabilirler ve yüzerken kendilerine yön verebilirler.


sorumuza tekrar geri dönelim: penguenlerin ayakları neden donmaz?

bu soruyu genel olarak şöyle cevaplayabiliriz: penguenler ayaklarının ısısını kontrol edebilecekleri son derece gelişmiş bir dolaşım sistemine sahiptir. penguenlerin bacaklarındaki damarlar, sıcaklığa bağlı olarak kan akışını ayarlayabilir. bu damarlar, ayakların bastığı yer soğuksa kan akışını yavaşlatır, yani nispeten az kan ayakları dolaşmak zorunda kalır, bu da penguenin ısı kaybını önler, sıcak tutar. (bunu insanlar da bir dereceye kadar yapabiliyor) penguenin ayaklarını bastığı yer sıcak ise tam tersi gerçekleşir ve damarlar ayaklara daha çok kan akışı sağlar, bu da onların serinlemesine neden olur.

bu yerleşik yalıtım mekanizmasının yanı sıra, penguenler ilkel bir yolla daha sıcaklıklarını kontrol edebilirler. birbirine yapışık şekilde, şuradaki gibi kitleler halinde hareket ederek birbirlerini ısıtırlar:


ayrıca bazen kendilerini sırt üstü yere bırakıp kuyruklarının üzerine otururlar ve ayaklarını buzdan keserler.

bu ısı ayarlamaları ile penguenlerin ayakları donma sıcaklığının birkaç derece üzerinde tutulmuş olur, bunun sıcaklığın üzerinde değildir böylece ayaklarını ısıtmak için enerji harcamak zorunda kalmazlar. normalin çok üzerinde sıcak değillerse tabi, bu durumda o sıcaklığı düşürmek gerekir.

enerji, 64 gün boyunca kuluçkaya yatan erkek imparator penguenler için birinci derecede endişe konusudur. bu süre boyunca sahilden uzak, hiçbir şey yemeden dururlar. bu nedenle, ısı kaybetmemek dolayısı ile enerjilerini korumak onlar için bir hayati bir zorunluluktur. iyi haber şu ki, zamanında yedikleriyle depoladıkları yağ stoğu tükenmedikçe dolaşım sistemleri onların ayaklarının donmasının önüne geçebilir.

kaynakça