Pırlantaların Parlaklığını Belirleyen Faktörlerden Biri Olan Kesim Şekilleri

Pırlanta işiyle uğraşan bir Ekşi Sözlük yazarı, pırlanta satın almayı düşünenlere fikir verebilecek, detaylı bir yazı yazmış.
Pırlantaların Parlaklığını Belirleyen Faktörlerden Biri Olan Kesim Şekilleri

pırlantaların şekilleri ne kadar ışık yansıtacağını etkileyen bir faktördür. şekil tek başına etkili değildir. fasetlerin (yüzeylerin) oranlamasının düzgün olması da oldukça önemlidir. 3ex (excelent - excelent - excelent) kesimli bir taş ile excelent - good - excelent ya da daha düşük seviyeli bir taşın yansıtacağı ışık yani parlaklığı aynı olmaz.

temel bilgileri biliyoruz ancak bu yazının konusu kesimler değil, şekiller. o yüzden hemen başlayalım. tabii bir de önemli not bırakmak lazım: bazı şekillerdeki pırlantaların türkiye koşullarında son sahibi olma şansınız mevcut. bunları da şekillerin açıklamalarında belirteceğim.

1. yuvarlak kesim - (brilliant cut ya da round)

58 fasetli kesimdir. külahın ucu sayılmayıp 57 faset diye de kullanılabilir. en bilinen ve yaygın pırlanta şeklidir. yarı yolda bırakmaz her zaman alıcısı vardır.

şunun tipine bak. bonibon gibi. yeme de yanında yat:


2. oval kesim (oval cut)

türkiye'de son sahibi olacağınız bir kesim şeklidir. çok yaygın değildir ancak gayet de güzeldir. 1957 yılında geliştirilen bir kesim şeklidir. oval kesim pırlanta, aynı ağrılığa sahip yuvarlak pırlantaya göre daha büyük görünür. yine 58 fasetlidir.

tanıştırayım, "millennium jewel blue"; 2016 yılında 'sadece' 32.013.223 dolara satılmıştır:


bir müşterim için arıyorum. (mavisi değil tabii ki) memleket sınırlarında yok, beirut ve dubai'de de uygun fiyatlı bulamadım. arayış sürüyor. satın alırken pahalıya alır, satarken ucuza satarsınız.

3. damla kesimi (pear cut)

küpe ve kolye için mükemmel bir tercihtir. yüzüklerde de kullanılır tabii ki. oval'den daha kolay el değiştirebilir. yine 58 fasetlidir.

2016 yılında 31,561,200 dolara satılan "the unique pink"


4. royal asscher (royal asscher cut)

benim çok sevdiğim bir kesimdir. türkiye'de de alıcısı azdır ama meraklısı da vardır. 1902 yılında joseph asscher tarafından bulunan kesim şekli patenti alınan ilk pırlanta kesimidir. şirketi 1908 yılında ingiliz kraliyet ailesine ait 3.106 karatlık cullinan'ı kesmek için görevlendirilmiştir.

orijinal asscher kesimi 58 fasetlidir ancak edward ve joop asscher kardeşler 2001 yılında 78 fasetli royal asscher kesimini tanıtmıştır:


5. zümrüt kesim (emerald cut)

fantezi kesimlerin en popülerlerinden biridir. türkiye'de alıcısı boldur. brilliant cut'a göre biraz daha az parlar. 57 fasetlidir.

2015 yılında 22.1 milyon dolara satılan örneği:


bu da bir müşterim için ayırdığım 2.86'lık güzellik: 


6. prenses kesim (princess cut)

son birkaç yıldır ülkemizde pek popülerdir. televizyondaki reklamlarda bol bol görebilirsiniz. 49 ila 78 fasetlidir ancak faset sayısı ne kadar çoksa parlaklık da o kadar artar o yüzden 78 fasetlisi tercih edilmelidir. 


7. markiz kesim (marquise cut)

56 fasetlidir ve oldukça parlaktır. aynı karat ağırlığındaki brilliant cut pırlantaya göre daha büyük gözükür. adını fransa kralı 15. luis'in metresi madame de pompadour'dan aldığı rivayet edilir. hikayeye göre 15. luis 'marquise de pompadour'un gülüşüne benzeyen özel kesim bir elmas istemiştir ve bu kesim ortaya çıkmıştır. yüzüklerde çok şık gözükür.


8. yastık kesim (cushion cut)

parlaklığı artırmak için daha geniş fasetleri ve yuvarlatılmış köşeleri vardır. kökeni antik cushion kesime dayanır. 58 fasetlidir. yüz yıldan daha fazla süredir popülerdir. kolaylıkla da alıcısı çıkar.

28 milyon dolara satılan, 16.08 karatlık "rolls-royce of diamonds":


olması gerekenden biraz daha yuvarlak yapılırsa cussion-brilliant cut olarak adlandırılır. 14,810,000 isviçre frangına satılan cussian-brilliant kesimli olanı:

9. radiant kesim (radiant cut)

taş kare/dikdörtgen olsun ama çok da parlak olsun diyorsanız tercih edeceğiniz 70 fasetli kesimdir. köşeleri kesiktir. renkli pırlantalarda oldukça popüler bir kesimdir.


10. kalp kesim (heart cut)

adı üzerinde kalp şeklindedir. oldukça romantik bir seçim olsa da türkiye'de çok fazla talep yoktur. 57 fasetlidir.

4.85 milyon dolara satılan bir örneği:


11) üçgen kesim (trilliant cut)

daha çok yüzüklerde yan taş olarak kullanılan ve 31 ila 44 faset arasında değişen sıra dışı bir kesim şeklidir. doğru derinlikte kesildiğinde oldukça parlak olur ve yancılığını yaptığı taşların patlamasını (parlamasını) sağlar. hafif yuvarlatılmış modelleri de bulunur.


12. baget kesim (baguette cut)

bu kesimin en büyük özelliği, kenar kısımlarındaki kesim biçimidir. ülkemizde çoğunlukla alyans modellerinde tercih edilir. sadece 14 fasetlidir. tek taş olarak pek tercih edilmez. çok fasetli benzeri zümrüt kesime göre çok daha az parlar.


13) kare kesim (carré cut)

türkiye'de pek denk gelemeyeceğiniz, satın alırsanız son sahibi olacağınız kesim şeklidir. asscher, baget ve zümrüt kesim gibi step cut kategorisindedir.

14. çapraz kesim crıss cut

christopher slowinski tarafından patenti alınan 77 fasetli kesimdir. yaratıcısının adından dolayı değil çapraz kesim (crisscrossed) fasetlerinden dolayı bu adı almıştır. zümrüt kesimin bir nevi modern versiyonudur. prenses ve zümrüt kesime göre daha sığ bir külahı bulunur. çapraz fasetler sayesinde hem parlaklığını korur hem de karat ağırlığında ve fiyattan tasarruf sağlar. yastık kesim uyarlaması olan kare versiyonu da bulunur.

türkiye'de arama zahmetine hiç girmeyin:


old mine cut, old european cut, karavana gibi kesim şekilleri de vardır ancak günümüzde pek de tercih edilmemektedir.