Pringles'ın Şekli Olarak Hiperbolik Paraboloidin Seçilmesinin Arkasındaki Mühendislik

Pringles cipsinin meşhur kavisli şeklinin adı hiperbolik paraboloid olarak geçiyor. Bu tasarımın seçilmesinin arkasında elbette önemli sebepler var.
Pringles'ın Şekli Olarak Hiperbolik Paraboloidin Seçilmesinin Arkasındaki Mühendislik

popüler, bir o kadar pahalı olan amerikan cips markası pringles o kavisli şekli biz ördek gagası yapalım diye vermemiş. eyer benzeri şeklinin arkasında mühendislik zekası varmış elbet.
şöyle ki;

hiperbolik paraboloid

geometrinin harika dünyasında bu şekil, "bir parabolün bir hiperbol üzerinde yürütülmesinden meydana gelen çift eğrilikli yüzey biçimi." daha basit haliyle "çift eğrilikli yüzey" diyebiliriz.

genellikle "eyer" olarak adlandırılan bu şeklin adı, dikey kesitlerinin parabol olmasından gelmektedir. öte yandan bu şeklin yatay kesiti hiperboldür.


bu şekil, patates bazlı atıştırmalıkların yanı sıra birçok faydalı uygulamaya sahiptir. mimarlık alanında geniş açıklıkları örtmek için, kolon kiriş sistemlerinin sağlayamadığı olanakları verdiğinden, özellikle 1950'lerden bu yana geniş çapta uygulanmaktadır. betonarme olarak yapıldığında az demir donatıyı gerektirmesi ve çok ince bir kabuk olarak dökülebilmesi gibi avantajları vardır. ayrıca eğrisel bir kabuk olduğu halde, düz kalıp tahtaları kullanılarak dökülebildiği için geniş mekanların örütlmesi söz konusuysa, oldukça büyük yapım kolaylığına da sahiptir.

londra velodromu, kanada'daki scotiabank saddledome ve isveç'teki scandinavium, "hiperbolik paraboloid"in en sofistike yapısal örneklerinden bazılarıdır.


peki pringles neden hiperbolik paraboloid şeklini seçti?

* hiperbolik paraboloid olarak da bilinen eyer şekli kendiliğinden merkezlenir, dolayısıyla istiflenmesi kolaydır.

* çıtır çıtır hissini artırır.

* pres bloğunu üretmek diğer şekillere kıyasla nispeten daha uygundur.

1956 yılında "procter and gamble" kimyager fredric j. baur'a bir görev verir: tüketicilerin kırık, yağlı ve bayat cipsler ve poşetlerdeki hava ile ilgili şikayetlerini gidermek için yeni bir tür patates cipsi geliştirmek...

bu gereksinimleri göz önünde bulunduran baur, dünyanın en başarılı patates cipsini yapmak için çalışmalara başladı.

baur, 2 yıl boyunca kızarmış hamurdan hiperbolik paraboloid şeklinde cipsler geliştirdi ve cips kabı olarak boru şeklindeki kutuyu seçti.


makine mühendisi ve aynı zamanda bilim kurgu ve fantezi romanlarıyla da tanınan "gene wolfe", bunları pişiren makinenin geliştirilmesine yardımcı oldu. bu pringles'ın başlangıcıydı. bu tür ayrıntılara gösterdikleri özen pringles'ın cips endüstrisinde 1 numaralı yeri kazanmasına ve korumasına yardımcı oldu. pringles'ın hiperbolik paraboloid şekli başarısının temel nedeni olmuştur.

teknoloji odaklı olmayan bir sektörde müşterilerin sorunlarını ustaca çözmek için yoğun teknoloji odaklı bir çözümün klasik bir örneğidir ve asıl dikkat çekici nokta tüm bunlar 1956 yılında gerçekleşmesidir.

çifte eğrilik sadece kırılmayı azaltmayı değil, aynı zamanda müşteri deneyimini geliştirmenin şaşırtıcı derecede önemli bir parçası olan kendine özgü çıtırlığını da veriyor. bu nedenle de sloganının hakkını veriyor.

“once you pop, the fun don’t stop”

çiplerin hiperbolik paraboloid olmasının bir başka nedeni de, çok ince bir parça dilimlediğinizde bile çıtır çıtır cipsler elde edebilmeniz. bu da şirkete ekstra kâr sağlayacaktır.

kaynak12