Russell Crowe Hakkında Pek Bilinmeyen Keyifli Detaylar

Russell Crowe kimdir, filmleri hakkında trivia'lar nelerdir diyenler için ilaç gibi gelecek notları paylaşıyoruz.

- russell ira crowe... 7 nisan 1964 yeni zelanda doğumlu aktör.

- anne ve babası yeni zelanda’dan avustralya’ya taşındıktan sonra film setlerine yemek tedariği işine girişmiş. russell crowe, anne ve babasının, sinema dünyası ile yakın temas halinde oldukları işleri sayesinde, oyunculuğa ilk adımını, 8 yaşındayken spyforce adında bir tv dizisinde canlandırdığı yetim rolüyle atıyor:

Ortada çizgili süveterli.

- 1977’de, yine bir tv dizisi olan ‘the young doctors’ın yalnızca bir bölümünde rol alıyor:

Russell Crowe - Yaş 12 - The Young Doctors

- ailesi 1978 yılında yeni zelanda’ya geri dönüyor. 16 yaşında liseyi terk ederek eğitim hayatına son veriyor. hayatının bu yeni döneminde yine sahneye adımını atıyor ama bu sefer performans gösterdiği alan müzik. sahne ismi russ le roq... 1982 tarihli, kendi imzasını taşıyan bir single’ı var: "i just wanna be like marlon brando"

 Russ le Roq - Just Wanna Be Like Marlon Brando

burada ilginç bir tesadüfü belirtmekte fayda var: 1978 yılı yapımı ‘superman’ filminde marlon brando, ‘superman’in babası jor-el olarak rol alıyor. tesadüfe bakın ki genç russell crowe da yıllar yıllar sonra yine bir superman filminde seyircinin karşısına baba ‘jor-el’ olarak çıkıyor...

- 21 yaşında avustralya’ya geri dönüyor. arkadaşı billy dean cochran ile birlikte 1980’lerde, vokalde, gitarda ve söz yazarı olarak emek vereceği avustralya orijinli müzik grubu ‘roman antix’i kuruyor. grup kısa zamanda isim değiştirerek ’30 odd foot of grunts’a (tofog) evriliyor. 2005’den sonra russell crowe ve grubun bazı üyeleri sabit kalıp yeni üyelerin eklenmesiyle birlikte değişen tarzıyla grup, ‘the ordinary feel of god’ adını alarak (elbette baş harflerden mütevellit yine ‘tofog’ olarak kalarak) müzik yaşamına devam ediyor (tabii ki russell crowe’un sinema kariyerinden arta kalan zamanlarda). 

 The Photograph Kills - Tofog

- 1987 yılında, avustralya televizyonlarının en ünlü dizisi ‘neighbors’ın (komşular) 4 bölümünde rol alıyor. dizi, bölümlerinde rol alan oyuncularının şöhrete kavuşmasıyla tanınıyor. russell crowe’dan başka, aynı dizinin farklı bölümlerinde rol almış olup da sonrasında şöhret basamaklarını hızla tırmananlar arasında kylie minogue, guy pearce, natalie imbruglia, margot robbie gibi isimler de var. dizi ile ilgili şaşırtıcı bir başka husus ise 2020 yılında hala yayın hayatında olması.


- sigaraya 10 yaşında başlamış.

- ilk sinema filmi blood oath (1990). rol aldığı ilk amerikan yapımı film the quick and the dead (1995). eleştirmenlerin radarına girerek övgü aldığı film, bir michael mann yapımı the insider (1999). ama 1990 ve sonrası birçok yapıma rağmen dünyaca tanınmasına yol açan ve artık bir yıldız olarak anılmaya başlanacağı film ise gladiator (2000)...


- 2000 yılında meg ryan ile proof of life filminde başrolü paylaşıyor... filmin çekimleri sırasında bir gün, figüranlardan biri, crowe’dan oyunculuk ile alakalı tavsiye istiyor. bir süre sohbet ediyorlar. sonrasında russell crowe, figüran çocuğun sinemaya olan ilgisini samimi buluyor ve ona ‘gladyatör’ filminin imzalı posterini armağan ediyor, bir kısa not eşliğinde. notta, ‘binlerce kilometre sürecek bir yolculuk, basit bir adımla başlar’ yazıyor. o figüran çocuk henry cavill’den başkası değil:


yıllar sonra henry cavill, man of steel filminde superman’i canlandırma fırsatını yakalarken aynı filmde russel crowe da superman’in babası ‘jor-el’ olarak cavill’e eşlik ediyor.

bu arada filmin çekimleri sırasında meg ryan ile hayli yakınlaşıyorlar ve meg ryan bir süre sonra kocası dennis quaid’den ayrılıyor. ryan ve crowe’un birlikteliği de uzun sürmüyor...

- ünlü matematikçi john nash’in ilginç yaşam öyküsünü konu alan 2001 yılı yapımı ‘a beautiful mind’ filminde başrol oynuyor. fakat başrol için yapımcı firmanın düşündüğü diğer isimler göz önüne alınırsa rolün önemi daha da belirginleşiyor: bruce willis, kevin costner, john travolta, tom cruise, john cusack, charlie sheen, robert downey jr., nicolas cage, johnny depp, ralph fiennes, jared leto, brad pitt, alec baldwin, mel gibson, sean penn, guy pearce, matthew broderick, gary oldman ve keanu reeves...

- hayatının çok büyük bir bölümünü orada geçirmesine karşın, sanıldığının aksine avustralya vatandaşı değil. 2006 ve 2013 yıllarında vatandaşlık için yaptığı 2 başvuru da reddedilmiş (avustralya göçmen bürosu her ne kadar resmi başvuru yapılmadığını iddia etse de). ancak burada da russell crowe’un kimi röportajlarında kinayeli ve sitemkar şekilde andığı ilginç bir detay ortaya çıkıyor. avustralya posta idaresi’nin zaman zaman çıkardığı özel anı pulları kapsamında russel crowe’un farklı zamanlarda basılmış hem kendi adıyla hem de ‘gladiator’ filmindeki rolüne atfen 2 farklı pul mevcut. adına anı pulu basılmış ama avustralya vatandaşı olmayan 2 kişi var: russell crowe ve ingiltere kraliçesi elizabeth:


- 2007 yılında rol aldığı ‘3:10 to yuma’ filmiyle alakalı ilginç bir ‘superman’ detayı daha var. bu film aslında aynı adlı 1957 yılı yapımı filmin yeniden çekimi. ilk filmde russell crowe’un rolünü ‘glenn ford’ canlandırıyor. ‘glenn ford’ 1978 yılı yapımı ‘superman’ filminde ‘clark kent’in dünyalı babasını oynuyor. şu işe bakın ki ‘russell crowe’ da 2013 yılı yapımı ‘man of steel’de bu sefer superman’in gerçek babası ‘jor-el’ rolünde.


- robin hood’u canlandıran en yaşlı aktör bu arada. 2010 yılı yapımı filmin çekimleri sırasında 45 yaşında:


- hem yönetmenliğini hem de başrolünü üstlendiği 2014 yılı yapımı ‘the water diviner’ (son umut) filminde ‘cem yılmaz’ın rol almasını özellikle istiyor. cem yılmaz zor ikna oluyor ama sonunda kabul ediyor:


- the guardian’a verdiği bir röportajda (ve sonrasında katıldığı birçok talk-show programında) bir telefon sapığı ile ilgili olarak anlattıkları ise gerçekten inanılmaz. russell crowe, hangi otelde konaklayacağı fark etmeksizin, otele kayıt yaptırırken kendi ismi yerine mr. wall (russell wall) takma adını kullanıyor (wall=duvar). bu mahlası bir şekilde çözmüş olan esrarengiz bir şahıs, kayıt yaptırdığı farklı otellerde onu 3 yılı aşkın süreyle buluyor ve oda numarasından arayarak ve otel yönetiminden olduğunu söyleyerek: ‘is mr.wall there? is mrs. wall there? are there any walls there?’ diye soruyor. crowe’un ‘hayır’ yanıtını takiben ‘what’s holding the roof up’ (eğer hiç ‘duvar’ yoksa çatıyı tutan ne o zaman ?) karşılığını veriyor. russell crowe, birkaç seferden sonra, arayana, yaptığı şakaya 8–10 yaş aralığı çocukların bile gülmeyeceğini söylemesi üzerine kıkırdayarak yanıt veren sesi tanıyor: michael jackson... elbette şakacının gerçekten michael jackson olup olmadığı ispatlanamıyor ama russell crowe ve jackson’ı yakından tanıyanlar, onun olduğu konusunda iddialı. 

Russell Crowe Michael Jackson'ın telefon şakalarını anlatıyor.

kaynaklar: news.com.au, biography.com, imdb, en.wikipedia, youtube, twitter russell crowe fans, discogs.com, storkli, australiangeographic.com, the guardian.