Sapkınlıktan Hüküm Giyenleri İnfaz İçin Kullanılan İdam Yöntemi: Garrote
latin amerika ve filipinler de dahil olmak üzere ispanya ve sömürgelerinde yaygın olarak kullanılan bir infaz aracı olan garrote, ahşap bir direğe tutturulmuş metal bir boyunluktan oluşmaktaydı. mahkum bir tabureye oturtulur. elleri ve ayakları mekanizmanın kenarlarına bağlanır ve metal boyunluk mekanizmanın arkasından sıkılarak hem beyne giden kan akışını, hem de akciğerlere giden havayı kesip mahkumun ölümüne yol açar.
garrote aslında ilk ortaya çıktığında, sessiz ve kolay taşınıp, gizlenebilir bir alet olduğu için suikastçılar tarafından kullanılmıştır. suikastçılar bu alet vesilesiyle gürültüyü en aza indirmiş, kurbanlarını hızlı bir şekilde etkisiz hale getirebilmiştir. daha sonra, yıllar içinde ispanyol engizisyonu sırasında sapkınlıktan hüküm giyenleri infaz etmek için kullanılan bir idam yöntemine dönüşmüştür ve 1978 yılında ispanya’da resmen kaldırılana kadar da kullanılmaya devam edilmiştir. ispanya'da bu yöntemle idam cezasına çarptırılan son ikili, mayıs 1974'te çifte soygun ve cinayet suçlarından idam edilmek üzere olan josé luis cerveto’di fakat kendisi her ne kadar idam isteğinin arkasında dursa da cezası hafifletildi. bir diğer mahkumsa, cinayet gerekçesiyle tutuklu işadamı juan ballot'tu, ancak o da garrote ile idam edilmekten kurtuldu.
ek bilgi: osmanlı döneminde de tam olarak aynı infaz yöntemi benimsendiği için, şehzade bayezid 25 eylül 1561'de osmanlı celladı ali ağa çavuş tarafından, kara mustafa ise 25 aralık 1683'te ıı. viyana kuşatmasını kaybetmesinin ardından idam edilmiştir.