Savaşlarda Filler Nasıl ve Hangi Amaçlarla Kullanılırlar?

Savaşlarda filler nasıl kullanılır? Hangi fil, ne amaçla tercih edilir? Düşman ordusunda fil var ama bizde yoksa ne yapabiliriz? İşte fillerin savaşlarda kullanımına dair enteresan bilgiler.
Savaşlarda Filler Nasıl ve Hangi Amaçlarla Kullanılırlar?

savaşlarda filler nasıl kullanılır? hangi fil, ne amaçla tercih edilir? düşman ordusunda fil var ama bizde yoksa ne yapabiliriz? öncelikle temel bilgileri öğrenelim.

filler; hayvanlar aleminin memeliler sınıfına ait, hortumlular takımının filgiller familyasındandır. hortumlular takımında soyunu devam ettiren tek türdür. diğer türler mamutlar ve mastodonlardır. yaşayan hayvanlar içinde en yakın akrabaları deniz inekleridir. bizim akrabalarımız primatlar ya, onlarının ki de deniz ineği.

genel olarak iki alt türü var. afrika filleri ve asya filleri

sarı sitede birçok afrika filini asya fili diye satmaya çalışan sahtekar ile karşılaşabilirsiniz. bu yüzden bir filin asya fili olup olmadığını anlamak için öncelikle kulaklarına bakın. fillerin ciltleri kalın olduğu için terleyerek vücutlarını soğutamazlar. kulakları işitme dışında cilde yakın seyreden damarları sayesinde soğutma işlevi taşır. 

afrika nasıl bir yer? sıcak.  o halde kulakları bariz biçimde daha büyük olan filler afrika filleridir. onları almayın. onlar işe yaramaz. afrika filini asya filine benzetmek için kulaklarını keserek ufaltabiliyor. böyle bir oyuna gelmemek için almadan önce sırtına da bakın. afrika fillerinin sırtı iç bükey, asya filleri düz yada dış bükeydir.

peki kaç yaşında; erkek mi, dişi mi fil alalım? 

bu sorunun yanıtı ne amaçla kullanacağınıza göre değişir. hedefimiz ağır silahları taşımak, yol açmak falan ise dişi filler uygun seçim olur. dişi filler daha uysaldır. ayrıca cinsel istek dönemlerinde oluşan bir tür çılgınlık hali olan mest dönemleri de yoktur.

saldırı amaçlı kullanılacak filler ise erkek fillerdir. hem saldırganlık iç güdülerinin yüksek olması, hem daha az korkuya kapılmaları hem de daha iri olmaları nedeniyle savaş alanında erkek filler tercih edilir. 25 ile 40 yaşları arasındaki filler gücünün zirvesindedir. 50 yaşına kadar da saha da etkin olarak kullanılır.

filler evcilleştirilemese de eğitilebilirler. 100 den fazla komutu öğrenebilirler. oldukça akıllılardır. üzerinde taşıdıkları askerin başının altından geçtikleri ağaca değip değmeyeceğini anlayabilecek kadar. bir filin savaş alanında ne kadar etkili olacağını eğitim kalitesi belirler.

temel olarak saldırı amaçlı fillerin 6 önemli silahsal özelliğinden faydalanılabilir

1. filler 5 ton üzerindeki ağırlığı hem çekme hem itme kuvveti hem de kaldırma kuvveti ile hareket ettirebilirler. itme ve kadırma kuvvetleri benzersizdir. bir at ile topları ya da başka ağırlıkları çekerek hareket ettirebilirsiniz ama atlar yükleri itemez ve kaldırmazlar. filler 2 ton üzerindeki itiş kuvveti başı ile sağlayabilir. bu özelliği surların yıkılması kapıların kırılmasında önemlidir. burnu 1 ton üzerindeki yükü kaldırabilir. savaş makinelerinin kurulumu sırasında hareket eden bu vinç özellikleri önemlidir.

2. derin sularda uzun süreli yüzebilme akıntıya karşı koyabilme. filler suda dibe değmeden altı saat kadar yüzebilir, bir kerede 48 km  mesafe kat edebilir ve 2,1 km/s hız yapabilir. bu esnada sırtları su yüzeyinin üstündedir. özellikle savaş güzergahında nehir var ise fillerin bu kabiliyeti çok işe yarar. tarihte kıyıya yakın ada çıkartmaların da fillerden yararlanılmıştır.

3. fillerin savaş sırasında hortumlarına ve dişlerine bağlanan mızrak ve gürz kullanımı konusunda eğitilebilmektedir. dişine bağlı 70 kilo üzerindeki her dişe bağlı 4 er taneden 8 gürzü baş hareketleri ile sağa sola savurup önüne gelen tüm düşman birliklerini paramparça edebilmektedir. hortumları ise tam bir savaş silahı. muhteşem. atlı bir askeri atı ile birlikte havaya kaldırıp ileri fırlatabilir. hem fırlatan hem de onun altında kalanlar için hasar vericidir

4. filler 2,5-3  metreye varan omuz yükseklileri ile üzerindeki savaşçılara savaş alanına hâkim,
rakiplerine egemen ve korunaklı bir konum sağlamaktaydılar.  her bir fil üzerine 20 den fazla okçu yerleştirebilir. hem savaş alanına yukarıdan komuta etme hemde güçlü okçu saldırıları düzenleyebilirsiniz

5. fillerin bir başka az bilinen silâhı  sesleri ve kokularıdır. filler sakin sakin dururken bile, görünüşe bakılırsa,  sindirim sistemlerinin eseri olan gök gürültüsüne benzer bir ses çıkarabilirler. bu ses 400 metre uzaktan duyulur. atlar başta olmak üzere bir çok hayvan için ürkütücü özellik taşır. ben geliyorum çimenlik alanı boşaltın sesidir bu. aynı zamanda savaş alanında bağırmaları yüksek tonda bir borazan sesini andırır. dövüşen filler kükrer ve haykırırlar, bu sesler düşman atlarını ürkütüp, askerlerinin yüreklerine korku salar ve sonuçta düşman ordusunun düzeni bozulur. atlar  ve develer bu seslerden korktuklarından hasımlarına hamle edemezler. ayrıca atlar ve  diğer binitler fillerin kokusunu yadırgayıp çabucak paniklerler. dolayısı ile fillerin  koku ve sesine alıştırılmamış binitler korkularından hamle yapamamakta ve hasmın  hücum gücü kırılabilir.

6. kalın derileri. filler atlar ve develere göre oldukça kalın deriye sahiptir. klasik oklar ve elden fırlattılan mızrak ile zarar görmezler. zaten filler savaş alanına 4 kat abadan yapılma ek zırhla çıkar. bu halleri ile tankı andırır. saldırı öncesi düşman hattını yarmak için 12 li bir fil grubu 10 bin kişilik bir düşman hattını ortadan yarma görevini ciddi bir kayıp vermeden yerine getirebilirler. tüm bu benzersiz özellikleri ile filler savaş alanında sahiplerine büyük avantaj sağlar. fillerin en güzel yanlarından biri ise yaralandıklarında acı ile saldırganlıkları artıp ayakta kalabildikleri son ana kadar giderek artan dozda rakibe zarar verirler.

gelelim fillerin dezavantajlarına

1. çok yemek yerler. günlük 150 kilo kadar.

2. çok su içerler minimum 85 litre yani filler kuşatma savaşlarında kullanılmaz.

3. yetenekleri filbana bağlıdır. atlar gibi üzerine çıkan herkesin kumanda edebileceği bir hayvan değildir. kendisini eğiten filban ölürse fil artık kullanılmaz olur.

4. ateşten çok korkarlar. ve paniğe kapılabilirler. en tehlikeli şey paniğe kapılmış bir fildir. geriye doğru kaçıp kendi askerini ezer. ve paniği sıklıkla bulaşıcıdır. diğer fillerde sirayet eder.

rakipte fil var, sizde yok. fili nasıl etkisiz hale getirirsiniz?

en zayıf noktaları gözleri. tarihte fil saldırısına karşı korunmada gözlere yöneltilmiş mızraklar ve ok yağmurları önemli yer tutar.

fillerin ikinci zaafı ateşten korkmaları. ve korkan bir filin kontrolünün çok ama çok zor olması
havai fişekler patlayan ve alev çıkaran herşey işinizi görür. molotof kokteyli bile olur.
rakipte fil var ise sizde de ateş olmalı.

son olarak da filbanlar. fili öldürmek zordur ama filbanı nispeten kolay. o yüzden fili etkisiz hale getiremiyorsanız boynuna oturan eğitimcisini yok edin.