Seks ve Flört Aslında Bir Savunma Mekanizması mı?

Cinselliğin psikolojisine dair ufuk açıcı bir yazı.
Seks ve Flört Aslında Bir Savunma Mekanizması mı?

seks ve flört, bir savunma mekanizmasıdır.

aşırı derecede seks yapma isteği, dürtüsel davranma, zihnin, oluşan hezeyanı kapatmak veya geçiştirmek için bulduğu bir yöntemdir. aynı şekilde aşırı flört de bu bağlamda değerlendirilir. buradaki temel zemin, strestir. zihin seks ya da flörtü stresi bastırma yöntemi olarak kullanır. kim ola ki ''her gün canım aşırı seks yapmak istiyor, ya da seks yaptığım halde tatmin olmuyorum,'' diyor, ya da günün en az 6-7 saati seks düşünüyorsa, muhtemeldir ki hayatında ters giden ciddi bir şeyler olabilir. (cinselleştirme mekanizması hakkında)

yoğun stres altındayken aşırı cinsel davranışlar sergilemek, cinselleştirme mekanizmasının bir örneğidir. bu mekanizma, travma sonrası stres bozukluğu ve cinsel taciz mağdurlarında görülebilir (freud, 1905).

dolayısı ile zihnimiz ''savaşma, seviş'' mesajı gönderir. bunun savaştan daha kolay ve zevk veren bir şey olduğunu bilir. savaş demişken, bu hem kişisel bir davranış hem de toplumsal bir davranıştır. baby boom olarak önümüze çıkan kavram, çeşitli kaynaklarda her ne kadar üreme dürtüsü, neslin devamı şeklinde tanımlansa da özellikle savaş ortamında ve hemen sonrasında doğum oranlarının aşırı şekilde yükselmesi de, insanların yoğun stres ve belirsizlik altında fazladan seviştiğini gösterir. (baby boom)

basitçe savunma mekanizmaları; kabul edilemeyen veya başa çıkılması zor görünen aşırı kaygı, endişe gibi olumsuz durumlardan korunmak, kaçınmak için bilinçsizce ( mantıksız bir organizasyon) kurulan psikolojik bir stratejidir. 

yani şöyle düşünebiliriz; kişi, bir olay karşısında yoğun stres yaşamamak ve stabil olan durumunu korumak için kendini manipüle edebilir. 

-tuttuğu takım yenildiğinde, ''ama hakem çok haksızlık yaptı'' demek,

-sevgilisi ayrıldığında, ''ben de zaten ayrılacaktım'' demek,

-bir yere davet edilmediğinde, ''ben de zaten gitmeyecektim'' demek

-sevdiği birisi öldüğünde, ''gülümsemeye devam etmek, ağlamamak bir savunma mekanizmasıdır. gerçekleri olduğu gibi kabullenmek yerine, tolere edebileceğimiz hale çevirerek görmeye çalışmak savunma yaptığımızı gösterir. bu örnekte şu cevapları vermiş olsaydık; 

-tuttuğum takım kötüydü, zaten hocamız da rakip hocanın burnunu sıkmış. 

-sevgilim ayrıldı ve gerçekten çok üzüldüm, onu halen seviyorum. ama yapacak bir şey yok. 

-davet edilmedim çünkü ben götün tekiyim. bu grup zaten beni hiç davet etmiyor. belki de başka arkadaşlar bulmam gerekiyor. 

-sevdiğim birisi öldüğü için gerçekten çok üzgünüm ve hıçkıra hıçkıra ağlamak istiyorum...
tüm bunlar, olayları olduğu gibi kabullenmek ve yas sürecine başlamamızı sağlar. yas tutmazsak olayı inkar etmiş oluruz. psikolojide inkar; 1 kg'lık bombayı saklayarak zamanla 100 kg olmasına zemin hazırlamak demektir ki, 1kg ile baş edemeyen bünye, 100 kg patladığında darmadağın olur. ki o bomba mutlaka patlar... sistem basit şekilde böyle çalışır... bu sebeple yas sürecini pas geçmemek gerekir. savunma yapmak daha kolay olduğu için, geçici bir rahatlama sağlar ama asıl yapmamız gereken şey, olayı olduğu gibi kabullenmek ve yas sürecini tamamlamaktır. bu sebeple; ''usulüne göre gömülmeyen her şey sonradan hortlar.'' demiş - lacan ''bastırılan, inkar edilen unsurlar tekrar kendini gösterir.''

(psikolojik savunma mekanizması ve zararları ile ilgili daha detaylı bir şeyler okumak isterseniz, buna da bakabilirsiniz) #161841552

şimdi ana konumuza geri dönersek; seks, üreme, haz alma ve rahatlama yöntemidir. biz genel olarak sırf üremek için seks yapmayız. aksine yapılan seks sayısı ve doğan çocuk oranına baktığınızda neredeyse her 1000 seksten 1'in de hamile kalma ihtimalinden söz edebiliriz. ( rakam afakidir ) yani çoğunlukla üremek için değil, rahatlama, haz almak için seks yaptığımızı söyleyebiliriz. rahatlamak ve haz almak pozitif bir eylemdir. ne dedik yukarıda? negatifi red etmek için ya da üstünü kapatmak için pozitif bir eyleme ihtiyacımız var. bu her zaman kötü demek değildir. fakat; bu alışkanlık haline geldiyse, güvensiz hale geldiyse, bağımlılık haline geldiyse, plansız bir hale geldiyse ve artık tatmin derecesi gittikçe yükseliyorsa, bu artık kişiye zarar veren bir savunma yöntemidir. buradaki temel kelimeler:

- alışkanlık
- güvensiz
- bağımlılık
- plansız
- tatminsizliktir.

bu kavramlar, seks bağımlılığında, bazı kişilik bozukluklarında (bipolar, borderline, bağımlı kişilik bozukluğu gibi) ve sevgisiz, güvensiz ortamlarda büyüyen insanların dürtüsel davranışlarının temelinde yer alır. bu yönelim; rahatlama sağlamak için akla ilk gelen dürtüyü eyleme geçirme örüntüsü ile gerçekleşir. uyuşturucudan farksızdır. aşırı stres ile gelişen yoksunluk krizi bu yönelimi doğurur. zamanla da yetmemeye, daha fazlasına ve daha aşırısına ihtiyaç duyulur. sınırlar gittikçe daha da zorlanır.

''seks düşkünlüğü veya cinsel doyumsuzluk erkeklerde satiriasis, kadınlarda nemfomani olarak isimlendirilir. seks bağımlılığı doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğüdür. kişi cinsel duygu ve isteklerinin kölesi olmakta, bütün hayatını seks yönlendirmektedir. hiperseksüel (seks bağımlısı) erkek sosyal konumuna, saygınlığına, ortama ve zamana uygunu olmayan cinsel ilişkilere girer. bir daha yüzünü görmeyeceği, hayat boyu yan yana gelmeyeceği insanlarla cinsellik yaşayabilir. zamanla bundan suçluluk duyar ve intihara götürecek kadar ağır depresyon görülebilir. seks bağımlılığı bir nevi alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi olup, kişinin tüm itibarını, saygınlığını, toplumsal statüsünü yok edebilir.'' kaynak

tabi bunlar tek başına seks = savunma mekanizması demek değildir. fakat, genel olarak işler yolunda gitmiyorsa ve yoğun stres altında aklınıza gelen ilk şey flört ve cinsellik ise, bu durumun varlığından söz edilebilir. yukarıda da bahsettiğimiz gibi; savunma mekanizmalarının temeli, stresi bastırma yöntemi olmasıdır. cinsellik ve aşırı flört de bu görevi gören dürtüsel davranışlardır. hayatınızda bu bahsettiğimiz şekilde bir örüntü varsa, kendinizi suçlamak, ben buyum demeniz gerekmiyor. bu sizin kontrolünüzde olmayan bir durumu gösterir. çoğu kişi bunların farkında olmadığı için, aşırı seks konusunun üzerine de ek bir savunma geliştirerek ''cinselliği seviyorum'' dediği için, bu durumu problem olarak görmemektedir. fakat aşırı cinsel eğilimin daha fazla ruhsal problemleri de beraberinde getireceğini unutmamak gerekir.

özellikle kadınlar için diğer sebepleri ve daha fazla bilgiyi aşağıdaki kaynaktan görebilirsiniz.
kadınlarda aşırı seks düşkünlüğü ve sebepleri boom