Sektörde 20 Senelik Deneyimi Olan Birinden: Portfolyo Hazırlayacaklara Tavsiyeler
yazımın amacı, portfolyo hazırlamak isteyen ve konu ile alakalı araştırma yapan öğrenci, yeni mezun ya da profesyonel arkadaşlara, süreçte dikkat etmeleri gereken konular hakkında yardımcı olmak.
ben bilkent üniversitesi mezunu, master dan sonra 3,5 sene güzel sanatlar tasarım ve mimarlık fakültesinde ders vermiş, kendi ofisinde türkiye'nin çeşitli kentlerinde büyük ölçekli projelerde çalışmış ve bunların önemli bir kısmını uygulatmış, ulusal yarışmalarda dereceler almış, toplamda 10 seneden fazlası yurt dışı olmak üzere 20 sene profesyonel tasarım deneyimi olan ve halen büyük bir gayrimenkul yatırım firmasında direktör pozisyonunda çalışan bir tasarımcıyım.
yazacaklarımın konu ile ilgilenen arkadaşlara faydalı olacağını düşünüyorum:
portfolyo bir öğrencinin veya profesyonel bir mimarın çalışmalarını potansiyel işverenlere, müşterilere veya öğretmenlerine sunmak için elindeki en önemli araçtır. portfolyonuzu hazırlarken, amacınız ister mimarı proje işleri almak olsun, ister akademik ve profesyonel kariyerinizi geliştirmek olsun, işinizi organize edebilir olduğunuzu ifade etmek, becerilerinizi sunmak ve gereksiz kalabalığın arasından sıyrılarak kendinizi öne çıkarmak için bazı altın kurallar vardır. bu anlamda portfolyonun karakterinizin, stilinizin, eğitiminizin ve dünya görüşünüzün yansıması olduğunu unutmayın, kendiniz olun ve aşağıda vereceğim basit ipuçlarını takip edin:
1. portfolyonuzu düzenlemeye başlamadan önce kendinize sormanız gereken ilk soru, bu çalışmayı kimin için hazırladığınız olmalıdır
örneğin bir mimarlık firmasında açık pozisyon için başvuruyorsanız, o firma hakkında biraz araştırma yapıp firmaya ait projelerin vurgusunun ne olduğunu anlamaya çalışın (peyzaj mimarlığı, konut tasarımı, iç mimari tasarım vb.) akabinde seçeceğiniz çalışmalarınızdan detayları/görselleri bu firmanın ilgi alanlarına göre oluşturmaya çalışın. örneğin bir iç mimarlık firmasına başvuruyorsanız sizin masterplan çalışmalarınızla ilgilenmeyebilirler.
2. portfolyonuzun ilk kısmı görsel olarak dikkat çekici ve iyi bir ilk izlenim bırakması gereken cv 'niz olmalıdır
bu noktada güncel, abartısız, ışığın ve çekim açısının doğru olarak kullanıldığı, olabildiğince profesyonel görünen, temiz fonlu bir fotoğrafınızı kullanın. yalnızca eğitiminiz ve iş deneyiminiz hakkında ilgili ve gerekli bilgilere bağlı kalın. şirketlerin projelerini yurt dışına genişlettiği bu küreselleşme çağında, yabancı dil bilgisinin çok değerli olduğunu göz ardı etmeyin, bu nedenle kolayca kullanabileceğiniz tasarım ve mimarı programlarla ilgili bilgisayar becerilerinizin yanı sıra, yabancı dil bilginizden de bahsetmeyi unutmayın. mimar/tasarımcı olmak, kişiliğinizin, eğitim yoluyla edindiğiniz bilgilerin ve günlük hayatınızdaki deneyimsel süreçlerin birleşimidir. eğer hobileriniz var ise, karakteriniz ve ilgi alanlarınız hakkında fikir vermesi için cv 'nizde bunlara da yer verin.
3. portfolyo hazırlarken yapılan yanlışlardan en önemlilerinden birisi şudur
bu yanlış okulun ilk yılından, bir arkadaşın arkadaşı için yaptığınız son çalışmaya kadar yapılan her projenin sunulmak istenmesidir. bu durum, yalnızca portfolyoyu inceleyenin değerli zamanını çalmakla kalmaz, aynı zamanda sizin, kendinizdeki öz değerlendirme eksikliğinizi de gösterir. bu yüzden çalışmalarınızı ve becerilerinizi en iyi yansıttığını düşündüğünüz maksimum 10 kadar projenizi seçin. projenizin sonuçları hakkında şüpheleriniz varsa veya başvuru yaptığınız firmanın profiline uymadığını düşünüyorsanız, bunu kesinlikle kullanmayın. yıllar içinde kendinizi nasıl geliştirdiğinizin görülmesine odaklanmak istiyorsanız da 5 yıldan daha geriye gitmemeye çalışın.
4. portfolyonuzu olabildiğince basit ve kısa tutun
uzun sunumlar ve metinler okuyucuyu yorar, kafasını karıştırır. bu noktada temel amacınız, olabildiğinice kısa ve net bir şekilde, okuyanın beyninde kişiliğiniz ve becerileriniz hakkında genel bir görüntü oluşturmak olmalıdır.
genellikle firmalar her bir portfolyo için 1 dakikadan fazla harcamazlar, bu nedenle bu süre içinde işinizden ve deneyiminizden en iyi şekilde yararlanabilecek doneleri sunduğunuzdan emin olun; yüksek kalitede görsellerle birlikte sadece gerekli olan metinleri kullanarak, projelerinizin senaryosu, çıkış noktası, süreci ve nihai çözümü hakkında ipuçları sunun. unutmayın: portfolyonuzu inceleyen kişiler, fikirlerinizi anlamak için ne kadar az okumaya ihtiyaç duyarlarsa o kadar iyidir. kısaca doğru yöntem, tasarım sürecinin her adımını derinlemesine analiz etmek yerine, görsel içeriğin ardından niyetinizi gösteren kısa yorumlarla görselleri etiketlemektir.
5. portfolyo kişisel bir sunum olsa da, proje sürecinin genel karakterinden ötürü takım çalışması da yapabileceğinizi ifade etmelidir
sosyal zeka, esneklik ve üstlenilen rol ile ekibe katkıda bulunmak, büyük şirketlerde çok takdir edilen becerilerdir. burada yapmanız gereken ekipte yer alanları referanslara eklemek ve projenin kendi tamamladığınız bölümlerine odaklanmaktır. sadece teknik bir çizim veya işlevsel bir problemin çözümü de olsa, kişisel katkınızı değerli bir faktör olarak vurgulamayı unutmamalısınız.
6. metinlerinizdeki yazım ve dilbilgisi hatalarının kolayca fark edilir olduğunu aklınızdan çıkarmayın
ek olarak portfolyonuzu tamamlamadan önce mümkünse dilbilgisi konusuna hakim birilerine kontrol ettirin; tasarımlarınız ve fikirleriniz süper şahane ve yenilikçi olsa da yanlış yazılmış metinler asla profesyonelce görünmeyecektir ve sizi komik duruma düşürecektir. font seçiminizi sade ve karakter sahibi olanlardan yapın, aksi takdirde kendi içinde tutarsız ve düzensiz bir çalışma elde etmiş olursunuz. bu kapsamda maksimum 2-3 font tipi kullanın ve comic sans gibi anlamsız fontlardan uzak durun, metinlerde önemli olan yerleri vurgulamak için bold ya da italic font seçeneklerinden yararlanın.
7. tasarım sürecinde teknolojiyi kullanmak günümüzün olmazsa olmazıdır ve tasarım içerikli pozisyonlarda her zaman gereklidir
bilgisayar ortamında hazırlanan 3 boyutlu görseller bize nihai sonuç hakkında fikirler sunar. bunun yanında yapacağınız hızlı eskizler aracılığıyla derdinizi anlatabilmek de halen bir zorunluluktur. bu nedenle, eskiz konusunda iyiyseniz, portfolyonuza bunları da dahil etmekten çekinmeyin. eskizler temel ihtiyaç ve fikirleri anlama ve bunları kısa sürede ekibinize iletebilme yeteneğinizi gösterir, aynı zamanda hızlı bir problem çözme yetkinliği ifade eder.
8. çalışmanızın içeriği kadar bunaların sunumu da müthiş önemlidir
resimler, metinler ve sayılarla sayfaları ağzına kadar doldurulmuş portfolyalar genellikle göz ardı edilmeye mahkumdur. sayfanızın her milimetresini oraya birşeyler sığdırmak için kullanmaktansa, sayfa başına daha az içeriğe ancak daha fazla sayfa sayısına sahip portfolyoya sahip olmak tercih edilmelidir. bu kapsamda sayfa arka planınızı her zaman temiz tutun ve dikkati projelerinizden başka yöne çekecek dikkat dağıtıcı renkler kullanmayın. beyaz ya da açık gri bu anlamda sizin için iyi seçenekler olabilir.
portfolyonuzda kendi içerisinde tutarlı bir sistem ve geometriyi takip etmek, dosyanızı inceleyen kişinin gözünde sizin için iyi bir izlenim bırakacaktır. bu noktada çalışmanızı mimarı bir konsept proje olarak hayal edin: proporsiyon, geometri, estetik ve işlevin, tasarım sürecinin en önemli faktörleri olduğunu unutmayın, sayfa nizampajınızda dolu boş oranını asla es geçmeyin. her zaman niceliğe değil, niteliğe odaklanın.
9. portfolyonuz sizinle beraber yaşayan bir belgedir ve her yeni projede deneyimleriniz geliştikçe portfolyolarınız da değişmeli ve gelişmelidir
bu açıdan iyi bir seçenek sunumunuzun yılda en az bir kez güncellenmesi olabilir. daha uzun süre beklemek belgelerinizin kaybolmasına yol açabilir. özetle portfolyonuzu her zaman düzenli ve güncel tutmak, karşılaşabileceğiniz iş fırsatlarına hazırlıklı olmak sizin için doğru bir yaklaşım olacaktır.
10. portfolyonuzu internetten bulabileceğiniz bir sitede online bir şablonla oluşturmak çok daha kolay olsa da, çalışmanızı bilgisayarınızda oluşturmak çok daha doğru bir yaklaşımdır
keza portfolyonuzun yüklü olduğu internet sunucuları çökebilir veya site yayından kalkabilir ve neticede dosyanızı inceleyecek olan kişi kolayca hayal kırıklığına uğrayabilir ve başka bir başvuru sahibine geçebilir.
bilgisayarinizda hazırlayacağınız portfolyonuzu pdf olarak kaydettiğinizde, her cihazda çalışan, kolayca indirilebilen ve okumak için internet erişimine ihtiyacınız olmayan bir dosyanız olmuş olur. ayrıca, çalışmanızın görünümü ve biçimlendirmesi üzerinde de tam kontrole sahip olursunuz ve hazır şablonlar kullanmak yerine grafik tasarım becerilerinizi geliştirme avantajına da sahip olursunuz. burada dikkat edilmesi gereken nokta, portfolyonuzun e-mail olarak gönderilebilmesi için dosya boyutunuzun 5 mb'dan fazla olmadığından emin olmanız.
hepinize akademik ve profesyonel hayatlarınızda başarılar dilerim.
selamlar, sevgiler...
halis saygı