Sigarayı Bırakmak İsteyenlerin İşlerine Yarayabilecek Bazı Taktikler
bir psikiyatristin yöntemi:
(ilk görüsme)
psikiyatrist: ben sana sigarayi hemen birak demiyorum ki
tiryaki sahsiyet: nasil yani?
p: istedigin kadar içebilirsin ama bir sartimiz var. bana bilgi vermen gerekiyor
t: hah ha (deli midir nedir,içerim cosarim)
p: her gün kaç sigara iciyorsun,her sigarayi kaç dakikada toplam kaç nefes çekerek bitiriyorsun,etkisi ne kadar sürüyor...bu gibi bilgileri bana vermen lazim.bunlari bir köseye not edersin.bunun disinda istedigim birsey yok,sigara sayisi sana kalmis,canin istedigi kadar içersin
t: bu kadar bilgi de ne ola ki?
p: simde bu ilk gelisin tabii,ne siklikla sigara ictigini görmem lazim.ona göre baska teknikler düsünücez seninle,tamam mi?
t: aa tabii olur,nasil olsa istedigim kadar içecem (salak lan bu herif,ben yazmam ki bu kadar seyi...hem yazsam bile az gösteririm keh kehh,su psikiyatristler de garip oluyorlar)
(bence psikolojik açidan muhtesem bir taktiktir,tiryaki sahsiyet isterse içtigini az göstersin,önemi yoktur çünkü asil amaç sigara içerken eskisi kadar haz almamasini saglamaktir,nefesleri saymaktan sigara içmeye konsantre olamayacaktir,sürekli dikkat etmek zorunda kalacaktir.eger yöntemi hiç uygulamiyorsa,yani doktorun dediklerini yapmiyorsa o zaman da kendini kontrol altinda hissetmekten huzursuz olacaktir.eskiden keyif aldigi seyin sikinti yaratmasi yeni bir ögrenmedir,ee bu da ilk hafta icin süper motivasyon saglar)
herhangi bir onkoloji hastanesine giderek akciger kanseri olmus insanlarla yapılan kısa bir gorusme en etkili sigara bırakma yontemidir.
bir alışkanlığı bırakabilmek için önce ona olan sevgiyi bırakmak gerektiğini düşünürüm ben. ve iş sigarayı bırakmaya gelince de şöyle tiksinmeyi düşündüm kendisinden;
büyükçe bir cam kavanoz alınır. (turşu kavanozlarından, epey büyük)
sigarayı bırakmadan 1 hafta önce söndürülen tüm izmaritler bir yerde biriktirilir.
sigara bırakma gününde, cam kavanozun içine biraz su, izmaritler ve bir parça inek ciğeri* atılır ve kavanozun ağzı kapatılır.
evde, işte her daim göz önünde bir yerde tutulur.
zamanla çürüyen ciğer, sigaradan tiksindirmeye yetmezse arada kavanoz kapağı açılıp derin bir nefes çekilir.
(aslında ben bi manyakmışım da devlet bana yardım etmemiş)
yedi yediden haydi allah yeniden yöntemi:
1- düzenli olarak içilen sigara markası bırakılır. tercihen viceroy veya bahar sigarasına başlanır. amacı; tiksinme sürecini çabuklaştırmak.
- sonrasında elin ulaşabildiği her sigaranın içilebilir ve güzel olduğu kavranır ve pes edilir.
2- sigarayı ayna karşısında içmek. amacı; sigara içerken ne kadar kötü göründüğünü farketmek.
- bir de bakılır ki sigara içerken ne güzel, ne çekici görünürmüş insan meğer ve pes edilir.
3- bir adet kumbara alınır. amacı; para biriktirmek, sadece bozuk paralar atılır. can her sigara çektiğinde paralar sayılır.
- akabinde bu biriktirilen paralarla kaç paket sigara alabileceği hesaplanmaya başlanır ve pes edilir.
4- paketin son sigarası evin gizli bir köşesine hatıra olarak saklanır. amacı pes ettiğinde gidip bir paket sigara almaktansa evde deli danalar gibi saklanan sigarayı aramak arama sürecinde aklını başına toplamak.
- ehh yeter be! denilir, en yakın bakkala koşulur ve pes edilir.
5- elde sürekli bir şişe su (33l.likler çok uygundur) bulundurulur kısa aralıklarla küçük yudumlar halinde suya başlanır( her yudumdan sonra bir ohh çekip keyif alıyormuş gibi yaparak pekiştirilebilir). amacı; el ve dudak bağımlılığını ortadan kaldırmak.
- içilen o kadar suyla sürekli tuvalete gitmekten, geğirmekten fenalık geçirilir. ayrıca insan eline ve dudağına en çok yakışanın -aynadaki görüntünün de yardımıyla- sigara olduğuna karar verilir ve pes edilir.
6- önününe gelen herkese sigarayı bıraktığını söylemek. içenlere çemkirmek. amacı henüz bırakılmamış olsa bile yiğitliğe bok sürdürmemek için kimsenin yanında içilememesi.
- bir süre sonra çemkiren insan rolünün sigara içen insan rolünden daha itici olduğu farkedilir ve pes edilir.
7- savaşçı ruhunu ön plana çıkarmak. o beni bırakmadan ben onu bırakacağım diyerek kinlenmek ve yenmek.
- o beni yenmeden ben onu yeneceğim! o bana başlamadan ben ona başlayacağım! demeye başlanır. artık kendi kendine konuşma evresine girilmiştir. pes edilir.
su içmek: yaninizda her zaman bir $i$e su bulundurun, ne zaman canınız sigara çekerse su için. (bir bardak kadar) hem sağlığınız için faydalıdır, hem de sigara içme isteğiniz o an söner. zamanla sigara içmek istemezsiniz.
sigaranın fiziksel bağımlılığının (nikotin ihtiyacı) geçmesi 21 gün kadar sürüyomuş. asıl bırakması zor olan el alışkanlığı dudak alışkanlığı gibi psikolojik etmenlermiş.bunlar içinde şöyle çareler var.
1-sigarayı ters tutun, küllüğe ters koyun: refleks haline getirdiğiniz sigara içme olayını daha dikkatli yapmanızı sağlıycaktır. her daim sigara içtiğinizin farkında olacaksınız. olmassanız parmak araları su toplamış, dudaklarıda börek gibi şişmiş bi tiryaki olarak hayata devam edersiniz.
2-her sigara içtiğinizde bitiminden sonra bir sigara daha yakıp onun yanışını izleyin hiç içmeyin:
bu ikincisi bayağı yararlı oluyomuş ama nası olduğundan pek haberdar değilim.