Şimdiki Laptop'ları Neden Eskiye Kıyasla Daha Uzun Süre Kullanabiliyoruz?
ekşi sözlük'teki bir laptop'ı beş seneden fazla kullanmak başlığında herkes kendi dizüstü bilgisayarını ne kadar uzun süreden beridir kullandığından bahsetmiş.
ben kendi adıma daha genel olarak konuyla ilgili bir fikrimi yazacağım.
1990'larda ve 2000'lerde işlemcilerin kapasiteleri çok hızlı bir şekilde artmaktaydı. öyle ki bu sene aldığınız bir masaüstü bilgisayar bile 2-3 sene içerisinde efektif olarak kullanılamaz duruma geliyordu.
ancak özellikle 2008-2009 senesinden günümüze işlemciler eskiye nazaran o kadar da ivmeli bir şekilde gelişmemeye başladı. özellikle normal (web-ofis kullanan düz kullanıcı) kullanıcıların çoklu çekirdek kullanan pek de fazla uygulama ile işlerinin olmamasından dolayı ve işlemcilerin tek çekirdek performanslarında dağlar kadar fark olmaması nedeni ile 10 sene önceki bir bilgisayarı bugün günlük işlerde rahat bir şekilde kullanabiliyoruz.
evet çoklu çekirdek gerektiren işlemler için 12-16 çekirdekli işlemciler gerçekten aşırı hızlılar. ancak webde gezinmek ve ofis uygulamaları kullanmak, ya da basit programlar kullanmak için 10 sene önce de çok fazla bir işlemci gücü gerekmiyordu, şimdi de çok fazla gerekmiyor.
diğer yandan harddiskler işlemcilerin teknolojik gelişiminin çok gerisinde kalmışlardı 2000'li yıların ikinci yarısında, ssd'ler bu darboğazın aşılmasını sağladı.
bilgisayar ile son çıkan oyunları oynamak, render almak ya da aşırı işlemci gücü gerektiren bazı mühendislik programlarının son sürümlerini kullanmak gibi gereksinimleriniz yoksa aynı bilgisayarı 2008'den beri kullanabiliyor olmanız normal.