Simon and Garfunkel'ın Zamansız Klasiği The Sound of Silence'ın Hikayesi

Sadece 1960'ların değil, tüm zamanların en çok sevilen ve dinlenen şarkılarından olan The Sound of Silence'ın doğuş hikayesini öğrenelim.
Simon and Garfunkel'ın Zamansız Klasiği The Sound of Silence'ın Hikayesi

the sound of silence, üniversiteden (queens college) yeni mezun olan paul simon'ın, 21 yaşındayken, birkaç aylık süreçte yazdığı, efsane parçadır.

paul simon, albüm desteği alabilmek umuduyla, şarkıyı columbia plak şirketinin yapımcısı tom wilson’a dinletir. wilson, ilk başta parçayı ‘the pilgrims’ adlı bir grubun çalmasını ister ama 'paul simon' ısrar ederek parçanın, ikili olarak seslendirilirse daha etkili sound yakalayacağını savunur ve şarkısını vermeye yanaşmaz. tom wilson’ın ‘ispatla bakalım’ sözü üzerine paul simon, 11 yaşından beri beraber müzik yaptığı arkadaşı art garfunkel ile birlikte sunum yapar ve şirket, performanstan etkilenerek ikiliye albüm için şans verir.


the sound of silence’ın yer aldığı ve 19 ekim 1964 yılında piyasaya çıkan ‘wednesday morning 3 a.m.’, ikilinin aynı zamanda ilk albümüdür ama ne yazık ki tam bir fiyasko olur ve zar zor 2.000 kopya satar. büyük hayal kırıklığı yaşanır ve simon&garfunkel ikilisi bunun üzerine yollarını ayırır. paul simon, ingiltere’ye giderek kariyerine yalnız devam etme kararı alırken art garfunkel da mimarlık fakültesinden mezun olduğu columbia üniversitesi’nde akademik çalışmalarına geri döner. işte şarkının ve ikilinin hikayesindeki dönüm noktası da tam burasıdır...


albümün başarısızlığına karşın 1965 yılı boyunca, ülkenin farklı yerlerindeki radyo istasyonlarında, 'the sound of silence', dinleyicilerin istek parçası olarak çalınmaya devam eder. parçaya olan yoğun isteği farkeden yapımcı tom wilson, paul simon’a haber vermeden, parçanın akustik versiyonunun üzerine elektro enstrümanlar ve davulla remix yapar ve eylül 1965’te bu sefer single olarak piyasaya sürer. çıkar çıkmaz listeleri allak bullak eden parça, ocak 1966’da artık bir numaradır ve yalnızca abd değil birçok ülkede liste başı olur. bu başarı üzerine paul simon abd’ye geri döner ve ikili tekrar bir araya gelir. 

Tom Wilson

the sound of silence aynı zamanda the graduate filminde de karşımıza çıkar. 1967 yılı yapımı ünlü filmin yönetmeni mike nichols, parçayı o kadar sever ve ikilinin soundunu o denli filmle özdeşleştirir ki simon&garfunkel’ın diğer şarkılarını da filmde kullanır. örneğin paul simon, mrs. robinson parçasını yalnızca bu film için yazmıştır. 1969 yılında ilk ödüllerinde olduğu gibi 2003’te ‘yaşam boyu başarı’ ödülüne layık görüldükleri grammy ödül töreninde de ikiliyi sahneye davet eden isim, ‘the graduate’ filminde ann bancroft ile başrolleri paylaşmış olan dustin hoffman’dır.


bu arada parçanın popüler olduğu tarihlerde süren vietnam savaşı sebebiyle oluşmuş olan savaş karşıtı atmosfer ve yükselen kitlesel sol hareketin şarkıyı bir nevi sahiplenişiyle birlikte bir anlamda şarkının sözlerinin savaş karşıtı duruşla alakalı olduğu gibi bir yanlış algı oluşmuştur ama parçanın savaşla veya savaş karşıtı duruşla bir ilgisi yoktur .. burada da çok ilginç bir detay karşımıza çıkıyor. paul simon, çocukluğunda ışığı kapatarak karanlıkta banyo yaparken şarkı söylemeyi ve sesinin karanlıkta banyo fayanslarında yaptığı ekoyu duymaktan çok hoşlandığını söylüyor. şarkının ilk dizesi olan ‘hello darkness, my old friend’ (merhaba karanlık, benim eski arkadaşım) aslında işte tam da bu çocukluk anısına gönderme yapıyor.

parça ile ilgili son detay da ismiyle alakalı. ilk kayıtlarda parçanın orijinal adı the sounds of silence'tır aslında. sonraları 'the sound of silence' olarak tanınacak ve sessizliğin 'tekil sesini' bize sevdirecektir.


orijinal akustik versiyon


tom wilson'ın editlediği hit versiyonu


kaynaklar: rolling stone, happymag, texasmonthly, producertomwilson.com, wikipedia, grammy.com (türkçe kaynak kullanılmadı, çapraz çeviriler bana ait.)