Sinemalarda Verilen Film Arasının Başka Ülkelerde Pek de Olmadığı Gerçeği
sinemalarda filmin yarısına doğru verilen molanın dünyanın birçok ülkesinde olmaması ufkunuzu açabilir...
bunu ilk defa öğrendiğimde inanamamıştım, üç saatlik filmi bile hiç ara vermeden izliyorlar, tuvalet ihtiyacı olursa da film oynarken gidip geliyorlar. filmden 5 saniye bile kaçırsam sinirlenen benim için bu büyük bir şok olmuştu.
biz türkler bu duruma ne kadar şaşırıyorsak, onlar da bizim film arası veriyor olmamıza bir o kadar şaşırıyorlar. ancak çoğu bizim yaptığımızı daha mantıklı buluyor.
ancak sinemalarda film arası eskiden her yerde olan bir durumdu. teknolojinin daha eski olduğu zamanlarda, kullanılan film bobinlerinin değiştirilmesi gerektiği için bu işlemi yaparken bir ara veriliyordu. tabii teknoloji ilerleyince böyle bir ihtiyaç kalmadığı için bazı ülkeler hariç birçok ülke artık filmleri arasız oynatıyor.
türkiye, isviçre, italya, mısır, izlanda, jamaika, portekiz ve hindistan gibi ülkelerde sinemalarda ara veriliyor. hatta hindistan bu işi ileri götürüp çoğu filmi arayı hesap ederek çekiyor, yani öyle bir sahne yapıyorlar ki filmin araya girmesi kimseyi rahatsız etmeyip akışı da bölmüyor. aklıma bununla ilgili türkiye'den bir örnek geliyor. yahşi batı filmine sinemada gidenler hatırlarlar cem yılmaz hikaye anlatırken nargile içiyor ve o sıra nargilenin sipsisi düşüyor. "sipsi düştü, işin yoksa 10 dakika ara." dedikten sonra sinemada film araya giriyordu. o zaman böyle akıllıca bir kelime oyunu ile sinema arasını hesaplamaları beni çok etkilemişti.
peki hangisi daha doğru? yapılan araştırmalar özellikle son yıllarda film sürelerinin eskisine göre uzamasından dolayı birçok insanın filmde bir araya sıcak baktığını ortaya çıkarmış. hatta filmlerde ara olmamasının bazı insanların sinemaya gitmemesine sebep olduğunu da keşfetmişler. eskiden filmlerin genelde 90-120 dakika olduğu dönemde ara verilmemesi normal olabilirken günümüzde yeni çıkan çoğu filmin 180 dakika civarında olmasından dolayı bence en az bir ara olması gerekli. bu sayede kimse filmden bir sahne kaçırmadan ihtiyaçlarını giderebilir, uzun süre oturdukları için de ayağa kalkıp hareket edebilirler.