Sony, Neden İçinde Örümcek-Adam'ın Olmadığı Gereksiz Filmler Çekip Duruyor?
madame web filmi yüzünden marvel ve sony arasındaki anlaşmanın sona erebileceğine dair dedikodular ortaya çıkmış.
kısa tarihçe
(stüdyo, sinematik evren ve karakter hakları meselesini biliyorsanız atlayabilirsiniz.)
spider-man sevdalılarının bildiği üzere marvel comics, mcu'dan çok çok önce iflasın eşiğinden kurtulabilmek için birçok karakterin sinema haklarını universal, 20th century fox, sony gibi farklı film stüdyolarına satmıştı. bu anlaşmalardan en büyüğü o dönem marvel'ın amiral gemisi olan spider-man ve çevresindeki 100'ün üzerinde yan karakterin sinema haklarının sony'ye verilmesiydi. bununla beraber sony önce james cameron'la bir spider-man filmi çekmek istedi fakat daha sonra sam raimi'nin serisi başladı. üç filmin sonunda sony ve tobey maguire'ın sam raimi'yi bezdirmesiyle bu seri iptal edilip mark webb ve andrew garfield'la bir reboot yapıldı. sonra bu seri de iptal edildi ve bir müddet sonra sony, miles morales'li spider-verse serisine başladı. bu arada marvel da mcu'ya spider-man'i getirebilmek için sony ile anlaşıp kendi karakterinin haklarını sony'den kiralamak zorunda kaldı.
bütün bu spider-man enflasyonunun sebebi aslında bu iki şirket arasındaki film hakları sözleşmesiyle alakalı
bilinen kadarıyla sony bazı şartların sözleşme ihlali kabul edilmesiyle karakterlerin haklarını kaybedebiliyor. bunlardan en önemlisi sony'nin belirli aralıklarla spider-man çıkarmaması halinde hakların marvel'a geri döneceği maddesi. aslında bütün bu the amazing spider-man ile başlayıp venom, morbius, kraven (daha çıkmadı ama amaç aynı) ve madame web gibi aceleye gelmiş "garip" filmleri izlememizin sebebi temelde bu. bu filmde bebek peter parker görmemizin sebebi ve sony'nin spider-man 4'e alelacele başlamak istemesinin sebebi de bu. yani mahkemede sony "bakın bu filmde bir peter parker vardı" diyebilir.
sözleşmenin detayları bilinmiyor ama bazı hukukçular diyorlar ki maddelerden biri "spider-man kimseyi öldüremez ve işkence edemez" idi. ayrıca peter parker'ın cinsiyet, ırk, cinsel yönelim gibi karakter özelliklerine de uyulması gerektiği belirtilmiş. bunun gibi belirleyici özelliklerin yanında bir de "karakter ahlakı" diye bir ibare var. ve sony'nin bunları ihlal etmesi durumunda film yayınlaması yasaklanabilir. misal buna örnek olarak morbius filminin fragmanında spider-man'in gözüktüğü ve üzerinde "katil" yazan duvar resmi vardı. bu yüzden herkes filmde spider-man'in de olacağını düşündü ama hüsrana uğradı. bu pazarlama stratejisi dolayısıyla spider-man'in katil olmadığını kanıtlayan bir sahne de görülmemiş oldu:
fakat marvel'ın sony'ye bu film yüzünden dava açması ihtimali bunlardan ziyade biraz daha teoride
yine sözleşmede geçen "spider-man karakteri ve spider-man markasına zarar verecek durumlar" belirtilmiş. bazı hukukçularsa sony'nin son dönem spider-man evreni filmlerinin tam olarak bunu yaptığını iddia ederek marvel'ın sony'ye karşı olası bir davayı kazanacağı yönünde fikir belirtmişler. bununla birlikte (bu başlık altında da görülebileceği gibi) spider-man ya da marvel ile yatıp kalkmayan birçok kişinin de bu filmlerin hangi evrene dahil olduğunu bilmeden izleyip intro'daki "in association with marvel" logosu yüzünden kafasının karıştığını, yani çoğu kişi bu saçmalığı iron man'in, thor'un, hulk'ın, avengers'ın devamı gibi izlediğini ve bu durumun yeni çıkacak mcu filmlerine zarar verebileceğini öne sürebilirler. zira yukarıda bahsettiğim morbius'un pazarlama stratejisindeki hareket bu filmin fragmanında da "hepsi birbirine bağlanıyor" ibaresiyle yapıldı. daha da kötüsü; dakota johnson, sidney sweeney gibi oyuncular bu yapıma dahil olduklarında instagram hesaplarında yaptkları paylaşımlarda `marvel studios`'u da etiklemişler. bu da sony'nin film ekibini de bu filmin mcu'ya dahil olduğu konusunda kandırdığı dedikodusunun ortaya çıkmasına sebep oldu.