Sosyal Medyada Şeriat Bayrağı Diye Paylaşılan Bayrağın Aslında Rumeli'den Gelmesi
rumeli beylerbeyliği bayrağı, bu aralar sosyal medyada "şeriat bayrağı" olarak paylaşıldığını gördüğüm ve bu duruma son derece üzüldüğüm yeşil renkli zemin üzerinde beyaz ay ve yıldız işli sancaktır.
rumeli eyaleti bayrağı
rumeli eyaleti 1826'da lağvedilene kadar osmanlı devletinde protokolde ilk sırada olan beylerbeyliği olup bayrağı da işte bu yeşil renkli bayraktı.
rumeli bayrağı, sadece bir bayrak değil; tüm rumeli sancaklarını, tüm rumeli halkını yansıtan bir ruhtur esasen.
osmanlı devleti'nde 2. mahmut dönemine kadar devletin 2 bayrağı vardı bunlardan ay yıldızlı yeşil olanı rumeli topraklarını yani rumeli beylerbeyliğini, ay yıldızlı al bayrak ise anadolu ve diğer asya eyaletlerini temsil ederdi. 1826 yılında rumeli beylerbeyliği kaldırıldı ve bunun yerine selanik, yanya, manastır ve edirne eyaletleri oluşturuldu ve böylece ay yıldızlı yeşil bayrak yerine, ay yıldızlı al bayrak devletin tek resmi bayrağı olarak kullanılmaya başlandı.
lakin 1826 yılında rumeli eyaleti kaldırılmış olsa da 1856 yapılan osmanlı armasında rumeli bayrağı yerini almıştır
osmanlı devlet armasında bu yeşil bayrak, haritada rumeli'nin olduğu yerde, yani sol kısımdadır
ara not: rumeli eyaleti, osmanlı'nın ilk eyaletidir. osmanlı'nın rumeli'deki ilk fetihlerinden sonra oluşturulmuştur (1362). tabi daha sonra rumeli'de yapılan fetihlerle birlikte; bosna, budin, eğri, kanije, niş, silistre, temeşvar, uyvar, varat ve vidin beylerbeylikleri de oluşturulmuştur.
osmanlı belgelerinde bu yeşil bayrağın anadolu bayrağı ile birlikte yan yana dalgalanması, devletin iki coğrafi parçadan oluşan bütünlüğüne vurgu yapmaktadır.
buradaki kırmızı ve yeşil bayrak, tesadüfi değil, vatanın iki yarısını resmeden bayraklardır
esasen avrupalılar türkleri bu yeşil-beyaz ay yıldızlı rumeli bayrağı ile tanımaktadırlar.
avrupa kaynaklarında osmanlı akıncıları, türkler hep bu bayrakla betimlenmiştir.
avrupa'da yapılan savaşlarda düşmana ilk hücum eden ordu her zaman rumeli beylerbeyliği ordusu olmuştur.
örneğin bir avusturyalı general 16.yüzyıl'da; "üzerimize koşan atlar üzerinde ay yıldızlı yeşil bayrağı görmek, gökyüzünün üstüme çöktüğünü görmek gibi bir şeydir." diyordu.
rumeli beylerbeyliği'nin bu ay yıldızlı yeşil sancağını ta mohaç savaşı'nı, 2. kosova savaşı'nı, varna savaşını anlatan resimlerde bile görebiliriz
viyana bozgunundan sonra yapılan şu resimde osmanlı'yı mağlup eden jan sobieski, atının ayakları altına rumeli türklüğünün sembolü olan bu yeşil bayrağı almış
daha yakın dönemlerde de avrupa kaynaklarında türkleri ay yıldızlı yeşil bayrakla betimlediklerini görebiliyoruz. örneğin 93 harbi sırasında türk birliklerinin bir kısmının bu ay yıldızlı yeşil rumeli bayrağıyla savaştıkları, rus kaynaklarında hem yazılıdır hem de ele geçirilen bayrakların bir kısmı yeşildir.
şu aşağıdaki örnek ise bir alman gazetesinin yaptığı çizimdir
almanlar da türkleri en çok gördükleri yeşil bayrak ile resmetmişler, hatta resimdeki elinde bayrak tutan türk, boşnak ve bulgaristan yerel kıyafetleri içinde resmedilmiş.
hatta balkanları kaybetmemizin ardından batı trakya'da kurulan batı trakya bağımsız hükümeti'nin bayrağı da işte bu ay yıldızlı yeşil rumeli bayrağından izler taşır.
çok daha yakın zamandan bir örnek vermek gerekirse
1974 yılı, türkiye kıbrıs'a asker çıkarıyor, kıbrıs barış harekatımız başlıyor ve bulgaristan'daki türkler eski cuma (tırgovişte) şehrinde minareye ay yıldızlı yeşil rumeli bayrağı asıyorlar.
bu bayrak osmanlı bakiyesi olan türk, boşnak, arnavut ve sair tüm rumeli halkı tarafından öylesine benimsenmiştir ki, osmanlı'dan sonra dahi ay yıldızlı yeşil bayraklara (bugün bile) sahip çıkılmıştır.
bugün bu ay yıldızlı yeşil rumeli bayrağını genelde camilerde görüyoruz
işte yukarıda da bahsettiğim gibi, bu ay yıldızlı yeşil bayrak şeriatın simgesi olan yeşil bayrak değil, balkanların bir türk yurdu olduğunun kanıtı olan, balkanların bizim bir parçamız olduğunu her daim bizlere anımsatan bir ruhtur...
yararlandığım kaynaklar:
https://twitter.com/jxlhs
https://www.devletarsivleri.gov.tr/
https://tr.wikipedia.org/
https://www.researchgate.net/publication/
http://acikerisim.fsm.edu.tr/